Zgodnji izpad Popovichu ni zatresel stolčka

San Antonio po sijajnem nizu končal pot v 2. krogu končnice lige NBA – Slovo Duncana in Ginobilija?

Objavljeno
16. maj 2016 01.12
San Antonio Spurs head coach Gregg Popovich, center, talks with forward Tim duncan, right, during the first half in Game 5 of a second-round NBA basketball playoff series against the Oklahoma City Thunder, Tuesday, May 10, 2016, in San Antonio. (AP
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Ljubljana – Niz 67 zmag v rednem delu lige NBA je dosežek, vreden posebne omembe tudi v najmočnejši profesionalni ligi na svetu. Toda San Antoniu sijajna bera prek cele sezone in drugi najboljši iztržek v prvenstvu nista kaj prida pomagala v končnici. Zanje je bil usoden Oklahoma City, ki bi znal biti tudi zadnja stopnička v karieri slovitih Tima Duncana in Emanuela Ginobilija.

Košarkarska dinastija, v kateri sta svoj pečat ob lovoriki leta 2005 pustila tudi Beno Udrih in Rašo Nesterović, je ena tistih, ki so skozi leta doživele najmanj kadrovskih rokad na ključnih položajih v moštvu. Za Ginobilijem je že 14. sezona pri Ostrogah, Za Duncanom 19., 15 let je njen član tudi Tony Parker, trener Gregg Popovich pa praznuje celo 20. jubilej na tem položaju. Ginobili pri skoraj 39 letih vse bolj čuti posledice številnih poškodb, Duncan pa je letos že zakorakal v peto desetletje, a je v norem ritmu ameriškega prvenstva, v katerem si tekme sledijo v zgoščenem ritmu, še vedno na parketu v povprečju prebil prek 20 minut. Je vendarle napočil čas, ko se bosta podala v zaslužen pokoj, četudi imata pogodbi še za naslednjo sezono, se sprašujejo v ZDA, a velikana sta se odločila negotovost podaljšati še vsaj za nekaj tednov.

»Če bi bil vsak dan obupan in ne bi prenesel fantov ob sebi, bi se zlahka odločil. Najbrž bi se že pred dvema letoma. Ampak res cenim vse v tem klubu: moštvo, vodstvo, trenerje. Zato je težko končati kariero. Če obstaja razlog, zakaj se človek vedno znova vrača, je to zaradi vzdušja, dobrih starih časov in ljudi, s katerimi se družiš. Ni vse v tem, da osvajaš lovorike,« je Ginobili napovedal, da si bo vzel čas za razmislek, prihodnja sezona bi mu prinesla 2,9 milijona dolarjev, Duncanu 6,4 milijona. Popovichu se je nevarno dvignil pritisk, ko je slišal za ugibanja o prihodnosti Tima Duncana, ki se mu nikakor ni pripravljen odreči niti v prihodnje. »Zakaj me to sploh sprašujete? Veste kaj več kot jaz? Hočem, da je jasno, Tim je odlično odigral zadnjo sezono. Na parketu je bil, kolikor se je le dalo, ker si je to zaslužil,« je jezo stresal Popovich, ki je moral pogoltniti velik cmok, potem ko je moštvo po rekordnem izkupičku v rednem delu tako hitro končalo svoj pohod proti novi lovoriki.

A izpad San Antonia v 2. krogu končnice lige NBA proti Oklahomi ni ogrozil njegovega mesta. Sloviti 67-letni trener, za katerega večina košarkarjev v elitni ligi vztraja, da je najboljši na svetu, je sedel na klop Ostrog decembra 1996 in jih popeljal do petih šampionskih lovorik (1999, 2003, 2005, 2007 in 2014), v tem času pa so se drugi klubi kar 223-krat odločili odpustiti stratege. V zadnjih 20 letih se je pri Memphisu denimo izmenjalo 13 trenerjev, pri Orlandu in Washingtonu pa po 12. Drugi najdaljši staž v ligi NBA Erik Spoelstra, ki je pri Miamiju od aprila 2008, povprečna trenerska epizoda pa traja poltretje leto, kar govori v prid teoriji predsednika Indiane, Larryja Birda, da moštvo po treh sezonah potrebuje nov glas s klopi.