Lapornik zavrnil Sagadina, zdaj gre naprej

V Laškem vedo, da je košarkar Miha Lapornik prerasel njihove okvire.

Objavljeno
29. marec 2015 23.18
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Precej slovenskih košarkarskih reprezentantov je v preteklosti prestalo šolanje pri Zlatorogu, četudi je v zadnjih letih priliv s štajerskega konca nekoliko zamrl. Konec sezone bo Laško zapustil tudi Miha Lapornik, 21-letni ostrostrelec, ki ga je trener Predrag Milović označil za bolj popolnega igralca od denimo Klemna Prepeliča in za katerega v klubu priznavajo, da je prerasel njihovo okolje.

Eden vodilnih strelcev lige Telemach in prvo ime kluba iz Laškega se je znašel v zanimivem položaju. V klubu namreč po vrsti razlagajo, da je za njegov razvoj nujen preskok v višji kakovostni razred in se ne igrajo skrivalnic glede njegove prihodnosti; vprašanje je le, kateri od snubcev ga bo čez nekaj tednov odpeljal s seboj. V zadnjih dveh letih je namreč Milović igro gradil prav okoli Lapornika in mu s tem dal obilo prostora za napredek, njegov zaščitnik, tudi nekakšen mentor, pa je postal tudi veteran Goran Jurak. Pod njunima perutma so prišli njegovi potenciali povsem do izraza, četudi je v prejšnji sezoni doživel nekajmesečni zastoj, ko zaradi poškodbe rame več kot pol leta ni mogel na parket.

»Morda nisem tip igralca, ki bi bil povsem razvit že pri denimo 17 letih, moja košarkarska pot je šla sprva počasneje kot pri nekaterih vrstnikih, v zadnjih dveh sezonah pa se je krivulja res strmo vzpela in tudi sam čutim, da moram naprej,« priznava igralec, proti kateremu z veseljem pogledujejo tudi strokovnjaki, saj v Sloveniji ni prav veliko visokih branilcev z izrazito razvitim občutkom za met proti košu. V tej sezoni je denimo na 22 tekmah v povprečju na parketu prebil kar 36 minut, s 14,3 točke je vodilni strelec Zlatoroga, na tekmo pa dosega tudi po 1,8 asistence in 2,4 skoka.

V tem času, ko je Zlatorog še pred največjimi izzivi v ligi za prvaka – v katero je sicer štartal s presenetljivima porazoma –, mladi košarkar sicer ne želi razpredati in razmišljati o svojih željah za poletje, priznava pa, da čuti, da okoli njega vrvi od zanimanja. »V tej sezoni je moje strelsko povprečje nekoliko nižje kot v prejšnji (16,5 točke), v kateri sem odigral le del tekem, a imamo tudi močnejše moštvo. Roko na srce, po lanski poškodbi jeseni tudi še nisem bil na ravni, na kateri sem zdaj. Predvsem pa čutim, da so se začeli tekmeci zdaj lepiti name v obrambi, včasih se počutim, kot bi se znašel pred zidom. Prelom se je zgodil nekje konec lanskega leta, a tudi to so lekcije, ki jih moram prestati,« pravi Lapornik.

Svoj talent je sicer potrjeval že kot najstnik, leta 2013, pri 18 letih, ga je Zmago Sagadin kot prepričljivo najmlajšega prvič uvrstil tudi v reprezentanco mlajših članov za EP do 20 let v Sloveniji. Končali so kot sedmi, njegovi soigralci Matej Rojc, Prepelič, Alen Omić, Luka Rupnik, tudi Jaka Brodnik, ki so povečini tudi leto starejši, pa imajo že nekaj let kaljenja bodisi pri Unionu Olimpiji, Krki ali celo v tujini. »Sagadin me je tistega leta želel tudi pri Heliosu, a sem se na koncu odločil, da nekaj časa ostanem še v Laškem, saj sem ocenil, da potrebujem še nekaj šolanja na tej ravni. Milović, ki je prišel konec tistega leta, mi je dal priložnost, da okusim odgovornosti glavnega igralca v moštvu, izrazito pa se posvečam tudi razvoju posameznih veščin, ki so pomembne za igro na mojem položaju. Pogosto tudi po treningih ostajam v dvorani,« razkriva Lapornik, ki izpostavlja tudi vlogo 16 let starejšega soigralca Gorana Juraka.

»Večno mu bom hvaležen za vse nasvete in dosedanjo pomoč. Ne gre toliko za igralsko plat, odpira mi oči tudi glede življenja, napredovanja in uveljavljanja v tujih klubih, kjer je seveda drugače kot v Sloveniji. Sam si namreč ne postavljam omejitev, kam me bo pot zanesla poleti, tudi ideje o selitvi neposredno v tujino ne zavračam. V Sloveniji pa bi seveda bila Olimpija večji izziv, ker vendarle igra v evropskem tekmovanju,« pravi igralec, ki občuduje Kobeja Bryanta in ki si je za letošnji reprezentančni cilj zastavil uvrstitev na širši seznam Jureta Zdovca za EP na Hrvaškem in v Franciji. »To bi bila potrditev, da sem na pravi poti, konkurenca na mojem položaju je ta čas vendar velika, a po nastopih za selekcijo do 20 let je nastop za državno člansko vrsto vsekakor moj naslednji izziv,« zagotavlja Laponik, ki si želi, da bi sezono z Zlatorogom po finalu slovenskega pokala sklenil kar z uvrstitvijo v končnico.