Z zagrebškimi volkovi bolje kot s Krko?

Košarka: Petrol Olimpija drevi gosti Cibono v Tivoliju, v državnem prvenstvu vodilni z zadnjim.

Objavljeno
22. december 2017 20.20
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Košarkarskega leta 2017, ki je Slovencem prineslo toliko zadovoljstva na reprezentančni ravni, zlepa še ne bo konec. Petrol Olimpija bo v tekmi 13. kola lige ABA danes gostila Cibono, moštva v DP pa bodo odigrala dvoboje 11. kola, ki bi moralo biti po prvotnem sporedu zadnje letos. Toda zaradi stavke sodnikov bo prihodnji konec tedna na vrsti še zaostalo 1. kolo.

V četrtek je stožiška zasedba dočakala okrevanje organizatorja igre Talorja Battla in prvih pet igralnih minut najnovejše pridobitve Igorja Tratnika, ne pa tudi tretje zmage v sezoni nad Krko. Če jo je v tekmi za slovenski superpokal ugnala s 94:76 in v 2. kolu lige Nova KBM kar s 96:74 v Novem mestu, je zadnje soočenje potrdilo, da imata moštvi dokaj različni tekmovalni krivulji. Krka je v prvih petih kolih domačega prvenstva doživela kar štiri poraze, v zadnjih petih le enega (s Sixtom Primorsko), v 2. ligi ABA pa je nanizala pet zmag in spodrinila Koprčane s prvega mesta. Ljubljančani so medtem odigrali precej več tekem, a vsakič, ko so napovedali boljše čase, so storili vzvratni korak. Tudi v zadnjem tednu, v katerem so doživeli poraze na treh različnih frontah: v Fibini ligi prvakov z Banvitom, v DP s Krko, v ligi ABA pa so po lepih zmagah nad Partizanom in FMP zelo prepričljivo klonili proti neposrednima tekmecema za sredino razpredelnice – najprej v Zadru in nato v Laktaših z Igokeo.

Danes jih v Tivoliju čaka nov dvoboj s članom druščine z identičnim izkupičkom 5:7, ki ima le zmago prednosti pred predzadnjo Mego Leksom. Cibona je bila v Zagrebu uspešnejša s 96:85 kljub 26 točkam in 12 skokom Jordana Morgana, a nato zašla v krizo, ki je ni mogla prekiniti niti zamenjava trenerja Slobodana Subotića z Antejem Nazorjem. V zadnjih sedmih regionalnih nastopih so zagrebški volkovi dosegli le dve zmagi, ob petih porazih pa so prikazali številne slabosti v obrambi, ki bi jih lahko izkoristila tudi Olimpija.

Njen trener Gašper Okorn napoveduje: »Tekma je za nas zelo pomembna, želim si, da bi se predstavili v lepši luči, z več energije in volje kot na tekmi s Krko. Zbrati moramo zadnje atome moči pred prazniki, saj bi nam zmaga veliko pomenila za bolj umirjeno nadaljevanje. Zagrebčani so v vzponu, v njihovi igri se veliko vrti okoli izkušenih Luke Žorića, Marka Tomasa in Marina Rozića. Navijače vabim, da se nam pridružijo v čim večjem številu, njihova podpora nam veliko pomeni.«

V DP se bosta pomerila vodilna Sixt Primorska in zadnjeuvrščeni Zlatorog, Rogaška, ki diha Koprčanom za ovratnik, pa bo po polomu s Heliosom (45:71) gostila Ilirijo, ki je po vrnitvi med prvoligaše ugnala Helios, Krko, Zlatorog in Sixt Primorsko. Na prvi tekmi so bili uspešnejši Slatinčani z 98:95.

Pari 13. kola lige ABA, danes: Petrol Olimpija – Cibona (17), Partizan – Mornar (17), Cedevita – Zadar (19), Budućnost – Igokea (21); ponedeljek: Mega Bemax – Crvena zvezda (18); sinoči: MZT – FMP nočna tekma; 11. kolo lige NKBM, danes: Helios Suns – Šentjur (19), Rogaška – Ilirija (19), Šenčur GGD – Hopsi Polzela (19), Sixt Primorska – Zlatorog (19); že odigrano – Petrol Olimpija : Krka 81:85.