Blažič: Za Grke s Spanoulisom na čelu ne potrebuješ posebne motivacije

Slovenski košarkarski reprezentant Jaka Blažič: pri Nizozemcih le dodali kljukico in se lotili naslednjih tekmecev.

Objavljeno
08. september 2015 21.42
Jaka Blažič in Zaza Pachulia na tekmi EP v košarki med Slovenijo in Gruzijo,Zagreb Hrvaška 06.09.2015 [Košarka,šport]
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Zagreb – V slovenski reprezentanci so se bali včerajšnje tekme in priznavali, da je hud križ med turnirjem naleteti na zasedbo, ki odstopa od klasične igre in prav s tem tekmece postavlja pred hud izziv. Zato so si po dvoboju, med katerim so se morali nekajkrat reševati z roba, globoko oddahnili, šlo je pač za nalogo, ki jo je bilo treba opraviti za resne računice z mestom v izločilnih bojih, je dejal Jaka Blažič.

Jure Zdovc je že vedel, zakaj jim je v zadnjih 20 urah v glave vbijal, naj Nizozemce čim dlje držijo v šahu z organizirano igro. »Ko se je enkrat 'razletel' njihov prvi organizator igre Charlon Kloof, jih nismo več mogli držati tam, kjer smo si zamislili in kot se je od nas pričakovalo. On je dal zagon celotnemu moštvu, potem so mu sledili še visoki soigralci. Na srečo smo se ubranili njihovih naletov in zmagali. Zdovc nas je resno opozarjal, kaj nas čaka, tako da nas niso presenetili. Le premalo agresivni smo bili v drugem delu tekme. Pozneje smo se poslužili tudi nekaj 'provokacij'. Ko igraš na EP, moraš poskusiti vse, po tekmi gredo takšne stvari tako ali tako v pozabo. Je bila pa to psihično in telesno naporna tekma, in zmage smo še kako veseli. Nobenega smisla pa nima analizirati, kako smo prišli do tja, šteje še en uspeh, ki pa smo ga, upam, že ob odhodu s parketa pustili za seboj, ker je pred nami izredno zahtevna tekma,« je razmišljal Blažič, četudi bodo analizam težko ubežali. V izenačeni skupini, v kateri le Grki še niso utrpeli poraza, so namreč v ugodnem položaju celo za vrh, če bi jim danes uspelo pripraviti presenečenje in bi na kolena spravili tudi izbrano vrsto z juga Evrope. To bi bil svojevrsten podvig, sploh ker so Grki doslej že pokazali, da so tokrat končno spet sestavili moštvo, ki je zmožno visokih ciljev.

»Prvo mesto je samo po sebi tako velika motivacija, da o našem zagonu ne bo šlo dvomiti. Seveda bi se za zmago morale določene stvari iziti v naš prid, a izhodišče za Lille bi bilo v tem primeru neprimerno boljše. Prepričan sem, da bomo dali vse od sebe, da presenetimo. Ostajajo pa Grki seveda veliki favoriti dvoboja, kar z nas stresa tudi ves pritisk, ko si sproščen, pa si presenečenjem najbližje,« je včeraj že razmišljal član Crvene zvezde, ki s soigralci dotlej še ni bil deležen podrobne analize grške zasedbe, zato pa so s soigralci z veseljem sprejeli ponujeno možnost, da po tekmi pospremijo še dvoboj Grčije in Gruzije ter se v živo soočijo z naslednjim zalogajem. Sploh Vassilisom Spanoulisom, gonilno grško silo, četudi Zdovc zagotovo svojih izbrancev ne bo zgostil le okoli prvega grškega zvezdnika, od katerega današnji slovenski tekmeci ogromno pričakujejo.

»Vsi vemo, kdo je Spanoulis, vendar imajo Grki nasploh ogromno nadarjenih košarkarjev. Pod košem imajo denimo odlične igralce, lahko pričakujemo veliko pick'n'rolla, igre pod košema, vsega po malem pravzaprav. Že pri pripravi na tekmo bomo morali biti sila pazljivi,« je Blažič priznal, da se bo z Grki zaradi takšnega nabora igralcev, kot jih imajo, tudi užitek kosati. »Če igraš s takšnim tekmecem, ne potrebuješ posebne motivacije, da bi si želel zmago. Morda so res najboljši iz naše skupine, a to pravi papir, za nas ne bo vnaprejšnje predaje. Le držati se jih moramo čim dlje in predvsem poskušat dosegati lažje koše,« pravi igralec z Bleda, ki podobno kot večina soigralcev ne želi preveč govoriti o skupini, s katero se bodo križali v osmini finala. Pravi, da jo z enim očesom vsi spremljajo, podrobno sledijo rezultatom, a pretirano preskakovanje misli na naslednje izzive bi jih lahko stalo zbranosti, zato si ga ne privoščijo.