Zmaji spet niso znali vzeti ponujene zmage

Union Olimpija tudi v tretje ni izkoristila priložnosti, da v drugem delu evropskega pokala le popravi svoj izkupiček.

Objavljeno
21. januar 2016 00.14
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Ljubljana – Union Olimpija si je sinoči še poslabšala bilanco v evropskem pokalu, v katerem je brez zmage prikovana na dno svoje skupine, četudi ji je Nižnji Novgorod v zadnjih minutah ponudil priložnost za drugačen razplet. Mini serija porazov, v kateri se je znašla po sicer uspešnem začetku novega koledarskega leta, jo postavlja v še težji položaj pred sobotnim izzivom v ligi ABA.

Uvodne minute v tej evropski sezoni Unionu Olimpiji prinašajo le križe in težave in le zakaj bi bilo sinoči kaj drugače. Predvsem, ker so tudi Rusi namazani z vsemi žavbami, četudi na papirju niso sodili v vrh Olimpijine skupine. Še preden so se domači dvakrat obrnili okoli svoje osi, so že zaostajali z 0:5, v 5. minuti pa s 2:14 in se nikakor niso mogli prilagoditi hitri igri ruske zasedbe, ki je imela tudi sijajen strelski večer. Gostje so zadevali z vseh položajev in do polčasa zadržali izjemen odstotek meta (za dve točki 10:15, za tri pa 7:12), prevladovali pa so tudi v skoku, četudi le v napadu. Njihov nalet je že v 7. minuti prinesel razliko 14 točk (9:23), a so Ljubljančani s serijo 7:0 položaj vendarle omilili, vendar Rusov nikakor niso zmogli stisniti v obrambi. Zagorac je tako v 16. minuti z eno redkih domačih trojk v prvem delu znižal zaostanek na 31:39, a so se gostje vsakič zlahka spet odlepili na varno razdaljo, ki pred drugim delom domačim ni obetala prav veliko upanja na morebiten prvi uspeh v drugem delu evropskega pokala. Za nameček so ostali še brez Mitje Nikolića, ki je z zvitim gležnjem odšepal s parketa.

A bilo je le vprašanja časa, kdaj bo tudi ruskim ostrostrelcem začelo zmanjkovati streliva in po odmoru se je razmerje moči vendarle spremenilo, toliko bolj, ker so Ljubljančani le začeli igrati hitreje in bolj agresivno. Gostom je povsem zastal met za tri točke, s katerim so si v prvem delu priigrali zajetno prednost, v prvih petih minutah so denimo zadeli le še enkrat iz šestih poskusov, s čimer se je začela topiti tudi razlika. Po košu Zagorca v 24. minuti so tako domači prišli na 44:51, proti koncu četrtine pa se je na črti za tri točke dvakrat uspešno znašel mladi Blaž Mesiček in pri 54:55 domala povsem izničil zaostanek za rusko zasedbo. A Rusi so po še nekaj neuspelih poskusih z večje razdalje uspešno prilagodili svojo igro po globini in preobrata niso dopustili vse do 36. minute, ko je najboljši strelec Ljubljančanov v evropskem pokalu Sava Lešić po nizu sedmih točk zagotovil prvo izenačenje na tekmi (68:68). A ponujena priložnost je domače spet spravila v zadrego in kot bi se ustrašili odprtih vrat do zmage, so spet začeli nizati napake in ko so Rusi z nizom 8:0 spet ušli na 76:68, so se morali posloviti od tihe želje, da prekinejo serijo porazov v zadnjem obdobju. A kdor si ne zna vzeti, kar mu tekmec ponuja, si tega tudi ne zasluži.

Trener Gašper Potočnik zato po dvoboju ni skrival razočaranja. »Predvsem imam občutek, da bi to tekmo lahko dobili. Na žalost smo od začetka igrali premehko in gostom dovolili, da so si priigrali visoko prednost. Pozneje smo jih sicer ujeli, a nato z nespametno igro v napadu in po nizu novih napak dovolili, da si spet ustvarijo prednost in pridejo do zmage. Resda se bomo z njimi že v torek ponovno pomerili, a zdaj je v ospredju naša naslednja postaja, to je tekma lige ABA z Zadrom, ki jo moramo dobiti, šele potem bomo razmišljali o naslednjem izzivu v evropskem pokalu,« je bil jasen Potočnik.