Vrečerjevo povprečje 47 km/h?

Že 31. izvedbo Maratona Franje bodo prireditelji kronali s premiernim kronometrom, ki bo štel tudi za DP.

Objavljeno
08. junij 2012 12.54
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Ljubljana – Rekreativni kolesarski maraton Franja vsako leto dobiva nove razsežnosti. Že 31. izvedbo bodo prireditelji kronali s premiernim kronometrom, ki bo štel tudi za DP. Direktor MF Gorazd Penko pričakuje boj med Robertom Vrečerjem in Gregorjem Gazvodo.

Prireditelji ne skrivajo visokih ambicij MF in so z njim že lani vstopili v svetovno serijo rekreativnih maratonov (UWCT). Naslednja Penkotova želja je organizacija finala te serije, ki ga načrtujejo za leto 2014. Zanj MF nujno potrebuje tudi kronometer, ki bo danes tako že doživel svoj krst.

Dirka na čas bo štela tudi za državno prvenstvo. Prvi imeni v članski kategoriji bosta Robert Vrečer in Gregor Gazvoda, med mlajšimi člani Klemen Štimulak, med članicami pa Tjaša Rutar. Penko je ob tem obžaloval, da na štartu ne bo tudi aktualnega državnega prvaka v kronometru Janija Brajkoviča in lani tretjeuvrščenega Kristijana Korena (sta na dirki kriterija Dauphine), vseeno pa pričakuje kakovosten uvod v rekreativni konec tedna.

»Priprava kronometera nam je v organizaciji vzela precej dodatnega časa, pa tudi sredstev. Problematične bodo zapore ob zelo kočljivi uri v prometu. Toda vseeno je trasa ena od varnejših v okolici Ljubljane,« je povedal Penko in že vnaprej opozoril na popolno zaporo trase BTC – Šmartinska cesta – Sneberje – Šentjakob – Dol med 15. in 21. uro.

»Trasa je na prvi pogled videti dokaj enostavna in tehnično nezahtevna. A v primeru jugozahodnega vetra bo vožnja proti Dolu izjemno hitra, vrnitev nazaj pa precej bolj zahtevna. Teren se namreč ves čas rahlo dviga. Na določenih mestih bo tekmovalce oviral tudi nasprotni veter, zadeva lahko postane dokaj težka. Vseeno je kronometer precej hiter. Predvidevamo, da bi Vrečer lahko dosegel povprečje do 47 km/h,« je še napovedal Penko.

Na štartu bo 300 tekmovalcev, s številko 1 bo ob 16. uri traso prvi preizkusil eden od idejnih očetov MF Tone Fornezzi Tof. Na kronometer so se prijavili tudi tuji kolesarji, štartali bodo na koncu seznama, zadnjega pa v cilju pričakujejo okoli 20. ure.