Zanolin verjame v EP 2013

Organizacija evropskega prvenstva je zelo zahtevna, vendar je Slovenija nanj dobro pripravljena.

Objavljeno
21. november 2011 17.22
Posodobljeno
21. november 2011 18.10
P. D.,Delo.si
P. D.,Delo.si

Koper - Generalni sekretar zveze Fiba Europe Nar Zanolin je danes v Kopru začel obisk slovenskih mest, ki bodo leta 2013 gostila košarkarsko evropsko prvenstvo. Prepričan je, da bo prvenstvo čez dve leti še bolje izvedeno kot je bilo tisto v Litvi.

Na današnji novinarski konferenci v prostorih koprske občine je Zanolin poudaril, da je organizacija EP zelo zahtevna in da gre za dogodek, ki je večji od svetovnega prvenstva, saj je v slednjem izenačenost med reprezentancami manjša. Prvi mož Fiba je prepričan, da bo prvenstvo leta 2013 tako glede pripravljenosti dvoran kot administracije potekalo na visoki ravni, še višji kot tisti, ki jo je dosegla Litva. Omenil je tudi zamisel, da bi z nekakšno "ladjo evropskega prvenstva" obpluli Evropo od Kanarskih otokov do Kopra, po poti pa bi na krov sprejemali gledalce, namenjene na prvenstvo. Fiba Europe se je o tej zamisli že pogovarjala s predstavniki portugalskih oblasti, upajo pa tudi, da bodo s to idejo pritegnili Evropsko unijo.

Za potrebe prvenstva bodo imeli v kopru kar tri dvorane, je povedal koprski župan, Boris Popovič. Usposobili bodo že obstoječo dvorano Bonifika, zraven nje bo nova dvorana služila za treninge reprezentanc, načrtujejo pa še povsem novo večnamensko dvorano v neposredni bližini teh dveh, ki bo premogla 8500 sedežev, to je 3500 sedežev več, kot so zahteve zveze Fiba. Zaključek gradnje naj bi bil nekaj mesecev pred začetkom prvenstva.

V bližini športnih objektov nameravajo zgraditi tudi hotel. Gradnja se je zaradi težav ajdovskega gradbenega podjetja Primorje zataknilo, vendar je Popovič prepričan, da bodo v kratkem našli rešitev. Objekt naj bi tako stal že mnogo pred septembrom 2013.

Po besedah direktorja prvenstva Aleša Križnarja bo EP 2013 projekt celotne Slovenije in ne le košarkarske zveze ali Fiba Europe. Organizatorji od občin, ki bodo pritegnjene k sodelovanju pričakujejo skrb za spremljevalne dejavnosti, ki lahko, dobro organizirane, pomenijo za Slovenijo velik plus v turističnem smislu.