Zdaj se bodo karte v NBA delile na novo

Košarkarska liga NBA: v končnico se prvič hkrati niso prebili Boston, LA Lakers in New York, ki imajo 35 lovorik.

Objavljeno
17. april 2014 20.49
Posodobljeno
18. april 2014 16.30
T. V., šport
T. V., šport

Ljubljana – Po dvodnevnem premoru se bo jutri v ligi NBA začela končnica in nova bitka za šampionske prstane, po prvenstvenem delu pa bodo mišice začela kazati moštva, ki so doslej pametno stopnjevala svoj ritem. Prvič v končnici hkrati ne bo Bostona (17), LA Lakers (16) in New Yorka (2), ki so skupaj osvojili kar 35 lovorik.

Zato pa se je denimo v izločilne boje na veliko presenečenje prebil Charlotte, ki ima edino podobno izkušnjo iz leta 2010, a je tedaj izpadel že v prvem krogu. Še pred dvema letoma so sezono končali z najslabšim izplenom v zgodovini lige NBA, saj so dosegli le sedem zmag v 66 tekmah, njihova skokovita rast pa se je letos končala z nizom 43:39 – le v zadnjih desetih dvobojih so sedemkrat slavili zmago. Presenetljiv paket na vzhodu zaokrožata Toronto in Washington, ki imata za seboj še precej daljše sušno obdobje, saj sta brez uspehov v končnici od leta 2008, pri čemer so si Reptili tokrat priigrali odlično izhodišče, saj so redni del končali na tretjem mestu in si s tem zagotovili prednost domačega parketa.

Pa vendar naj bi bili razpleti na Zahodu precej bolj negotovi. »Ponavadi smo ob pogledu na končnico zlahka lahko zapisali, kdo bo zmagovito šel v drugi krog. No, na Zahodu tega zdaj nihče ne more trditi,« je prepričan košarkar Golden Stata Draymond Green, četudi statistika rednega dela na veliko govori v prid četverici s prednostjo domačega parketa. San Antonio je denimo to sezono dobil vse štiri dvoboje z Dallasom, Oklahoma City izgubila le enega z Memphisom Bena Udriha, Houston se je z enakim izkupičkom ponašal proti Portlandu, medtem ko je LA Clippers proti Golden Statu uplenil remi 2:2. A izidi rednega dela so pogosto varljivi, odvisni so od tega, kdaj so se tekmeci merili, kdo je bil tisti trenutek bolj vroč, kakšno serijo je imelo posamezno moštvo tisti trenutek za sabo. Da je razlika med Vzhodom in Zahodom velika, pritrjuje tudi Portlandov košarkar Mo Williams. »Na Vzhodu so se v končnico prebila moštva s 37 zmagami, na Zahodu jih za to ni zadoščalo niti 47. To veliko pove o razlikah med konferencama,« pravi Williams. Prav zato prej pričakuje napredovanje nosilcev na Vzhodu, medtem ko denimo Van Gundy na zahodu prednost daje Memphisu in Golden Statu, tudi Dallasu ali Portlandu.

Pari 1. kola končnice, zahod: San Antonio – Dallas, Houston – Portland, LA Clippers – Golden State, Oklahoma City – Memphis; vzhod: Indiana – Atlanta, Chicago – Washington, Toronto – Brooklyn, Miami – Charlotte.