Začela se je kampanja »Popovich 2020«

Košarka: Legendarnega trenerja San Antonio Spurs Gregga Popovicha nagovarjajo, naj kandidira za predsednika ZDA.

Objavljeno
06. november 2017 00.20
San Antonio Spurs head coach Gregg Popovich directs his players against the Orlando Magic during the second half of an NBA basketball game, Friday, Oct. 27, 2017, in Orlando, Fla. Orlando won 114-87. (AP Photo/John Raoux)
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Gregg Popovich je trenerski velemojster, zato spada med najbolj spoštovane osebnosti v ligi NBA, a morda bo ob nadaljnjem prigovarjanju svojih podpornikov resno začel razmišljati še o nečem mnogo večjem. Malo za šalo malo zares so nekateri vidni obrazi lige NBA poudarili, da bi moral trener San Antonia kandidirati kar na naslednjih volitvah za ameriškega predsednika leta 2020.

Kako resna so ta namigovanja, je težko pretehtati, saj človeška domišljija nima meja, a vendar je tudi res, da noben predlog ne more biti več preveč čudaški, kajti prav to je dokazal sedanji ameriški predsednik Donald Trump. In če kaj drži kot pribito – Gregg Popovich bi zagotovo bil boljši predsednik Združenih držav Amerike. Pa ne samo zato, ker je tako ali tako že težko biti slabši od Trumpa, ampak ker ima trenerski gospod obilo izkušenj z vodenjem kolektiva ter premore karizmo in spoštovanje širše okolice.

»Brez šale bi takoj glasoval za Popa. Bil bi izvrsten predsednik,« je s svojimi besedami presenetil Steve Kerr, nekdaj uspešni košarkar in sedanji trener najboljše ekipe v ligi Golden Stata. »Zares bi glasoval zanj. Na predsedniško mesto bi spet prinesel poštenje in integriteto. Gre za dve pomembni lastnosti, ki bi jih moral imeti vsak ameriški predsednik, tega pa trenutno ne vidimo.«

Nič drugačnega mnenja ni eden največjih košarkarskih zvezdnikov Stephen Curry. »Že dolgo časa je Pop odličen za ligo NBA in prepričan sem, da bi bil odličen tudi za Belo hišo,« je dejal Curry in prav tako kot njegov trener Kerr zatrdil, da se ne šali. Ravno Curry in Kerr sta velika nasprotnika sedanjega predsednika Trumpa, enako velja še za enega zvezdnika, LeBrona Jamesa.

A med vsemi kritikami, ki prihajajo iz lige NBA na račun ameriškega predsednika, so opazne razlike v vsebini sporočil. Predvsem košarkarji nenehno poudarjajo svoje nasprotovanje, a Gregg Popovich ob tem svoje nestrinjanje tudi konkretno pojasni na primerih. »Donald Trump je tiran z neprimernimi komentarji, ki so ksenofobični, homofobični, rasistični in sovražni do žensk,« je dejal pred časom, nazadnje pa se je Popovich obregnil ob Trumpa, ker ni pokazal spoštovanja do umrlih ameriških vojakov v Nigru, zatem pa se je še branil, da njegova predhodnika Barack Obama in George Bush ml. nista ravnala nič boljše.

»Ta možakar v ovalni sobi je brezvoljni strahopetnež, ki misli, da lahko postane velik mož samo tako, da očrni druge ljudi. Njegovo prakso zdaj že dobro poznamo, a tokrat se je spustil na novo najnižjo raven – lagal je, da se prejšnji predsedniki niso odzvali na smrt ameriških vojakov. V Beli hiši imamo patološkega lažnivca, ki je intelektualno, čustveno in psihično neprimeren, da sedi v tej pisarni. Ves svet to dobro ve in vsak dan znova dobimo novo potrditev. Ljudje, ki delajo s tem predsednikom, bi se morali sramovati, saj sami najbolje vedo, kako neprimernega predsednika imamo, a ne storijo prav nič, da bi se stvari spremenile. To je njihova sramota,« je bil oster Gregg Popovich.

Američani so v marsičem posebni, zato je nekaj košarkarskih navdušencev že začelo javno pozivati, naj Popovich leta 2020 resnično kandidira za ameriškega predsednika, njegov podpredsednik pa naj bo kar Steve Kerr. Hkrati so na posebnem portalu začeli zbirati denarna sredstva, ki naj bi jih potem razdelili različnim dobrodelnim organizacijam, istočasno pa so jasno zapisali, da vse počno na lastno pobudo brez sodelovanja s Popovichem, Kerrom ali ligo NBA. Prav tako se je na to temo oglasil Kerr, češ da ga politična kariera ne zanima.

Težko bi enako trdil tudi Popovich, saj je v mladosti zelo resno razmišljal, da bi postal ameriški obveščevalec. Najprej se je pet let šolal v ameriški letalski vojski, kasneje pa je nekaj časa deloval v vzhodni Turčiji. Po nekaterih informacijah naj bi se celo prijavil za skrivno delo v Moskvi, saj naj bi bilo vse pripravljeno, da ga zaposlijo v Centralno obveščevalni agenciji CIA. Kakšna je bila njegova prava zgodba, sicer vse do danes še ni povsem jasno, vendar ameriški mediji trdijo, da v resnici nič kaj prida filmska.

Kljub temu Popovich govori rusko, med svojim vojaškim delovanjem v vzhodni Evropi pa je spoznal, da znajo dobro košarko igrati tudi evropski igralci. Verjetno prav v tem leži skrivnost, zakaj je Popovich desetletja kasneje kot eden prvih trenerjev v ligi NBA v ospredje postavil tudi košarkarje iz ostalih koncev sveta in ni ekipe gradil zgolj okoli Američanov. Med njimi sta bila tudi slovenska košarkarja Radoslav Nesterović in Beno Udrih.