Za slovo od Stožic še izraelski velikan

Košarkarji Uniona Olimpije bodo ob domačem slovesu od evropskega pokala drevi gostili Maccabi (20.30).

Objavljeno
02. februar 2016 21.33
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Ljubljana – Četudi so se pri Unionu Olimpiji ob kadrovanju pred sezono zavedali, da bodo ob premagovanju ovir v različnih tekmovanjih sopli, pred drevišnjo zadnjo domačo tekmo evropskega pokala z Maccabijem niso brez izziva. Ker jim grozi, da bodo sploh prvič po selitvi v evropski pokal tekmovanje zapustili brez zmage v drugem delu, so odločeni, da se ne bodo kar predali.

Pozitivni razplet prihodnji teden pri vodilnem Unicsu bi namreč mejil na znanstveno fantastiko, medtem ko se Maccabi še ponuja kot možen ulov, toliko bolj, ker so na prvi tekmi Ljubljančani pustili dober vtis. Že res, da so ob oteženem položaju v ligi ABA, ki jim še ne prinaša zanesljivega obstanka v regionalnem tekmovanju, v zadnjem času dali prednost »lokalnemu« tekmovanju. A tudi sami čutijo, da ostajajo veliki evropski dolžniki, potem ko so zapravili niz priložnosti za drugačen razplet.

Kaj lahko bi se namesto niza 0:5 zdaj ponašali tudi s tremi zmagami in dvema porazoma, saj so z Unicsom in dvakrat Nižnjim Novgorodom še v zadnji četrtini vsakič enakovredno držali korak. A tudi v tem, da znajo oceniti trenutek, ko je treba dodati plin, se veliki ločijo od majhnih, in če bi bile lekcije kapital za prihodnost, se Ljubljančani prihodnjih tednov pač ne bi smeli bati. Vsekakor pa bodo še lažje zagrizli v izziv v ligi ABA, če bodo danes ob zadnjem evropskem nastopu v Stožicah pustili vsaj spodbuden vtis.

»To bo za nas ena lažjih tekem, saj je proti tekmecu tako slovitega imena, kot je Maccabi, užitek igrati, po drugi strani pa bo zahteven zalogaj. Veselimo se dvoboja in prepričan sem, da se lahko pokažemo v dobri luči in kosamo z gosti. Oni bodo gotovo odigrali zavzeto, jaz pa bom vendarle razdelil minutažo in priložnost za igro ponudil tudi tistim, ki je doslej niso imeli veliko. Upam, da jo bodo dobro izkoristili in da bomo ostali v igri za zmago do konca,« napoveduje trener Gašper Potočnik.

A Izraelci lahko precej več izgubijo kot domači dobijo, saj si še niso zagotovili napredovanja v osmino finala in zanje bi bila prava katastrofa, če bi obstali tudi v drugem delu evropskega pokala. Potem ko so vanj prvič nazadovali po izpadu v prvem delu evrolige, so v zadnjih dveh kolih prepričljivo izgubili z vodilnim Unicsom, kriza 51-kratnih izraelskih in šestkratnih evropskih prvakov pa se kaže tudi v državnem prvenstvu, v katerem so šele drugi. »Njihov zaščitni znak je hitra igra, zato bomo morali dobro nadzorovati potek tekme in vztrajati pri daljših napadih. S tem bi jih upočasnili in jim onemogočili, da bi uveljavili atletske sposobnosti. Še vedno pa bodo v prednosti po individualni kakovosti,« drobec taktike razkriva Potočnik, ki je zadnje čase po nizu poškodb občutil, kako kratka je Olimpijina klop.

Medtem ko so lani Ljubljančani ob koncu evropske poti še nekoliko zategnili pas in se že pred zadnjo tekmo evropskega pokala poslovili tudi od Sasuja Salina, letos ni bilo pričakovati kadrovskih rošad. Center, ki bi si ga trener Gašper Potočnik želel v svojih vrstah, seveda v težkih finančnih časih ostaja le pobožna želja, vsak nadaljnji odhod pa bi bil le krepka zaušnica ljubljanskim načrtom pred ključnim delom sezone, v katerem jih čaka nekaj pomembnih izzivov z lovom na obstanek v ligi ABA na čelu.

Tudi zaradi težkega sporeda v naslednjih tednih v regionalnem tekmovanju se je Potočnik odločil za razpršeno minutažo. »Po zadnji zmagi v ligi ABA nam je nekoliko lažje, a možni so še vsi razpleti, od izpada do uvrstitve na 5. mesto. Prav zato si ne smemo privoščiti sproščene igre, marveč moramo ostati osredotočeni na svoj posel. Pritisk zmage je sicer veliko večji v ligi ABA, a tudi v Evropi bi radi končali v pozitivni luči,« si želi prvi mož Olimpijine zasedbe, v Stožicah pa se nadejajo predvsem polnejših tribun, ki so letos doživele še dodaten osip.

Evropski pokal, skupina M

Nižnij Novgorod - Unics Kazan (17.30)

Union Olimpija - Maccabi Tel Aviv (20.30)

 

Lestvica

1. Unics Kazan 4 4 0 343:307 8 točk

2. Maccabi Tel Aviv 4 2 2 319:326 6

3. Nižnij Novgorod 4 2 2 317:318 6

4. Union Olimpija 4 0 4 303:331 4