Zmago Sagadin vnovič na Olimpijino klop?

Mlada slovenska košarkarska reprezentanca je sinoči proti Švedski s težavo prišla do druge zmage na EP.

Objavljeno
14. julij 2012 10.59
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Domžale – Pot reprezentance do 20. leta, ki je dosegla drugo zmago na EP, se je začela zanimivo prepletati z Olimpijino. Na klop Ljubljančanov, ki naj bi se do 20. t. m. s pomočjo pokroviteljev otresli blokade FIBA in izpolnili prvi pogoj evrolige, naj bi po zadnjih zamislih sedel kar Zmago Sagadin, sledili pa bi mu lahko ključni mladi reprezentanti.

Če se je že Slobodan Subotić pred odstopom resno zavzemal za prihod Klemna Prepeliča in Alena Omića v Stožice, je Sagadin pred dnevi nadaljeval v podobnem slogu z izjavo, v kateri je izrazil zaskrbljenost nad razmerami in pomanjkanjem strategije dela pri Unionu Olimpiji ter dodal: »Z nosilci igre mlade reprezentance, letom ali dvema trdega dela in kakšno okrepitvijo iz tujine bi lahko sestavili evroligaško ekipo, ki bi jo ljudje z veseljem gledali.« Če upoštevamo še njegove izkušnje in bogat življenjepis pri Olimpiji, lahko razumemo, da vodilni možje ljubljanskega kluba niso ravnodušni. Velika ovira pa med drugim ostajajo celovita rešitev finančne stiske kluba, ki še vedno išče direktorja, Sagadinove obveznosti do Heliosa in dve leti Olimpijine pogodbe s Sašem Filipovskim.

Dvoboj Slovenije s Švedsko se je začel s polurno zamudo, še daljšo »vžigalno vrvico« pa si je privoščila naša reprezentanca. Kot da bi jo uspavala uvodna zmaga nad Italijo, hkrati pa prezrla dober odpor Švedov v dvoboju z Litvo, je vseh 40 minut lovila pravšnji ritem in se posledično morala otepati živčnosti. Center Alen Omić je bil sicer vnovič učinkovit, dosegel je devet od prvih 12 točk za Slovenijo in do polčasa 14 točk, vendar ni imel veliko razpoloženih soigralcev. Manjkali so predvsem koši Klemna Prepeliča, ki je v prvih 20 minutah metal iz igre 0:7. Podobno nenatančen je bil dolgo pri gostih Marcus Eriksson, ki je Litovcem natresel 30 točk, kljub temu pa so Švedi nevarno grozili zaradi bolj tekoče igre brez odvečnega zadrževanja žoge.

Pri vodstvu Švedske s 30:25 v 17. minuti so slovenski košarkarji za hip našli ustrezno prestavo in z dvema trojkama Mihe Lapornika odšli na glavni premor s tremi točkami naskoka. Toda nadaljevanje je vnovič minilo v starem slogu. Po prvem Prepeličevem košu je Slovenija vodila s 40:35, vendar se nikakor ni mogla otresti vztrajnih tekmecev, pri katerih se je vpisal med strelce tudi Eriksson. Ta je s šestimi zaporednimi točkami prinesel gostom prednost 48:47, moštvi pa sta se nato do zadnjih sekund menjavali v vodstvu. V finišu je bolje kazalo Švedom, saj so po trojkah Jonathana Persona in Erikssona vodili z 69:65 le 42 sekund pred koncem. Toda Prepelič je pet sekund pozneje le zadel za tri točke, Person na drugi strani igrišča zgrešil, Marko Pajić pa 12,6 sekunde pred iztekom igralnega časa dosegel zmagoviti koš, saj Erikssonu ni uspelo pripraviti senzacije.

Danes ob 20.45 se bo Slovenija pomerila z Litvo, ki je presenetljivo izgubila z Italijo z 82:89. Po dobljenem prvem polčasu je zaostajala že z 58:78.