Zdesetkani začeli pot proti Zagrebu z zmago

Slovenska reprezentanca večji del prve pripravljalne tekme zaostajala za Novo Zelandijo, a zmogla zasuk.

Objavljeno
31. julij 2015 01.47
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Kidričevo – Na prvi pripravljalni tekmi pred velikimi tekmovanji so slovenski košarkarski reprezentanti praviloma uspešni. Do sinoči so od zadnjih desetih premier izgubili le dve (leta 2010 z Makedonijo in 2008 s Hrvaško), zdaj pa se je na njihov seznam žrtev vpisala še Nova Zelandija, tradicionalna neugodna tekmica.

Novozelandci so se po gladki zmagi nad Veliko Britanijo v Londonu v sredo ustavili še v Slavonskem Brodu in tesno izgubili proti zelo nepopolni Hrvaški z 68:70 (Webster 19, Vukona 10, Fotu 9; Stipćević 14, Ukić in Bilan po 11), svojo kakovost in žilavost pa so potrdili tudi sinoči v Kidričevem. Upoštevati pa kaže, da se jim je domača izbrana vrsta (poleg vseh »trajno« odsotnih) postavila po robu brez Zorana Dragića, Saša Zagorca, ki je le podpisal dveletno pogodbo z Unionom Olimpijo (v Stožicah ostaja tudi Blaž Mahkovic), in Jake Klobučarja, saj si še ni opomogel po poškodbi hrbta. Dokaj majhna je bila tudi vloga Uroša Slokarja (7 minut) in Nebojše Joksimovića (13). Za oba je selektor Jure Zdovc ocenil, da se zaradi izgubljenega treninga ne smeta preuraniti s prvimi igralnimi minutami.

Njegovi košarkarji pod vodstvom novega kapetana Jureta Balažiča so se trudili zapolniti vse vrzeli in prikriti, da so za razliko od tekmecev včeraj odigrali prvo pripravljalno tekmo, kar jim je v dobršni meri uspelo. V prvi četrtini so se sicer precej pogosteje odločali za mete za tri točke (3:7) kot za dve (2:4) in bili nepričakovano uspešni za ogrevalno obdobje. Ko so se gostje prilagodili na njihove zunanje akcije, pa so kajpada obogatili svojo igro še z globinskimi poskusi, tako da predstava pisanih peterk le ni bila premalo raznovrstna. Novozelandci, ki se pred tekmo niso izneverili tradiciji in so gledalce navdušili s svojim bojnim plesom hako, so bili vendarle bolj čvrsti v dvobojih in kljub pomanjkanju višine enakovredni pri skokih, imeli pa so tudi odličnega strelca Coreyja Websterja, za katerega slovenski branilci niso našli protistrupa. Po izenačeni uvodnem delu so podprvaki Oceanije z njegovimi koši prešli v vodstvo s 35:29, v tretji četrtini pa je njihov najvišji naskok znašal 43:36.

Med slovenskimi kandidati za nastop na EP iz ozadja je tokrat dobro izkoristil svojo priložnost Žiga Dimec. Donedavni center Rogaške in nova okrepitev Krke je bil vsaj enakovreden Alenu Omiću, obema pa je bilo lažje, ko jima je pomagal zelo koristni in tudi učinkoviti Balažič (za dve 5:7, za tri 1:3). Ob odsotnosti izkušenih organizatorjev je solidno izkoristil svojo priložnost tudi Luka Rupnik (za tri 3:6), ki je zadel trojko za prevzem vodstva z 59:57 dobre štiri minute pred koncem, zasuk pa so potrdili Balažič, Klemen Prepelič in Joksimović s trojko za 69:62.

»V tekmo smo se podali z mešanimi občutki, saj smo želeli nameniti čim večjo priložnost mlajšim košarkarjem, ki so na pripravah od prvega dneva, a hkrati tudi zmagati. V prvem polčasu smo več poskusili z manj izkušenimi in na srečo držali korak z gosti, da nam niso ušli, v drugih 20 minutah pa smo že začeli stopnjevati ritem. Vztrajali smo pri agresivni obrambi, čeprav smo si hitro nabrali nekaj neumnih osebnih napak in omogočili številne proste mete Novozelandcev, ki so zadeli tudi precej težkih poskusov iz igre,« je po dvoboju ocenil Jure Zdovc.