Zmaji najprej pri najslavnejši oviri

Košarkarji Uniona Olimpije in Krke jutri nadaljujejo pohod v Izraelu in na Finskem.

Objavljeno
04. januar 2016 18.48
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič

Ljubljana – Po medsebojnem derbiju v ligi ABA, ki je še drugič prinesel zmago Unionu Olimpiji, medtem ko je Krka zadržala primat med slovenskim zastopstvom, bosta moštvi jutri nadaljevali pohod na evropski sceni. Gostovali bosta na zelo oddaljenih koncih: Ljubljančani v Izraelu, ki zemljepisno niti ne sodi na staro celino, Novomeščani na Finskem.

Union Olimpija se je z zvrhano mero sreče prebila v drugi krog evropskega pokala, v katerem pa ji je Fortuna pokazala precej manj prijazen obraz. Čakajo jo namreč dvoboji s slovitim Maccabijem ter z zelo neugodnima Unicsom Kazanom in Nižnim Novgorodom iz Rusije. Za začetek se bo v Tel Avivu pomerila z dvakratnim prvakom nekdanjega pokala državnih prvakov (1977 in 1981), zmagovalcem Fibine suprolige 2001 in trikratnim najboljšim v Ulebovi evroligi (2004, 2005 in 2014). Da imajo tudi mitski junaki svoje šibke točke, pa priča podatek, da ima Maccabi v lasti kar 51 državnih naslovov, vendar ga je v prejšnjem DP že v polfinalu izločil Hapoel Eliat. In še slabše je odprl novo sezono.

Začel jo je kajpada v evroligi, a zaradi neobetavnih dosežkov že novembra odslovil trenerja Guya Goodesa. Njegov naslednik Žan Tabak, nekdanji center splitske Jugoplastike, pa je lahko z moštvom le popravil umetniški vtis s tremi zmagami v zadnjih treh kolih. Zaradi pičlega izkupička 4:6 bo veliki klub nadaljeval sezono med evropskimi »drugokategorniki«, kar se mu je v primerljivi obliki nazadnje zgodilo leta 1993; takrat se je moral sprijazniti z igranjem v nekdanjem pokalu Radivoja Koraća. V zasilni načrt so zato Maccabijevi šefi vpisali osvojitev evropskega pokala, kar po imenih posameznikov niti ni presmela zahteva. Tabak ima namreč še vedno na voljo Devina Smitha, Yogeva Ohayona, Briana Randla in Guya Pninija, vrnil se je spretni branilec Jordan Farmar, med drugimi sta prišla center Trevor Mbakwe (lani je igral proti Olimpiji kot član Bamberga) in najučinkovitejši strelec evrolige 2014/16 Taylor Rochestie, ki je kot član Nižnjega Novgoroda dosegal 18,9 točke. V Tel Avivu je povprečje 185 cm visokega branilca zdrknilo na 14 točk, s katerimi je najučinkovitejši v zasedbi, prav tako pa ni prinesel pričakovanih rezultatov. Maccabi namreč ne blesti niti v izraelski ligi, v kateri je okusil že štiri poraze v 14 kolih. Minuli konec tedna ga je še drugič odpravil Hapoel iz Jeruzalema, tokrat s 94:85.

Krka je pred prazniki že uspešno opravila svojo nalogo proti Maccabiju, resda proti moštvu z enakim imenom iz Rishona Le Ziona. Jutri pa jo bo v 2. kolu drugega dela pokala FIBA pričakala Kataja, ki je spomladi prvič osvojila naslov finskega prvaka in ima v svoji zasedbi vrsto ameriških okrepitev. Prva osebnost moštva pa je vendarle dobri znanec slovenskih igrišč Teemu Rannikko, ki je tri sezone (2005–07 in 2012/13) branil Olimpijine barve, pri 35 letih pa še vedno dosega 16,5 točke na tekmo in je z 10,5 asistence celo prvi podajalec pokala FIBA.