Zdovc: Moj ego je prizadet

Selektor slovenske moške reprezentance se je težko sprijaznil z odpovedjo Alekseja Nikoliča, a mu vrat ne zapira.

Objavljeno
26. julij 2015 13.01
lvi-košarka
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Da bo slovenska košarkarska reprezentanca na letošnjem eurobasketu nastopila oslabljena, so poskrbele odpovedi številnih igralcev iz takšnih ali drugačnih razlogov (Beno Udrih, Goran Dragić, Domen Lorbek, brata Murić, Mirza Begić), zadnji v verigi, Aleksej Nikolič, pa je dvignil še posebej veliko prahu. Komaj 20-letni mladenič je namreč preveč utrujen, da bi oblekel majico z državnim grbom.

Če ima večina košarkarjev tehtne razloge za odsotnost, je neudeležba mladega Nikoliča precej nerazumljiva, sploh ker bi imel ob pomanjkanju organizatorjev igre v moštvu pomembno vlogo. Selektor Jure Zdovc je priznal, da ga je Aleksejeva odločitev močno presenetila. Kaj takega se v nekdanji jugoslovanski reprezentanci, v kateri si je Zdovc mesto delil s slovitimi Draženom Petrovićem, Vladetom Divcem, Tonijem Kukočem in Dinom Rađo, ne bi moglo zgoditi. »Časi so drugačni, vrednote prav tako. A vseeno: Nikoličeva poteza je nesprejemljiva. Da mlad igralec odpove sodelovanje v izbrani vrsti dan pred prihodom na priprave, je nedopustno. Priznam, moj ego je bil s tem prizadet. Razočaran sem in hkrati nemočen,« je za STA pojasnil selektor.

»Alekseju smo ponudili poseben program, se pogovorili s strokovnjaki in ugotovili, da bi bilo zanj bolje, če bi treniral po prilagojenem programu, kot da bi vsaj teden dni povsem miroval. Dejstvo je, da je trujen, saj je imel na evropskem prvenstvu mlajših članov veliko minutažo, vendar je sposoben igrati. Ima določena vnetja, vendar ne tako huda, da ne bi mogel igrati. Prepričan sem, da odpoved ni zrasla v njegovi glavi, žal je podlegel pritiskom in določenim informacijam,« je bil oster Zdovc.

O Nikoličevi prihodnosti v reprezentanci pa je dodal: »Je nesporen talent slovenske košarke in revanšizma si enostavno ne moremo privoščiti. Kar se mene tiče, bo vselej povabljen v izbrano vrsto.« Aleksejeva poteza je presenetila tudi prvega zvezdnika ekipe Zorana Dragića: »Star sem 26 let in prav dobro se spomnim, da mi pri dvajsetih niti na kraj pameti ni padlo, da bi zavrnil poziv v reprezentanco. In to zato, ker bi bil utrujen. V tem starostnem obdobju je za vsakega igralca izbrana vrsta odskočna deska v poklicno ukvarjanje s športom. A vsak ima svoje mišljenje. Jaz vem, kaj je dobro zame, on pa očitno, kaj je zanj.«