Zaradi Evrope brez lige ABA?

Helios izgubil junaka šampionskega pohoda.

Objavljeno
30. junij 2016 16.48
Košarka Helios Domžale - Rogaška Slatina 16.aprila 2016 [šport,košarka,Helios,Domžale,Rogaška Slatina]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Domžale – Nekaj manj kot štirje tedni so minili, odkar so košarkarji Heliosa drugič osvojili naslov državnega prvaka. Nekaj časa so namenili proslavljanju in počitku, klubsko vodstvo pa je kmalu usmerilo pogled v prihodnost. In ko se je zanje našlo mesto v glavnem delu Fibine lige prvakov, bodo morali potegniti pomembno potezo. Do torka se bodo odločili, ali bodo sploh igrali v ligi ABA.

Direktor domžalskega kluba Lado Gorjan je pojasnil: »Ponuja se nam možnost igranja na kar petih frontah: v slovenskem DP in pokalu Spar, ligi prvakov, regionalnem prvenstvu in tudi ligi Alpe Jadran, ki je lani zaživela na pobudo našega kluba in ji ostajamo zvesti. Vse skupaj bi bilo veliko breme, zato bomo verjetno morali nekoliko skrčiti program, saj moramo upoštevati tudi finančne zmožnosti in s tem povezane omejitve pri sestavi moštva. V prejšnji sezoni smo presenetili tudi sami sebe, toda naš proračun v prihodnje bržkone ne bo večji. Zato bomo vztrajali pri srednjeročnem načrtu, ki temelji na finančni sanaciji kluba in okrepljenem uveljavljanju mladih košarkarjev.«

V Domžalah imajo sicer bogate izkušnje z ligo ABA, za katero so si letos priigrali vstopnico skupaj s Krko, naslednja po vrsti pa sta Zlatorog in Union Olimpija. V njej so igrali sedem sezon in se le enkrat uvrstili višje od 12. mesta. Leta 2007, ko so proslavili prvo lovoriko v DP, so bili osmi in se prepričali o njeni zahtevnosti. »Nezrelo bi se bilo odločiti za ligo ABA s tako pičlo ponudbo igralcev, kot smo jo imeli v minuli sezoni. Če bi morali v kvalifikacije LP, bi razmišljali drugače, saj ne bi dobili želenega števila kakovostnih tekem, nakopali pa bi si precejšnje stroške. Z neposredno uvrstitvijo v glavni del tekmovanja FIBA pa bomo od 20. oktobra do 26. januarja odigrali 14 tekem v osemčlanski skupini in prejeli sto tisoč evrov, kar bo lepa obogatitev našega proračuna,« je poudaril Heliosoav direktor.

Vse bolj jasno podobo dobiva tudi moštveni mozaik. Po enem letu se v Domžale vrača krilo Kyle Casey, ki se je predlani izkazal s povprečjem 12,4 točke in 7,1 skoka v DP. Helios bo še naprej vodil trener Jakša Vulić, v igralskem kadru pa so še vedno pod pogodbo Jan in Jure Močnik, Đorđe Lelić, Luka Vončina, Simo Atanacković in Željko Zagorac. Klub se je dogovoril tudi za podaljšanje sodelovanja z nadarjenimi 18-letniki Maticem Veselom, Aljažem Bratcem in Gabrom Ožegovičem. Od nosilcev igre je moštvo zapustil krilo Hugh Robertson, ki se je odločil za Rhein Stars iz Kölna, 12. v 2. nemški ligi, nepričakovano pa odhaja tudi MVP finala DP z Zlatorogom, center Marjan Čakarun. »Seveda smo ga želeli zadržati, vendar si je premislil, potem, ko so začele deževati ponudbe iz Nemčije in Poljske, med interesenti pa naj bi bili tudi Cedevita in Krka. Očitno mu je nekdo ponudil bistveno več denarja,« je ocenil Gorjan.