Zagrebčani prebujajo spomine

V košarkarski ligi ABA Union Olimpija drevi pri Ciboni, Krka jutri gosti Cedevito.

Objavljeno
21. januar 2017 00.01
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Po beograjskem »paketu« za slovenska udeleženca v ligi ABA prihaja še zagrebška pošiljka. Košarkarji Uniona Olimpije bodo drevi obiskali petouvrščeno Cibono in se spomnili, da bi lahko bili na njenem mestu, če ne bi tolikokrat tesno klonili. Pri Krki pa bodo morda jutri pomislili, da bi lahko bili še bolj prepričljivo zadnji, če ne bi oktobra presenetili Cedevite sredi Zagreba.

Po petih porazih s pičlo točko razlike (dvakrat proti Igokei, po enkrat proti Megi, Partizanu in MZT) so se Ljubljančani v nedeljo oddolžili beograjskim črno-belim in v dramatični končnici prekinili njihov niz osmih zmag v ligi ABA, danes pa jih bo pričakal tekmec, ki jim je zadal enega od najhujših udarcev v sezoni. V Stožicah je bila Cibona boljša kar z 89:72 (Šakić 20, Žižić 18, Johnson in Rozić po 15; Mesiček 19, Milošević 12, Janković 8), bolj jo je Olimpija doma skupila le proti Crveni zvezdi (67:85), v tekmah vseh ravni pa na gostovanju pri Mornarju (70:93).

Cibona je od tedaj doživela precejšnje spremembe, saj so jo zapustili Ante Žižić (Darušafaka), Elijah Johnson (Hapoel Tel Aviv) in Žan Mark Šiško (Ilirija), največja pridobitev pa je Luka Žorić, pred tem soigralec Boštjana Nachbarja v Sevilli. Kljub spremenljivim predstavam in trem porazom Zagrebčanov v zadnjih štirih kolih lige ABA proti Mornarju, Partizanu in Karpoš Sokolom pa Olimpijin trener Gašper Okorn ocenjuje, da si zaslužijo vse spoštovanje: »Cibona nas je v Stožicah deklasirala in v Zagrebu želimo pokazati, da smo ji lahko enakovredni. Ima izredno izkušene nosilce igre in dobre košarkarje na klopi, kot moštvo pa odlično uporablja 'pick'n'roll', saj lahko igra po globini od položaja tri do pet. Ima namreč imenitno uravnoteženo zunanjo in notranjo linijo. Če bomo v obrambi delovali kot na nekaterih drugih gostovanjih, ne bomo imeli možnosti.«

Zadnje mesto v ligi ABA je v minulih sezonah pripadlo kar nekaj slovenskim moštvom: lani Tajfunu, pred tem Zlatorogu (2006 in 2012 ), Heliosu (2005 in 2010) in Slovanu (2008). V tej sezoni resna nevarnost grozi Krki, saj je po desetih zaporednih porazih zdrsnila na zadnjo stopničko. Pa tako lepo ji je kazalo pred tremi meseci. V 6. kolu je položila na pleča Cedevito s 83:82 (Luković 20, Dimec 17, Čebular 16, Rebec 15; Žganec 15, Bilan 13, Babić 10), nato pa nanizala zmage še proti Zadru, Megi Leksu in MZT. Za hrvaškim prvakom Novomeščani zdaj zaostajajo za osem zmag, drevi pa se jim bodo bržkone postavili po robu oslabljeni, saj je vnovič vprašljiv nastop obolelega Sandija Čebularja. Njihov trener Dejan Mihevc vendarle ne obupuje: »Cedevita je zagotovo favorit, toda za nas je sleherna tekma ključna v boju za obstanek. Ker bomo igrali doma, moramo narediti vse, da bi že proti Cedeviti prekinili črni niz.«

Pari 19. kola lige ABA, danes: Igokea – Crvena zvezda (17), Partizan – FMP (19), Cibona – Union Olimpija (21); nedelja: Mornar – Budućnost (17), Mega Leks – Zadar (19), Krka – Cedevita (21); sinoči – Karpoš Sokoli : MZT 77:74.

Pari 15. kola lige Nova KBM, danes: Rogaška – Tajfun (19), Šenčur GGD – Zlatorog (19); petek, 27. t. m.: LTH Castings – Hopsi Polzela (20); sreda, 8. februarja: Union Olimpija – Helios Suns; odigrano v sredo – Sixt Primorska : Krka 93:98 po podaljšku; sinoči – Terme Olimia : Portorož 79:44.