Volčič: Žreb je dober, Slovenija s Španijo šele v finalu

Slovenski selektor Božidar Maljković je po žrebu skupin za EP 2013 mnenja, da se Slovenija lahko prebije v odločilne boje.

Objavljeno
18. november 2012 22.11
Posodobljeno
18. november 2012 22.11
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Slovenska košarkarska reprezenatnca je na današnjem žrebu skupin v Postojnski jami dobila tekmece za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Sloveniji. V predtekmovanju bo izbrana vrsta selektorja Božidarja Maljkovića nastopila v Celju in se pomerila s Španijo, Hrvaško, Poljsko, Gruzijo in Češko.

Selektor se današnjega dogodka v Postojnski jami ni mogel udeležiti zaradi klubskih obveznosti pri hrvaški Cedeviti, a po žrebu sporočil, da je z njim zadovoljen.

Maljković: Nikogar se nam ni treba bati

»Žreb nam je namenil takšno skupino, kakršno pač je. Če sestavimo najboljšo reprezentanco, se lahko prebijemo v odločilne boje. Pomembno bo, da na igrišču pustimo srce in pokažemo veliko požrtvovalnosti. Vsakega tekmeca moramo spoštovati, obenem pa se nam nikogar ni potrebno bati,«je v izjavi za javnost in na spletni strani Košarkarske zveze Slovenije zapisal Maljković.

»Imamo znanje in upam ter želim si le, da bodo košarkarji zdravi. Na prvenstvih se dogaja, da se favoritom zalomi, v ospredje pa se prebijejo 'manjše' reprezentance, kot na primer lani Makedonija. Vse izžrebane skupine na evropske prvenstvu prihodnje leto so enakovredne. Nobena ni posebej lahka, niti posebej težka. Slišal sem, da je bil žreb spektakularen in resnično mi je žal, da se ga zaradi klubskih obveznosti nisem mogel udeležiti,« je še sporočil selektor.

Lakovič: Skupina je zahtevna, a privlačna

Kapetan reprezentance Jaka Lakovič je bil mnenja, da je skupina atraktivna in zahtevna, a kot pravi drugega tudi ni bilo za pričakovati. »Na prvenstvu bodo nastopile le najboljše ekipe, zato lahkih tekmecev na takšnem tekmovanju praktično ni. O evropskih prvakih Špancih ne gre razpravljati, saj vsi poznamo njihovo kakovost. Hrvati imajo odlično reprezentanco, s katero smo se že nič kolikokrat srečali na velikih tekmovanjih. Poljake bo vodil naš strateg Aleš Pipan, ki nas natančno pozna, Gruzijo smo videli in spoznali na zadnjem prvenstvu v Litvi, tudi Češke pa ni za zanemariti, saj je odlično nastopila v kvalifikacijah za EP in med drugimi premagala tudi Turčijo,« je po pisanju STA povedal Lakovič.

Nachbar pričakuje polne tribune

Žreb je z zanimanjem spremljal tudi eden od stalnih članov izbrane vrste Boštjan Nachbar, ki si kruh služi pri tamkajšnjemu prvaku Bambergu. «Žreb je bil zelo zanimiv, sploh zaradi lokacije. Slovenija se je prikazala v odlični luči in prvi korak do evropskega prvenstva je po mojem lepo uspel. Kar se tiče naše skupine, bi rekel, da je po pričakovanjih. Več ali manj se ve, kdo so favoriti na prvenstvu. Treba se bo boriti za vsako zmago, igrati tekmo za tekmo, ne glede na to, kdo bo naš tekmec, pa sem prepričan, da bo dvorana polna do zadnjega kotička,« je dejal Nachbar.

Rašo opozoril na dobro pripravo

Razplet žreba je komentiral tudi eden od ambasadorjev eurobasketa in podpredsednik KZS Radoslav Nesterović. »Skupina ni nič posebnega. Bolj pomembno je, da se reprezentanca dobri pripravi na prvenstvo, da se vsi igralci odzovejo vabilu selektorja in da vsi tudi ostanejo zdravi. Nato pa je treba iti počasi, tekmo za tekmo.«

Volčič: S Španijo šele v finalu

»To, da smo v skupino dobili Španijo, je dobro, saj se bomo z njo naslednjič srečali šele v finalu, če bodo seveda oni prišli do tja. Mi imamo odprto pot do četrtfinala, kako naprej, pa je odvisno od različnih dejavnikov. Žreb se je razpletel tako, da ni nobene pretirano težke skupine, temveč so vse močne reprezentanco nekako enakomerno razdeljene po skupinah,« je bil prepričan predsednik KZS Roman Volčič.

Slovenija bo prvo tekmo pa bo odigrala 4. septembra proti Češki. Naslednji dan jo čaka Španija, nato pa Gruzija (7. 9.), Hrvaška (8. 9.) in Češka (9. 9.). Skupina s Slovenijo se bo v drugem delu križala s skupino D (Koper), v kateri so Rusija, Grčija, Italija, Finska, Turčija in Švedska.