Zdovčevi varovanci začeli misijo Španija 2014

Slovenska košarkarska reprezentanca je v Zrečah začela prvi sklop priprav na SP.

Objavljeno
16. julij 2014 16.30
Posodobljeno
16. julij 2014 16.30
Košarkaši
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Slovenska košarkarska reprezentanca je danes začela priprave na svetovno prvenstvo v Španiji, ki bo od 30. avgusta do 14. septembra. Varovanci selektorja Jureta Zdovca so se s posebnim avtobusom (#junakimobil) odpravili v zreče, kjer jih čaka uvodni 10-dnevni trening.

Na Štajerskem se bodo v prihodnjih dneh enajsterici, ki je odpotovala iz Ljubljane, pridružili Erazem Lorbek, Klemen Prepelič, Luka Laporniki in Matej Krušič, dovoljenje za zamudo pa ima Edo Murić, ki se trenutno še mudi na kampu NBA onstran Atlantika.

Prvi del priprav vključuje tri prijateljske tekme, po pripravah v Zrečah oziroma Rogaški Slatini, pa bo ekipa (z izjemo Gorana Dragića in Erazma Lorbka) odpotovala na Kitajsko, kjer jo čakajo štiri prijateljske tekme. Sledil bo teden v Kranjski Gori, odhod na turnir v Litvo, zaključni del priprav pa bo Slovenija opravila v Ljubljani oziroma na prizorišču predtekmovanja na Kanarskih otokih.

Zdovčeve varovance tako skupaj čaka 14 pripravljalnih tekem, vrhunec bo zadnja s prijateljskim obračunom proti ZDA (tudi z zvezdnikom Kevinom Durantom) v Las Palmasu.

Z začetkom treningov v Zrečah, so se končale priprave B-reprezentance, ki jo je vodil selektor Rado Trifunović. Ekipa je odigrala 12 tekem, glede na prikazano pa je Zdovc izbral štiri igralce, ki se bodo pridružili A reprezentantom, enega ali dva pa bo članski selekciji dodal še po koncu evropskega prvenstva do 20 let.

»Potrebujem specifične igralce, ki zadovoljujejo moja merila predvsem v obrambi. Za to sem se odločili za Luko Lapornika, Mateja Krušiča, Mateja Rojca in Mitjo Nikoliča. Eden od njih se bo od reprezentance poslovil po prvem tednu, saj bomo ekipi pridružili dva mlajša člana. Prvi del priprav bo tako namenjen testiranju vseh omenjenih igralcev, saj Goran Dragić in Erazem Lorbek ne bosta odpotovala na Stankovićev pokal na Kitajsko,« je povedal Zdovc.

Na svetovnem prvenstvu bo Slovenija igrala v skupini D. Prva tekma jo čaka 30. avgusta proti Avstraliji, naslednji dan je na vrsti Mehika, 1. september ima prosto, nato pa sledijo še Južna Koreja, Angola in Litva. Za napredovanje v izločilne boje oziroma osmino finala mora Slovenija osvojiti eno od prvih štirih mest v predtekmovalni skupini.