Zlatorog omogočil pravi derbi Krka – Olimpija

Po porazu branilcev naslova v Laškem bo o prvem nosilcu končnice košarkarske lige Telemach odločilo zadnje kolo.

Objavljeno
26. april 2014 03.05
Union Olimpija- Helios Domžale. Nebojša Joksimovič ( Olimpija) v napadu. V Ljubljani5.4.2014
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Zadnje kolo lige Telemach bo vendarle odločilo, komu bo pripadla vloga prvega nosilca končnice. Krka je v Laškem nenadejano doživela poraz, tako da bi lahko Union Olimpija, ki se je z obrestmi oddolžila Heliosu, s ponedeljkovo zmago v Novem mestu z več kot petimi točkami razlike vstopila v četrtfinale kot prva.

Kar 54 točk razlike je ločilo udeleženca včerajšnjega derbija v Stožicah v pičlih treh tednih. Na prvi tekmi je bil Helios uspešnejši za 14 točk, Olimpija pa v revanši za 40, čeprav je poleg Dražena Bubnića in Jakova Vladovića vseh 40 minut presedel na klopi tudi Deividas Gailius. »Ima težave s kolenom, česar nismo obešali na veliki zvon. Ne zmore nikakršne obremenitve, lahko le šepa. Zdravniki resda pravijo, da ne gre za nič nevarnega, da so se mu v sklepu oblikovali nekakšni izrastki,« je pojasnil Olimpijin trener Aleš Pipan, ki je bil upravičeno zadovoljen s svojimi košarkarji. Na poti do četrte zaporedne zmage v DP so se z 12 točkami Luke Rupnika že pred koncem uvodne četrtine povsem približali želeni prednosti +14, po »tranzicijski« tretji četrtini ter preglavicah s centrom Đorđem Majstorovićem in dinamičnim branilcem Maticem Rebcem pa so Ljubljančani v drugem polčasu povsem zasenčili tekmece, ki so delovali, kot da nimajo dovolj energije za tako veliko dvorano. V drugih 20 minutah so bili gostitelji boljši kar z 49:20.

»Ne delujemo dobro v zadnjem času. Na pravi ravni nismo bili niti v Novem mestu niti danes, na nekakšen juriš smo prekosili le Hopse. Posledica negotovosti v klubu so slab trening, slaba motivacija in slaba igra. Že en mesec govorim o tem, zato upam, da bo bolje vsaj v končnici,« se je po polomu pridušal Heliosov strateg Zmago Sagadin. Pipan je kljub dodatnim skrbem zaradi poškodbe Sasuja Salina, ki je prejel močan udarec v stegensko mišico, deloval zadovoljno: »Od začetka do konca smo nadzorovali potek tekme in zbrano igrali v obrambi. V prvem polčasu so nas teple izgubljene žoge, toda v nadaljevanju smo bili pravi. Po porazu z Zadrom v ligi ABA smo padli v črno luknjo, po zadnjem nizu zmag pa se optimizem stopnjuje.«

Krka je v domači dvorani ugnala Zlatorog s 26 točkami razlike, včeraj pa je končno dočakala vrnitev Eda Murića, ki je bil z 21 točkami in 6 skoki prvi mož tekme v Laškem. Toda vse drugo ji ni govorilo v prid. Izgubila je skok s 33:36, zapravila 17 žog in ni mogla zmesti igralnega ritma domače zasedbe, ki je pod taktirko Bojana Jovanoviča (za tri 5:7) v 15. minuti vodila s 34:22 in deset minut pozneje s 53:43. Z nizom 11:0 so Novomeščani prišli do minimalne prednosti, ki so jo do 33. minute povišali na 67:61, toda v zadnji dve minuti sta ekipi vendarle vstopili izenačeni – 71:71. V finišu so imeli močnejše živce Laščani, ki jih pri 80:76 ni zbegala niti trojka Jasmina Hukića. Milan Milošević je v ključnih trenutkih hladnokrvno zadel oba prosta meta.

»Čestitam Zlatorogu za zasluženo zmago. Nekateri naši posamezniki se očitno niso ničesar naučili iz poraza s Hopsi,« je bil sprijaznjeno kratek Krkin trener Aleksandar Džikić.