EP do 18 let: Slovenke razbile Čehinje za končno peto mesto, naslov Špankam

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca do 18 let je na domačem prvenstvu v Celju končala na petem mestu.

Objavljeno
09. avgust 2015 17.52
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Celje - Slovenske košarkarice v reprezentanci do 18. leta starosti so na domačem evropskem prvenstvu zasedle končno peto mesto. V zadnji tekmi so z 82:55 (24:6, 46:22, 60:40) premagale reprezentanco Češke. Slovenke so se današnjim nasprotnicam tako oddolžile za poraz v predtekmovanju, ki je bil eden od zgolj dveh slovenskih neuspehov na prvenstvu. V »bolečem« četrtfinalu so bile od izbrank selektorja Damirja Grgića boljše še Rusinje. Naslova evropskih prvakinj so se po finalni zmagi nad Francozinjami razveselile Španke.

Slovenke so v (zanje) sklepni obračun na tem EP krenile odločno in na krilih Alme Potočnik (18 točk, 5 podaj) in Annamarie Prezelj (23 točk, 6 skokov) napravile delni izid 22:2. Sredi sedme minute tekme je na semaforju kazalo že 24:4, slovenska zmaga pa niti v nadaljevanju ni bila niti za trenutek ogrožena.

»Zelo sem ponosen na naša dekleta, ki so bila telesno in psihično zelo dobro pripravljena. Na najbolj pomembni tekmi v četrtfinalu nam je manjkalo športne sreče. Kljub temu sem mnenja, da je za nami fantastično prvenstvo, na katerem smo dosegli odličen rezultat. Čestitke igralkam in strokovnemu štabu. Zahvaliti se moram tudi res neverjetnim navijačem, ki so nam stali ob strani skozi celotno tekmovanje,« je za STA poveda Grgić.

Uvrstitev slovenskih deklet na turnirju v Celju je druga najboljša na tekmovanjih te starostne kategorije v zgodovini. Leta 2010 je bila s četrtim mestom na Slovaškem uspešnejša sedanja garnitura članskih reprezentantk na čelu z Niko Barič, Rebeko Abramovič, Tino Jakovina in Evo Rupnik.

Prvenstvo v Celju se je zaključilo s tekmo za tretje mesto in kasneje finalom. V prvi so z 71:52 Rusinje ugnale Italijo, evropskega naslova pa so se po zmagi s 76:60 nad Francijo razveselile Španke.