Za mesto v kateri ligi se borijo?

V današnjem derbiju košarkarskega državnega prvenstva Krka pričakuje Tajfun.

Objavljeno
14. april 2015 21.38
lvu*Košarka
B. E., šport
B. E., šport

Ljubljana – V prvem »polčasu« lige Telemach za prvaka so svoje delo najbolje opravili košarkarji Krke in Uniona Olimpije, ki si bodo v preostalih petih kolih poskusili priigrati prvo mesto pred začetkom končnice in s tem prvo vstopnico za regionalno prvenstvo 2015/16. Pa čeprav še ni dokončno jasno, kdo bo sploh vodil tekmovanje.

Derbi 6. kola lige za prvaka bo v Novem mestu, kjer bo vodilni na lestvici gostil najuspešnejšo zasedbo uvodnega dela DP. V njem je Tajfun doživel le en poraz v 20 tekmah in dvakrat prekosil Krko, zdaj pa ga najdemo na 4. mestu s tremi porazi v petih nastopih. V Šentjurju je izgubil tudi z Novomeščani (78:88), zato se zanj začenjajo odločilne bitke, bodisi za vzpon proti vrhu bodisi za uvrstitev med prvo četverico, ki bi jim prinesla prednost tekme več v domači dvorani v četrtfinalu končnice. Grosbasket in Zlatorog namreč zaostajata le za eno zmago.

Tajfunov trener Dejan Mihevc se strinja, da se je razmerje moči na slovenskih igriščih v zadnjih tednih spremenilo: »Krka igra v ligi za prvaka zelo prepričljivo, še posebej na svojem parketu, na katerem je še posebej pokazala svoj moč v prejšnjem kolu proti Zlatorogu. Pred nami je težka tekma, a to nikakor ne pomeni, da jo pričakujemo z belo zastavo. Naredili bomo vse, da bi prikazali dobro igro.« Krkin strateg Aleksandar Džikić odgovarja: »Naše ambicije so kljub težavam s poškodbami jasne. Tajfun ima ambiciozno vodstvo in izkušeno moštvo z zelo dobrimi strelci, ki jim ne smeš dovoliti, da bi se razigrali. Želimo nadzirati skok in igrati agresivno na obeh straneh igrišča.«

Potem ko je FIBA naročila nacionalnim zvezam iz nekdanje Jugoslavije, naj v mesecu dni pripravijo predlog ustroja novega regionalnega prvenstva, so se pred sinočnjim začetkom polfinala lige ABA zbrali zastopniki vseh klubov in pripravili svoj osnutek prestrukturiranja zdajšnjega tekmovanja. Dogovorili so se za postopen odvzem lastništva šestim posameznikom – Slovenci Rado Lorbek, Roman Lisac in Zmago Sagadin ter Hrvati Bože Miličević, Danko Radić in Josip Bilić imajo vsak po 3,3 odstotka –, tako da bi udeleženci lige prevzeli stooodstotni delež namesto dosedanjih 80 odstotkov. Prav tako bi iz lastniške strukture črtali klube, ki ne igrajo več v ligi ABA (denimo Split in Bosno), saj bi lahko v njej sodelovali le aktivni člani tekmovanja. Kdor bo izpadel, bo moral po vzorcu evrolige prodati svoj delež novincu.

Strinjali so se tudi, da bi morali lastniške odstotke uskladiti s številom glasov pri pomembnih odločitvah, kar doslej ni bil primer, z zanimanjem pa so prisluhnili še zamisli o oblikovanju 2. lige ABA in mladinskega regionalnega prvenstva. Kot nesprejemljive so ocenili grožnje in morebitne zlorabe pri stopnjevanju konfliktov ter poudarili, da se prepogosto pozablja, da so klubi ustanovitelji nacionalnih zvez in ne obratno. Vse spremembe naj bi stopile v veljavo najpozneje do 15. julija, ko bodo izžrebali spored nove sezone lige ABA, ki je dobila popolno podporo ULEB ter zato ostaja odskočna deska za evroligo in evropski pokal.

Pari 6. kola lige Telemach za prvaka, danes: Krka – Tajfun (18.30), Union Olimpija – Grosbasket (19.30), Rogaška – Zlatorog (20.15); za obstanek, 6. kolo: Elektra – Helios Suns (19), Portorož – Hopsi Polzela (20.30), Šenčur GGD – Maribor NKBM 20:0 b. b.