Pepelka in čeveljc na kolesu

Nastavitev cestnega dirkalnega kolesa: vse se začne na podplatu. Svetuje Primož Čerin.

Objavljeno
17. april 2012 12.37
Primož Kališnik, Ante Orlić, Delo.si
Primož Kališnik, Ante Orlić, Delo.si

Nastavitev položaja telesa na cestnem dirkalnem kolesu je - če poslušate rekreativne kolesarje z nekaj izkušnjami z ljubiteljskih dirk - cela znanost. No, saj tudi je - pri profesionalcih. A Gorazd Štangelj (glej povezane vsebine) je lepo povedal, da je kolesarjev največji sovražnik zračni upor - in dodal, da je pri ljubiteljskih biciklistih pomembno tudi to, da nam je med vožno udobno, kar se poklicnemu kolesarju ne more nikoli zgoditi.

Neizkušen ljubiteljski kolesar, ki si cestno dirkalno kolo nastavi po svojem občutku, si zlahka nakoplje veliko težav, pa še kakšno poškodbo za po vrhu. Pravilna nastavitev kolesa pomeni vožnjo z manj napora, bolj učinkovito uporabo kolesarjeve moči, pa tudi več varnosti in manjšo možnost za  poškodbe hrbta, kolen, tetiv.

Vse se začne s kolesarskim čevljem; govorimo seveda o kolesarskih šprintericah, kjer sta na podplatu posebna nastavka (blokeja), s katerima se čevlja zaskočita v pedali - podobno, kot se smučarski čevelj v varnostno vez. Nekateri ljudje se takih posebnih kolesarskih čevljev izogibajo, saj se bojijo, da v primeru nevarnosti ne bodo zmogli dovolj hitro čevlja izvleči iz primeža pedala. Res se začetnikom to rado zgodi, a največkrat zato, ker imajo spočetka čevelj pretrdo vpet v pedalo in ker snemanja čevlja iz pedala ne vadijo na mestu.

Ko se čevljev, zapetih v pedali, ne bojimo več, ugotovimo, koliko manj energije porabimo v primerjavi z vožnjo z navadno športno obutvijo in navadnima pedaloma.

Vendar pa je za naš položaj na kolesu izredno pomembno, kako nastavimo bloke na podplatu čevlja. To sicer lahko storite tudi sami, a vam tega ne priporočamo, saj z nepravilno nastavitvijo lahko zelo hitro pridelate bolečino v kolenu, pa tudi še kje drugje.

Obstaja seveda več vrst nastavitev, a načeloma velja, da se je treba držati razpredelnice, ki upošteva velikost čevlja.

Naš sodelavec Primož Čerin je v videozapisu posebej za nas razložil, zakaj in kako se pri kolesarjenju vse začne pri čevlju.

Kdor ima v čevlju, ima tudi v glavi - in narobe.