Zdovc: O Olimpiji ne bi govoril, vsakdo ima svoje težave

Jure Zdovc se je s Spartakom oddolžil Krki z obrestmi za vse preglavice prejšnjih let in ostal neporažen v evropskem pokalu.

Objavljeno
02. februar 2012 12.41
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Novo mesto - Košarkarji Krke so mu kot trenerju Uniona Olimpije redno parali živce, v torek pa se jim je oddolžil z obrestmi. Toda Jure Zdovc je tudi po gladki zmagi njegovega Spartaka St. Peterburga ostal zvest svojemu značaju, miren, kot da je za njim le rutinski trening, ne pa dvoboj evropskega pokala.

Dodaten kanček hladnokrvnosti mu je omogočilo odlično izhodišče Spartaka, ki je dosegel še deveto zaporedno zmago na evropski sceni, s katero ostaja v najožjem krogu kandidatov za osvojitev lovorike skupaj s Himkijem, Valencio in Lietuvosom rytasom. »Tako daleč za zdaj ne razmišljamo. Naš cilj je od vsega začetka uvrstitev na finalni turnir najboljše četverice. Zato računamo, da bomo osvojili prvo mesto v naši skupini K - verjetno pred Banvitom, ki je po mojem mnenju v prednosti pred Budućnostjo -, nato pa preskočili četrtfinale. Ob tem nastopamo v regionalni ligi VTB, ki je po moji oceni precej močnejša kot liga ABA. V njej smo po odličnem štartu nekoliko znižali pričakovanja, saj je za vodilne može kluba pomembnejše rusko prvenstvo. Zato moramo košarkarje spočiti za tekme DP, ki je zelo zahtevno. Vseh deset moštev ima po šest kakovostnih tujcev, izstopa pa CSKA, ki je razred zase. Merila v klubu so se dodatno spremenila konec tedna po prvem domačem porazu. Spartak Primorje je bil uspešnejši po dveh podaljških.«

Zdovc pri tem priznava, da ima dodatne težave zaradi sestave moštva, ki je celo nekoliko preveč po meri zahtev evropskega pokala. Ruska liga pa ima svoje predpise, po katerih morata ves čas biti na parketu vsaj dva domača košarkarja. »To mi še vedno povzroča preglavice in moji pomočniki me morajo opozoriti, če sestavim peterko po košarkarskih potrebah in ne po nacionalnih zahtevah. Zato se je nam je celo zgodilo, da sem moral nekoč nameniti vlogo krilnega centra enemu od naših ruskih branilcev. Domači igralci niso naše najmočnejše orožje, zato nas v DP čaka težka pot. Toliko bolj, ker nam življenje grenijo slabi ruski sodniki,« je pojasnil nekdanji odlični košarkar, ki je pred lanskim podpisom dveletne pogodbe s Spartakom vodil Union Olimpijo in slovensko reprezentanco ter z njo osvojil 4. mesto na EP 2009.

Zupan toplo-hladno

Zanimivo je, da je v St. Peterburgu med njegovimi varovanci Miha Zupan. Zanj je pred prevzemom Olimpijinega krmila ocenil, da zaradi svojega naglušnosti ne bo nikoli dober košarkar, pred EP na Poljskem pa ga je uvrstil le na širši seznam reprezentantov s 24 imeni, ne pa tudi skrajšanega s 15 kandidati. V tej sezoni ju je usoda vnovič združila v St. Peterburgu, kjer je Zupan igral že lani, in sodelovanje je zaenkrat zelo uspešno. Kako Zdovc zdaj vidi predstave najboljšega gluhega košarkarja na svetu?

»Saj veste, da zelo težko pohvalim kakšnega košarkarja. Zato bom rekel, da igra po načelu toplo-hladno. Od nekdaj gledam predvsem na učinek v obrambi in njegov je korekten. Če se fantje trudijo v obrambi, lahko malo zamižiš v napadu,« se je nasmehnil 45-letni strateg in zavrnil pogovor o letošnjih težavah Uniona Olimpije, ki jo je nepričakovano zapustil 22. aprila lani v ne docela pojasnjenih okoliščinah. Kot je dejal, ima vsak klub dovolj težav, da se mu ni treba ukvarjati še s tujimi. Priznal pa je, da je letošnja stiska ljubljanskega moštva delno posledica nerealno dobrih rezultatov v prejšnji sezoni evrolige. Tedaj je z nizom podvigov sprožilo pravo košarkarsko evforijo, o kakršni sanja vsak trener v slehernem klubu. Tudi Zdovc pri Spartaku.

»Navzlic zelo dobrim moštvom košarka ta hip ni najbolj priljubljena v Rusiji. Na tekmah nas spremlja med 2000 in 4000 gledalcev, kar ni veliko za petmilijonsko mesto. Se bomo pa poleti preselili v novo dvorano z 8000 sedeži, zato upam, da nam bo prinesla svež veter. V našem klubu pa šepa tudi marketing, ki je pomemben dejavnik pri prodaji vstopnic. Upam, da bomo v prihodnosti z dobrimi predstavami privabili gledalce. Če bi se nam uspelo prebiti v evroligo, bi klubsko vodstvo tudi povečalo proračun. Toda pritiska na evropski sceni ne čutim. Vedno si namreč postavim višje cilje kot moji nadrejeni, zato za pritiske poskrbim kar sam in jih nato prenašam na klub,« je prikimal Jure Zdovc in zaupal, da brez težav ne gre niti v Rusiji. Vadbena dvorana Spartaka ima dve igrišči eno ob drugem in si jo mora deliti z drugimi uporabniki, kar zmanjšuje zbranost košarkarjev na treningih. Zato pa klub nima denarnih težav. Kar je prijetna sprememba za vsakogar, ki je kadarkoli deloval pri Unionu Olimpiji.