Zadrski Dolenjec zagrozil Krki

Košarka: Pred Slovenci v ligi ABA ključne odločitve v sezoni.

Objavljeno
24. februar 2017 22.35
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Februar je najkrajši mesec, toda za Union Olimpijo in Krko nič manj naporen, saj bosta v 28 dneh odigrali po 11 tekem. Ljubljančani so že včeraj – enako kot Hopsi – tesno zmagali za točke DP, v ponedeljek bodo gostovali pri Crveni zvezdi. Dvojni spored čaka tudi Novomeščane: danes Mornar, jutri Portorož.

Lestvica najboljših strelcev lige ABA kaže zanimivo podobo, če z nje izvzamemo Anteja Žižića, ki je po 13 kolih prestopil iz Cibone k Darušafaki, in Ryana Boatrighta, Cedevitino okrepitev v drugi polovici sezone. Na vrhu je Ivan Marinković iz Zadra (povp. 18), ki je po očetovi družinski liniji Slovenec, tik za njim še en krilni center Marko Luković iz Krke (16,9). Navzlic učinkovitim posamičnim predstavam pa njuni moštvi tavata na dnu in se bosta v zadnjih treh kolih ogorčeno otepali zadnjega mesta. Zadar je bil sinoči zelo blizu zmagi proti Partizanu kljub zelo povprečni Marinkovićevi igri (8 točk), saj je po dveh zaporednih trojkah Dolenjca Maja Kovačeviča (16 točk) vodil s 86:85 le deset sekund pred koncem. Nevarnosti izpada pa sta se že otresla Olimpijina aduta Nikola Janković (16,4) in Brandon Jefferson (15,4), 5. in 6. najboljši strelec v regiji. Pravočasno, saj njuno moštvo v finišu čakajo zahtevni dvoboji s Crveno zvezdo in Zadrom v gosteh ter s Cedevito na domačem parketu.

Krka je v ligi ABA zbrala tri zmage manj kot Olimpija, zato nima izbire. Nadomestiti mora zamujeno in za začetek ugnati neposrednega tekmeca za obstanek Mornar, da bi nekoliko lažje dihala pred dvobojema s Partizanom in Cibono. Tudi Črnogorci so zbrali le sedem zmag v 23 kolih, toda prav vse v Baru, kar je dobra vest pred današnjim spopadom v dvorani Leona Štuklja. Toda upoštevati moramo, da se je Mornar pokazal kot zelo trda kost za Slovence. Na domačih tleh je ugnal Krko s 86:73, Union Olimpijo s 93:70, dobro pa se je upiral tudi v Stožicah ob porazu z 72:81. Krkin kapetan Matej Rojc opozarja: »V sredo se nam je proti Igokei še enkrat primerilo, da smo sredi tekme padli v negativno serijo in se morali vračati iz brezna. Proti Mornarju si tega ne bomo smeli dovoliti, ampak bomo morali agresivno nadzirati potek od začetka do konca. Ne smemo podleči pritisku.«

Pari 24. kola lige ABA, danes: Krka – Mornar (19), Budućnost – FMP (21); ponedeljek, 27. t. m.: Crvena zvezda – Union Olimpija (18), MZT – Igokea (21), Mega Leks – Partizan (21); sreda, 1. marca: Zadar – Cibona (18); sinoči – Cedevita : Karpoš Sokoli 81:77; zadnja tekma 23. kola, sinoči – Partizan : Zadar 87:86.