Zdovc želel ZDA ali Španijo, dobil Litvo, Mehiko, Korejo, Angolo in Avstralijo

30. avgusta tretji nastop na SP proti prvaku Oceanije, za konec predtekmovanja s srebrnimi z lanskega EP.

Objavljeno
03. februar 2014 22.58
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Pred žrebanjem skupin za 17. svetovno prvenstvo v košarki si je Jure Zdovc zaželel, da bi se Slovenija v predtekmovanju še tretjič srečala z ZDA, sicer pa z gostiteljico Španijo. Tako bi se ognila enemu velikemu favoritu ob začetku izločilnih bojev. Želja se selektorju ni uresničila, za nameček pa bodo njegovo moštvo gostili Kanarski otoki.

Kolikšno podporo bo zaradi večjih razdalj in stroškov uživala slovenska reprezentanca v Las Palmasu, kjer bo dvorana po letošnji prenovi sprejela 11.500 gledalcev, je težko napovedati. Precej lažje je zatrditi, da ji Fortuna vsekakor ni namenila najtežjih možnih uvodnih tekmecev. Primat pripada skupini A, saj se bodo v Granadi udarili domača izbrana vrsta, evropski prvaki Francozi, Srbi, Brazilci, Egipčani in azijski prvaki Iranci pod vodstvom nekdanjega slovenskega selektorja Memija Bečiroviča. Vendar niti naših košarkarjev ne čaka ravno lahko delo. Legendarni španski košarkar Juan Antonio San Epifanio, ki je izvlekel listič z imenom našega moštva, jih je uvrstil v skupino D, v kateri se bodo od 30. avgusta do 4. septembra pomerili s podprvaki stare celine Litvo, šampioni Afrike, Amerike in Ocenije – Angolo, Mehiko in Avstralijo – ter Južno Korejo, bronasto na lanskem azijskem prvenstvu. V osmino finala vodijo prva štiri mesta v vsaki skupini, Slovenijo pa v primeru napredovanja čaka merjenje moči z enim od zastopnikov skupine C – v Barceloni.

Izkušnje vsekakor pričajo, da se za slovensko reprezentanco »pravo« prvenstvo začenja v izločilnih bojih, ki lahko hitro izničijo zmage in lepe predstave iz predtekmovanja. In v dveh dosedanjih nastopih na SP je v končnici preskočila le eno oviro, pred štirimi leti Avstralijo. Zato kaže pravilno razporediti moči in predvsem upati, da bo lahko Zdovc kljub napovedani pomladitvi sestavil najbolje možno moštvo. Leto se ni začelo ravno najbolje, saj si je Gašper Vidmar hudo poškodoval koleno in po operaciji bo imel le malo možnosti za pot v Las Palmas.

»Ne bi rad prehiteval dogodkov, saj moramo najprej videti zasedbe vseh reprezentanc, a menim, da je skupina ugodna. V njej so nekatere reprezentance, ki so širši javnosti manj znane, kar bo za nas le še večja obveznost. Vsi bodo pričakovali, da bomo zmagovali z lahkoto, v realnosti pa seveda ne bo tako, saj bodo tekmeci neobremenjeni in zelo motivirani. Tudi s skupino, s katero se bomo križali v osmini finala in četrtfinalu, če se bomo vanj uvrstili, smo lahko zadovoljni, saj so – razen morda ZDA – vse reprezentance premagljive. Upam predvsem, da bomo v Španijo odpotovali s čim boljšim moštvom in čim manj poškodbami. Kanarski otoki bodo verjetno magnet za naše navijače in prepričan sem, da nas bodo spodbujali v velikem številu,« je poudaril slovenski selektor Jure Zdovc po žrebanju v Barceloni, ki je bilo dirigirano do tolikšne mere, da se branilci naslova iz ZDA in domači košarkarji Španije ne bi mogli srečati vse do velikega finala. Če se bodo vanj seveda prebili in poskrbeli za ponovitev tekme za olimpijsko zlato iz Londona 2012.

Direktor reprezentance Matej Avanzo je dodal: »Z razpletom žrebanja smo zelo zadovoljni, saj nas čakajo stari znanci Litovci, s katerimi bomo dvakrat igrali že v pripravljalnem obdobju, in štiri nedvomno premagljive ekipe. Prvi cilj na SP v Španiji bo stabilizirati in uigrati ekipo za EP 2015 v Ukrajini, saj so naše misli usmerjene v triletni projekt, ki bi nas prvič popeljal na OI. Toda ker se nam lepa priložnost za odmeven rezultat ponuja že letos, bomo vsekakor naredili vse, da je ne bi zapravili.« Prva tekmica naših košarkarjev bo Avstralija v soboto, 30. avgusta, naslednji dan se bodo pomerili z Mehiko, po dnevu premora z Južno Korejo, v sredo, 3. septembra z Angolo in dan pozneje v zadnjem kolu predtekmovanja še z Litvo.


Slovenska reprezentanca je na dosedanjih SP odigrala 15 tekem in jih dobila sedem. Leta 2006 je na Japonskem pod vodstvom Aleša Pipana premagala v uvodnem krogu Senegal (96:79) in Portoriko (90:82), izgubila z Italijo (76:80), ZDA (95:115) in Kitajsko (77:78), izpadla pa je v dvoboju osmine finale s Turčijo (84:90). Memi Bečirovič je štiri leta pozneje v Turčiji popeljal Slovenijo do zmag nad Tunizijo (80:56), Hrvaško (91:84), Brazilijo (80:77), Iranom (65:60), v predtekmovanju je klonila le z ZDA (77:99). V osmini finala je padla še Avstralija (87:58), v četrtfinalu je bila premočna Turčija (68:95), za uvrstitev od 5. do 8. mesta pa tudi Španija (80:97) in Rusija (78:83).