Kaj kurimo na Kladje in v Poljanski dolini?

"Mali Vršič" Maratona Franje BTC City je treba napasti po pameti in s pravilno športno hrano.

Objavljeno
31. maj 2012 10.53
Posodobljeno
04. junij 2012 09.00
Primož Kališnik, Ante Orlič, Delo.si
Primož Kališnik, Ante Orlič, Delo.si

Naš pogovor na kolesu z dr. Nado Rotovnik Kozjek, dr. med., nas je pripeljal na epski klanec slovenskih kolesarskih maratoncev, na cesto, ki povezuje Cerkno in Kladje. Tu se marsikdo sreča s samim seboj in včasih tako srečanje ni prijetno.

Zelo veliko je že, če vemo, kako se bomo taktično lotili vzpona, še veliko pomembneje pa je, da pridemo pod klanec, do Cerknega, dovolj energetsko podprti in da vemo, kaj bomo zaužili med samim vzponom in potem med vožnjo v ponavadi hitri skupini v Poljanski dolini.

Naša zdravnica nam je predpisala število gelov in ploščic, ki jih moram pokončati med vzponom na Kladje, in nam svetovala, kdaj naj začnemo spet jesti športno hrano po spustu s Kladja.

Ko smo pri spustu: spust s Kladja je zahteven že sam po sebi, če ste utrujeni, pa še toliko bolj. Bodite skoncentrirani in pazljivi na dogajanje okoli sebe.

Zagotvo pa boste manj utrujeni, če se boste med maratonom primerno prehranjevali in dopolnjevali svoje zaloge energije v mišicah.