Zdaj je ključna osvežitev

Nerad sem pesimist, a se bojim, da bodo naši potegnili krajšo zaradi pomanjkanja posamične kakovosti.

Objavljeno
10. september 2015 23.23
Košaarka Slovenija Makedonija EP
Dušan Hauptman
Dušan Hauptman

Iz mojega zornega kota in pričakovanj je zagrebški izkupiček povsem ustrezen in realen. Slovenija je dobila tekme, ki jih je morala. Makedonija se je ujela v našo zanko podobno kot Gruzija in Nizozemska, enostavno ni bila kos visokemu ritmu, agresivnosti, borbenosti naših igralcev. Z manjšim številom uporabnih košarkarjev je bila v še bolj podrejenem položaju. Naša zmaga je bila tako logična posledica.

Če se ozrem v podrobnosti, bi najprej izpostavil slabši del moštva. Slovenija je šibka na položaju organizatorja igre, kar je bilo še posebej vidno proti Grčiji. Odsotnost klasičnega plejmejkerja je očitna, tudi igra pod košem ima pomanjkljivosti. Toda vse slabosti je reprezentanca nadomeščala z izjemno borbeno igro, močnim ritmom in visoko motivacijo, v nekaterih trenutkih so šli igralci celo preko svojih sposobnosti. Selektorjeva filozofija o igri na polno brez preračunljivosti in z maksimalnim angažiranjem je bila tako edina prava pot za to vendarle oslabljeno in omejeno zasedbo.

Doslej je šlo vse po načrtih, kako bo naprej, pa je neznanka tudi zame. Prepričan sem, da bo treba še dvigniti raven igre, toda od kje črpati rezerve, ko so igralci še zdaj presegli sebe? Nerad sem pesimist, a se bojim, da bodo naši potegnili krajšo zaradi pomanjkanja posamične kakovosti. Resda se zdi, da je še mogoče potegniti kakšnega zajca iz klobuka, da kdo še ni pokazal vsega, kar zna. Na primer, da bi Alen Omić in Uroš Slokar dala še več, kot sta, da bi bili razigrani trije, štirje ali še več igralcev, ne le eden ali dva. Da bi jim ob norem zadevanju z razdalje uspevalo še kaj več. Računati na met z razdalje je največja napaka, niti nimamo igralca kova Spanoulis. Morda je tudi Zdovc čuval še kakšno taktično-tehnično ukano za težje preizkušnje. A je res, da jih narekujejo tudi tekmeci. Pri nekaterih lahko najdeš nekaj lukenj, pri drugih ne. Pustimo se presenetiti.

Zdaj je najpomembnejše, da se košarkarji ustrezno osvežijo. Regeneracija je silno pomembna za to moštvo, ki ni hranilo moči, jih ni smelo in jih tudi ne bo. Naslednji nasprotnik pa ne glede na vse sodi v kategorijo premagljivih. Latvijska skupina je imela tekmece po naši meri.