Zagovorniki enotnega DP čakajo nove argumente

Danes v Laškem, Domžalah, Šenčurju in na Polzeli prve tekme četrtfinala košarkarskega pokala Spar, revanše že jutri.

Objavljeno
15. februar 2016 20.30
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Lanska končnica lige Telemach je resda močno ohladila košarkarsko razpravo, ali slovenski udeleženci lige ABA res za razred prekašajo tekmece, ki igrajo le v DP; v finalu sta se namreč pomerila Tajfun in Rogaška. V prihodnjih dneh pa se bo znova nekoliko pogrela ob zaključnih bojih v domačem pokalu Spar.

Pri Unionu Olimpiji in Krki se namreč ne strinjajo z odločitvijo vodstva Košarkarske zveze Slovenije, da bodo morala od jeseni vsa moštva sodelovati že v uvodnem delu DP. Kot pravijo, je nemogoče hkrati tekmovati na treh frontah, zato bi morali opustiti misel na igranje bodisi v ligi ABA bodisi v katerem od evropskih pokalov. Predsednik KZS Matej Erjavec in generalni sekretar Rašo Nesterović jim odgovarjata, da še zdaleč ni jasno, ali se bo katero slovensko moštvo sploh uvrstilo v tri tekmovanja, podpirajo pa ju v klubih, ki bi radi videli, da bi jih Ljubljančani in Novomeščani obiskali čim večkrat in s tem prenesli pozornost medijev na ligo Telemach.

Nizanje teoretičnih argumentov bo v prihodnjih dneh dobilo še praktično podlago. V četrtfinalu pokala Spar se bodo najuspešnejša moštva DP (z izjemo vodilne Rogaške, ki je izpadla proti Heliosu) danes in jutri spopadla s slovenskimi ambasadorji iz spodnje polovice lige ABA, ki so v 24 kolih skupaj zbrali 26 zmag; pet manj kot vodilna Budućnost. Zmagovalci štirih dvobojev pa se bodo v petek in nedeljo spopadli na finalnem turnirju v dvorani Tivoli.

Na lestvici osvajalcev pokala Spar z ogromnim naskokom prevladuje Union Olimpija, saj je bila najboljša kar 19-krat, vendar je v zadnjih dveh sezonah ostala praznih rok. Pred dvema letoma je morala v finalu priznati premoč Krki, lani pa je izpadla v polfinalu proti Zlatorogu. V interni primerjavi slovenskih udeležencev lige ABA je sicer najuspešnejša (v tej sezoni je dvakrat ugnala Krko in si razdelila iztržek s Tajfunom, Šentjurčani so zbrali dve zmagi, Novomeščani le eno), toda boji za lovoriko imajo posebne zakonitosti zaradi velikega psihičnega bremena.

V letošnjem četrtfinalu papirnati favoriti ne bodo v tolikšni nevarnosti, saj se bodo z izzivalci pomerili dvakrat, v gosteh in doma, toda Ljubljančani se ne bodo mogli povsem ogniti živčnosti. Zlatorog bodo v sredo pričakali pod tivolskimi obroči, na katere niso tako navajeni kot na stožiške, na klopi Laščanov pa bo sedel njihov nekdanji strateg Aleš Pipan, edini od trenerjev najboljše pokalne osmerice, ki je trofejo že osvojil; leta 2004 z Zlatorogom po finalni zmagi nad Unionom Olimpijo. Svojevrsten rekorder je Zmago Sagadin z enajstimi pokalnimi zmagoslavji po osamosvojitvi Slovenije, Sašo Filipovski, Jure Zdovc in Aleksandar Džikić so s svojimi moštvi osvojili po tri naslove, po enega pa Boris Zrinski (s KS Polzelo), Tomo Mahorič (Union Olimpija) in Memi Bečirovič (Helios).

Od letošnje elitne osmerice se je pet zasedb že povzpelo na pokalni olimp, Šenčur GGD, domžalska Lastovka in Tajfun pa še niso dočakali velikega trenutka. Ker so v lanskem polfinalu do zadnjega grozili Krki in nato vse nadomestili s prvim mestom v ligi Telemach, so številni pogledi uprti v Šentjurčane, toliko bolj, ker jim po desetih zaporednih porazih zelo resno grozi izpad iz lige ABA. Njihova prva ovira bo Šenčur GGD, v primeru uspeha pa bi jih v polfinalu pričakal zmagovalec dvoboja med Heliosom in Krko, Kot pravijo, bi jih po nizu postnih tednov zadovoljila uvrstitev v veliki finale, saj z dosedanjimi rezultati niso povsem zadovoljni. Kljub vsemu poudarjajo, da je položaj trenerja Dejana Mihevca trden in da bo vodil moštvo tudi v prihodnji sezoni. Naslednje mesece pa bo vendarle moral prebroditi brez prvega centra moštva Emirja Zimića, saj bo moral na operacijo kolena in je že končal sezono.

Pari četrtfinala pokala Spar, danes: Zlatorog – Union Olimpija (18), Hopsi Polzela – Lastovka (19), Helios Suns – Krka (20), Šenčur GGD – Tajfun (20); sreda: Tajfun – Šenčur GGD (18), Union Olimpija – Zlatorog (ob 19. uri v Tivoliju), Lastovka – Hopsi Polzela (19), Krka – Helios Suns (20).

Polfinale, petek (Tivoli): Helios Suns/Krka – Šenčur GGD /Tajfun (18.15), Zlatorog Laško/Union Olimpija – Hopsi Polzela/Lastovka (20.30). Finale: nedelja ob 18. uri.