Zdovc brez milosti vse do +24

Petrol Olimpija predzadnja v ligi ABA, v slovenskem državnem prvenstvu pa na prvem mestu.

Objavljeno
05. november 2017 23.08
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Zagreb – Od lepih zmag nad Estudiantesom v Madridu in Sixtom Primorsko v derbiju lige Nova KBM do visokega poraza s Cedevito in padca na predzadnje mesto v ligi ABA. V pičlih petih dneh so košarkarji Petrola Olimpije okusili psihično raznolikost svojega poklica, njihovi privrženci pa so se vnovič prepričali, kaj vse smo v slovenski košarki pometli pod preprogo evropskih prvakov.

Ljubljančani so manjših polomov v Zagrebu že vajeni. Lani so proti Cedeviti zaostajali za 26 točk že po 19 minutah igre, predlani z enako razliko po treh četrtinah. Po osvojitvi treh zaporednih slovenskih lovorik in sveži sponzorski infuziji pa so vendarle upali, da bo v soboto drugače. A ni bilo, Zagrebčani so brez usmiljenja unovčili svoje prednosti v individualni kakovosti. Ljubljančani so zadnjič vodili s 13:9 in se dobro držali do rezultata 44:40 v 27. minuti. Po četrti osebni napaki Jordana Morgana pa zanje žoga ni več imela nikakršne vrednosti. Poskusi podaj (v glavnem pasivnih) so serijsko pristajali v rokah gostiteljev, ki so dobili veselje do igre v obrambi in nasprotnih napadov v valovih. Z nizom 11:0 so krepko povišali svojo prednost, ki je bila slednjič najvišja prav na koncu.

»Cedevita je bila vso tekmo boljša. Mi smo igrali dobro v uvodnih minutah tekme in na trenutke v tretji četrtini, ko smo se približali na -2 in -4. Če bi zdržali do konca tega dela dvoboja, bi morda imeli nekaj več možnosti v zadnjih desetih minutah, vendar smo močno popustili in izgubili stik z gostitelji,« je priznal Olimpijin trener Gašper Okorn, potem ko je med njegovimi košarkarji le Devin Oliver (13) dosegel več kot osem točk. V ligi ABA pa so stožiški košarkarji nazadnje dosegli manj točk 2. januarja 2016 v Novem mestu, a premagali Krko z 59:55.

Cedevitin strateg Jure Zdovc je bil kajpada boljše volje: »Takšne tekme so zahtevne, zato sem zadovoljen, ker smo dobro igrali v obrambi. V napadu nismo blesteli. Če bi odšteli dve srečni trojki Kastratija in Jurčka od table, bi prejeli okoli 50 točk, kar je lep dosežek. Olimpijinih košarkarjev ni lahko pokrivati, saj igrajo hitro, dosegajo veliko točk in napadajo z vseh strani. Toda danes je bila naša obramba kos nalogi skoraj vso tekmo.«

V ligi Nova KBM ni več moštev brez zmage. Zadnji se je uspeha razveselil državni prvak 2016 Helios, ki je bil s težavo kos polzelskim Hopsom in zdaj na dnu lestvice dela družbo še dvema padlima velikanoma prejšnjih sezon – Zlatorogu in Krki. Za Novomeščane je bila tokrat premočna povratnica med prvoligaši Ilirija, ki je pred koncem tretje četrtine vodila z 69:53. V prvem polčasu pa jo je odlično vodil Žan Mark Šiško, ki je do glavnega premora dosegel 20 točk ob odličnem metu (za dve 4:7, za tri 4:4) ter pristavil 5 skokov, 4 asistence in 3 dobljene žoge. Do konca je svojo statistiko še obogatil do 25 točk (za tri 5:4), 7 skokov in 7 asistenc ter osvojil naslov najboljšega košarkarja kola.

Ilirijin trener Saša Dončić je svojim košarkarjem namenil zaslužene pohvale: »Menim, da smo bili priča odlični košarkarski predstavi, na koncu pa smo s srčno igro prišli do zaslužene zmage. Zelo sem vesel zaradi naših fantov, ki bodo lahko po tem uspehu še bolj verjeli vase, saj se lahko enakopravno kosajo z vsemi ekipami DP. Njegov nekdanji soigralec Simon Petrov, zdaj strateg Krke, je priznal: »Spet smo bili neprepričljivi tako v napadu kot obrambi. Tako ne moremo priti do zmage.«