Zmaji želijo pokvariti ruski večer

Košarkarji Uniona Olimpije danes (20.30) v Stožicah z Unicsom, ki je v sezoni 2011/12 že »šolal« Ljubljančane.

Objavljeno
13. januar 2016 00.31
Drago Perko
Drago Perko
Ljubljana – Po gostovanju Crvene zvezde v dvorano Stožice nocoj (20.30) prihaja še nekdo, ki se lahko za razliko od Uniona Olimpije pohvali z debelo denarnico. Cekini za ruski Unics iz Kazana niso ovira, temu primerne pa so tudi ambicije, ki segajo precej višje od le preboja med 32 najboljših košarkarskih ekip v evropskem pokalu.

Unics bi rad z uspehom v Stožicah oplemenitil zmago v prvem krogu, ko je v domačem derbiju ugnal Nižni Novgorod. Dobro se mu godi tudi v regionalni ligi VTB, po porazu proti CSKA (70:81) 16. novembra lani je nanizal sedem zmag, kar ga uvršča na 2. mesto tik za Moskovčani. Podobno uspešno se Rusi lotevajo tudi evropskih tekem. V zadnjih osmih nastopih jih je ugnal le Aris. Prav solunski klub pa se lahko pohvali, da je edini, ki je klub iz Kazana v tej sezoni premagal dvakrat.

V prvem delu »EuroCupa« so Kazančani zabeležili sedem zmag in tri poraze. Vse se vrti okoli izkušenega 32-letnega Keitha Langforda, ki od leta 2008 igra v Evropi. Prav Američan in 27-letni v Andori rojeni španski branilec Joaquim Colom Barrufet sta gonilna sila moštva, v evropskem pokalu pa sta za svoje igre nagrajena s 3. in 4. mestom po statističnem indeksu uspešnosti.

»Pričakujem dobro tekmo z naše strani, saj smo letos večkrat dokazali, da znamo igrati proti močnejšim nasprotnikom. Verjamem, da bo podobno tudi tokrat. Želimo si priti do tesne končnice, v kateri bomo iskali svojo priložnost za zmago,« se domači kapetan Saša Zagorac zaveda moči gostov. Zmaji se s takim izplenom na drugih frontah ne morejo pohvaliti. Zavoljo porazov in izredno izenačene regionalne lige ABA jim celo grozi izpad iz tekmovanja. Kožo bodo reševali na tekmah proti sebi primernim tekmecem (Tajfun, Metalac, Mega Leks, Partizan, Zadar). Ob seriji zmag se lahko dokopljejo celo do nastopa v evropskem pokalu, kar pa ob kakovosti in igrah, ki jih kažejo, že meji na znanstveno fantastiko. Ob nadaljnjih porazih v nekdanji jugoslovanski druščini pa se jim lahko zgodi, da bo nocoj ena zadnjih tekem v evropskem pokalu.

Gašper Potočnik bo vnovič minute namenil novincu, veteranu Dawanu Robinsonu. Tako bo še bolj prikoval na klop svojčas velikega upa slovenske košarke Luko Rupnika. Na novo dozo naklonjenosti trenerja pa potiho upa Blaž Mahkovic. »Unics je gotovo med favoriti za končno zmago. Ima izkušeno ekipo, igralci so na vrhunski ravni. Čaka nas težka tekma. Unics igra pametno, strpno v napadu, in zelo kolektivno, saj ima skoraj dvajset asistenc na tekmo. V obrambi pa zelo dobro bere tekmeca. Zoperstaviti se mu moramo z agresivno igro, saj smo mlajša ekipa, odigrati v visokem ritmu in mislim, da je to edini recept, ki nam lahko prinese dober rezultat,« pred tekmo pravi Potočnik.

Olimpija in Unics sta se sicer merila že v evroligaški sezoni 2011/12. Tekmi sta pripadli Rusom, 67:73 je bilo v Ljubljani in 81:51 v Kazanu.