Zaradi strahu niso razprle kril

Ženska košarka: še en poraz Slovenk v kvalifikacijah za EP. V dvorani Vitranc jih je ugnala Poljska.

Objavljeno
12. junij 2014 00.44
Košarka
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Kranjska Gora – Želji navzlic se slovenskim košarkaricam ni posrečilo pripraviti presenečenja v uvodnih dveh kolih kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2015, v katerih so se pomerile z glavnima favoritinjama. Po Slovaški so včeraj poraz doživele tudi na domačem parketu, v kranjskogorski dvorani Vitranc jih je ugnala Poljska.

Slovenkam tokrat ni pomagalo, da so prepričljivo dobile skok, ki je bil njihova šibka točka na prvi tekmi. Četudi so se pred začetkom kvalifikacij bale podhranjenosti pod košema in obenem opozarjale na poljska orožja na tem položaju, je sinoči nalogo odlično opravila najmlajša reprezentantka, komaj 18-letna Eva Lisec, ki je s svojimi 192 cm zbrala kar 13 skokov. Kar pa ni zadoščalo, Nika Barić (19 točk) in Teja Oblak (15 točk) nista imeli strelske podpore soigralk in že v 3. minuti so domače zaostajale s 4:10. Prva četrtina jim bo vsekakor ostala v spominu, saj so bile po devetih minutah že pri zaostanku 14 točk (13:27), v 12. minuti pa celo pri 17 točkah (15:32), lov za zmanjšanjem zaostanka pa je spet pobral veliko moči in energije.

S serijo 7:0 so pred polčasom prišle na 30:36 in ritem držale tudi v nadaljevanju, ko so se približale še za tri točke (37:40), a nato niso uspele preprečiti nove serije gostij s 5:0. Zadnja priložnost se jim je ponudila ob uvodu v zadnjo četrtino, ko so po novem košu Oblakove domala izničile razliko (48:50), a med 34. in 38. minuto niso več zadele koša. »S preveč spoštovanja smo se lotili tekme, manjkalo nam je agresivnosti. Ko smo bili že skoraj na tleh, pa smo le začele igrati na vse ali nič. Približali smo se, kar pa ni bilo dovolj. Vsekakor sem zelo zadovoljen z igro, ki smo jo pokazali od 10. minute dalje. Igralke so pokazale, da imajo veliko srce,« je slovenski selektor Tomo Orešnik vnovič izpostavil premajhno agresivnost, brez katere so se Slovenke minulo nedeljo lotile tudi Slovakinj. Ob porazu, ki pomeni zahtevnejše nadaljevanje, ni bilo vseeno niti prvi strelki ekipe Niki Barič. »Ko zaostaneš za 17 točk, se je težko vrniti. Preveč smo se bale v uvodnih 12 minutah, Poljakinje pa so bile tudi zelo dobro pripravljene na nas,« je dejala Baričeva, za katero so tri sezone igranja v evroligi in je navzlic le 21 letom med najbolj izkušenimi v ekipi.

Slovenke zdaj čakata še dve domači tekmi, prva v ponedeljek proti Luksemburgu in tri dni pozneje proti Slovaški, nato pa zaključni dve gostovanji.