Zeleno-beli za začetek obdobja popravnih izpitov

Zlatorog po dveh porazih v ligi Telemach za prvaka čakata najhujši oviri, Union Olimpija in Krka.

Objavljeno
30. marec 2013 08.23
Posodobljeno
30. marec 2013 14.00
tlo*kosarka
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – V zadnjih petih sezonah lige Telemach je bil seznam polfinalistov končnice sila monoton. Le pred tremi leti je Šentjur vskočil v elitno četverico namesto Zlatoroga, sicer pa so imeli Krka, Union Olimpija in Helios že kar stalni »zlati abonma«. Toda po letošnjih uvodnih kolih lige za prvaka so Laščani in Domžalčani na dnu brez zmage.

Pri Heliosu se lahko sicer upravičeno tolažijo, da sta bila njihova prva tekmeca finalista zadnjih treh sezon Krka in Union Olimpija ter da se obdobje njihovih priložnosti šele začenja. Vodilni možje Zlatoroga pa so po porazih z Mariborom Messerjem v domači dvorani in s Tajfunom v gosteh že nekoliko zaskrbljeni. Njihovo moštvo je resda obakrat klonilo šele po podaljšku, vendar je že načelo ugoden vtis, ki si ga je prislužilo s prvim mestom v uvodnem delu DP. Za nameček ga v naslednjih dneh čakata najhujši oviri: danes Union Olimpija pred televizijskimi kamerami in v sredo še Krka. In ničkaj prijeten ne bi bil pogled na lestvico po štirih kolih od desetih in treh odigranih tekmah v dvorani Tri lilije, če bi se Laščani oklepali dna z iztržkom 0:4, zato se zanje začenja čas popravnih izpitov.

»Dva nesrečna poraza po podaljšku sta psihološko načela ekipo, zato lahko z dobro predstavo proti Unionu Olimpiji marsikaj pridobimo. Ljubljančani so v prednosti, vendar v tekmo ne bomo vstopili z belo zastavo. Predvsem si ne smemo dovoliti nihanj, na vrhunski ravni moramo vztrajati pri vseh prvinah igre,« ocenjuje trener Zlatoroga Miloš Šporar. Naloga njegovega moštva bo za odtenek težja, saj Olimpija vnovič računa na Jasmina Perkovića, ki je zaradi težav s hrbtenico izpustil dvoboja z Budućnostjo in Heliosom.

Šentjurski Tajfun je svojo kakovost potrdil z devetimi zmagami v zadnjih desetih tekmah uvodnega dela DP, v polfinalu pokala Spar se je odločno upiral Unionu Olimpiji (76:82), v sredo pa je bil še drugič v sezoni boljši od Zlatoroga. Je napočil trenutek za skalp Krke, ki je še daleč od šampionske forme? Trener Damjan Novaković prepušča prednost Novomeščanom: »Krka je absolutni favorit. Zavedamo se, da so naše možnosti za presenečenje majhne, zato se bomo ukvarjali predvsem sami s sabo in z našo igro.« Njegov novomeški kolega Gašper Potočnik pa opozarja: »Šentjurčani veljajo za ostrostrelsko ekipo, saj lahko skoraj vsi zadevajo za tri točke. Zato bomo morali omejiti njihove mete z večje razdalje in napadalne skoke.«

Košarkarji Splošne plovbe Portorož pričakujejo veliko soboto kot zgodovinski dan, saj potrebujejo le še eno zmago za potrditev prvega mesta v 2. SKL. Pred zadnjimi tremi koli imajo dve zmagi prednosti pred Šenčurjem GGD, ki jim je zadal edini prvenstveni poraz, za nameček pa tudi boljši izkupiček v medsebojnih soočenjih. Današnji gost Portorožanov bo Branik Maribor, ki v dosedanjih 22 nastopih še ni zmagal, zato se na Obali pripravljajo na proslavo ob krstni uvrstitvi v ligo Telemach.

Pari 3. kola lige Telemach za prvaka (danes): Zlatorog – Union Olimpija (17), Krka – Tajfun (19), Helios – Maribor Messer (19); za obstanek, 4. kolo: Rogaška Crystal – Grosuplje (19), Hopsi Polzela – Slovan (19), LTHcast Mercator – Elektra (20).