Zanolin optimističen po obisku Ptuja in Jesenic

Nar Zanolin verjame, da Eurobasket 2013 še uspešnejši od letošnjega prvenstva v Litvi.

Objavljeno
22. november 2011 13.28
Posodobljeno
22. november 2011 14.32
P. D., Š. Ro., Delo.si
P. D., Š. Ro., Delo.si

Ptuj - Generalni sekretar zveze Fiba Europe Nar Zanolin je danes obiskal Jesenice in Ptuj, ki bosta leta 2013 gostila tekme evropskega prvenstva v košarki.

Kot je Zanolin ugotovil ob obisku Ptuja, je najstarejše slovensko mesto kar se tiče hotelov in druge infrastrukture že danes pripravljeno na  evropsko prvenstvo v košarki. Manjka mu le še primerna športna dvorana, poroča STA. 

»Od župana sem dobil vsa zagotovila, da se bo to zgodilo bolj ali manj v začrtanih rokih. Ponavadi sem pozitivno naravnana oseba in ljudem zaupam, prav tako od njih pričakujem, da svoje obljube izpolnijo, tako kot to storim sam. Zato nisem zaskrbljen,« je danes povedal Zanolin. Dodal je še, da je dobra izvedba tekmovanja pomembna tako za mesta, ki bodo gostila tekmovanja kot za Slovenijo v celoti, saj bodo vanjo v času prvenstva uprte vse oči tega sveta. Zaupanje generalnega sekretarja izvira predvsem iz prepričanja, da želi Slovenija v času EP izpasti dobro.

Ptujski župan Štefan Čelan je povedal, da načrtujejo gradnjo dvorane maja prihodnje leto. V idealnih razmerah naj bi bila zgrajena vsaj pol leta pred začetkom prvenstva. Zaradi kriznih razmer pa je realneje pričakovati konec gradnje maja 2013.

Za Ptuj bo postavitev novega športnega objekta pravi finančni zalogaj, vreden okoli 8 milijonov evrov. Trenutno razpolagajo s sklepom vlade o sofinanciranju v višini 2,5 milijona evrov, zadnji razgovori na ministrstvu za šolstvo in šport pa kažejo, da bi z ustrezno pripravo investicijskega elaborata lahko vložek države dosegal tudi do 85 odstotkov vrednosti investicije v športni del dvorane. Ostali del denarja bodo prispevali še zasebni partnerji in mestna občina Ptuj.

Obnova Podmežakle bo stala šest milijonov evrov

Zanolin je za tem obiskal še Jesenice, ki bodo tekme gostile v Podmežakli. Po besedah župana Tomaža Mencingerja načrtujejo, da bo obnova dvorane stala blizu šest milijonov evrov, po EP pa bo lahko gostila večje prireditve. Za potrebe EP naj bi sprejela 5500 obiskovalcev, pozneje pa 4500, je dodal Mencinger.

Sekretar FIBA Europe Nar Zanolin je dodal, da sta z županom ugotovila, da je za EP na Jesenicah vse pripravljeno ali bo kmalu pripravljeno. EP v Litvi je bila velika prireditev, a je Zanolin prepričan, da je Slovenije sposobna organizirati še boljše prvenstvo. Slovenija je po besedah Zanolina bolje opremljena glede hotelske infrastrukture kot Litva, poleg tega pa je tudi v središču Evrope.