Zlati španski abonma je potekel

Pau Gasol na trnih za OI, razširjene kvalifikacije priložnost za Slovenijo.

Objavljeno
13. avgust 2015 00.31
Spain's Pau Gasol, left, goes up for a dunk during the basketball World Cup quarter finals match between Spain and France in Madrid, Spain, Wednesday, Sept. 10, 2014. The 2014 Basketball World Cup competition will take place in various cities in Spain
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Po številu odigranih pripravljalnih tekem pred EP je slovenska reprezentanca na visokem tretjem mestu, saj jih ima za seboj že pet, eno manj kot Rusija in Nizozemska. Zadnji na preglednici pa so Španci, ki so se v torek prvič predstavili gledalcem. Toda kot pravijo, imajo dovolj časa, da bi lahko popravili vtis z zadnjih velikih tekmovanj.

Španski košarkarji so po dveh zmagoslavjih na prvenstvih stare celine v letih 2009 in 2011 ter srebrnih olimpijskih kolajnah 2008 in 2012 nepričakovano zašli v težko obdobje. Na eurobasketu 2013 v Sloveniji so doživeli štiri poraze, usodnega v polfinalnem dvoboju s Francijo, ki jim je primazala še bolj bolečo zaušnico na lanskem mundialu. Prekosila jih je že v četrtfinalu – sredi Madrida. Za nameček je izpuhtel dolgoletni reprezentančni kult, saj zaradi najrazličnejših razlogov ne morejo več sestaviti najmočnejše zasedbe. Podobno je tudi letos, saj povratnik v selektorski vlogi Sergio Scariolo ne bo mogel računati na Marca Gasola, Juana Carlosa Navarra, Joseja Calderona, Rickyja Rubia, Carlosa Suareza in Frana Vazqueza, namesto Sergea Ibaka pa bo mesto naturaliziranega košarkarja prevzel Nikola Mirotić. V preostanku moštva resda ne manjka asov, saj bodo med drugimi igrali Pau Gasol, Sergio Llull, Rudy Fernandez, Sergio Rodriguez, Felipe Reyes, Fernando San Emeterio in Víctor Claver, toda izkušnje zadnjih let kažejo, da Španija ni več samodejno naročena na »zlati abonma« in sprehode do OI.

Da bodo morala na EP garati v slehernem nastopu že v berlinski predtekmovalni skupini B proti Srbiji, Turčiji, Nemčiji, Italiji in Islandiji, lahko sklepamo tudi po uvodni pripravljalni tekmi. V Gijonu je premagala Belgijo le s 67:64 (Reyes 16, Llull 12, Fernandez 11; Van Rossom in Mukubu po 13). Pau Gasol je prebil na parketu devet minut in dosegel tri točke, a pravi, da v prihodnjih dvobojih pričakuje viden vzpon forme, čeprav zaradi moči tekmecev (Poljske, Angole, Venezuele, Makedonije in Češke), ki ne sodijo v prvi kakovostni razred, pred EP ne bo dobil vseh odgovorov. »Vsako prvenstvo je zgodba zase, ob tolikšnem številu manjkajočih odličnih košarkarjev pa je vedno aktualno tudi vprašanje, kako se bodo preostali košarkarji ujeli v enovito celoto. Marc in Juan Carlos sta zagotovo nenadomestljiva na igrišču in v slačilnici, zato je pomembno, kaj bodo lahko v drugačni obliki prispevali njuni priložnostni namestniki. Tudi Ibaka je izvrsten, toda letos moštvo bolj potrebuje košarkarja Mirotićevih sposobnosti,« meni 35-letni zvezdnik Chicaga, ki bi želel igrati tudi na OI 2016, na katere pa se bo morala Španija najprej uvrstiti. Če ji bo uspelo, bi lahko podaljšal reprezentančno kariero do EP 2017.

»Naš rod je še vedno lačen uspehov. Toda letos je favorit Francija, ki lahko ponovi naš podvig z let 2009 in 2011, za nameček pa bo lahko evropski naslov branila na domačih tleh,« ocenjuje.