Vroča Franja generalka za SP

Gorazd Penko, direktor maratona Franja, udeležencem jutrišnje preizkušnje svetuje primerno prehranjevanje.

Objavljeno
07. junij 2014 03.26
Maraton Franja
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Z včerajšnjim kronometrom se je za prireditelje maratona Franja začela generalka za avgustovski finale svetovnega prvenstva rekreativnih kolesarjev. Direktor prireditve Gorazd Penko udeležence jutrišnjega maratona opozarja, naj se pripravijo visokim temperaturam primerno.

Vsi tisti, ki so se pripravljali za največjo rekreativnokolesarsko prireditev pri nas, so kilometre večinoma nabirali na ne posebej visokih temperaturah. Ta konec tedna pa jih čaka povsem drugačna slika. »Ob visokih temperaturah je prehranjevanje pred preizkušnjo bistveno bolj pomembno kot sicer. Vreme je poletno, zato udeležencem svetujem, naj dan pred tekmovanjem in na dan maratona ne uživajo mastne, sladke ali slane hrane, saj našteto zahteva dodatno tekočino,« je poudaril.

Udeležence, ki se bodo v Ljubljano pripeljali s Štajerske in Koroške, Penko opozarja, naj se odpravijo od doma prej, kot bi se sicer, zaradi zapor avtoceste v tunelih. Na štartu v BTC Cityju pa jih naproša, naj se držijo svojih starostnih kategorij. »V zaprti vožnji ni dovoljeno prehajati iz enega starostnega boksa v drugega,« je udeležence pozval k upoštevanju režima, ki ga bodo ponovili na avgustovskem finalu SP za rekreativne kolesarje v Ljubljani. Nedeljska preizkušnja, ki je tudi kvalifikacijska tekma za uvrstitev na finale SP, bo postregla tudi z asi vrhunskega kolesarstva. Med njimi bo zmagovalec zadnje etape Gira d'Italia v Trstu Luka Mezgec.

Lani je MF v treh dneh s 7200 udeleženci doživel najbolj množično izvedbo. Pričakujejo prireditelji letos izboljšanje rekorda? »Do petka smo zabeležili 6400 prijav. Koliko novih udeležb bo zabeleženih do nedelje, je težko napovedati,« je dejal Penko, s katerim je MF zrasla v festival kolesarstva, ki ga letos pripravlja več kot 1600 ljudi.

Prireditelji opozarjajo še na popolno zaporo na trasah maratona za ves promet; danes (med 16. in 18. uro) na trasi BTC–Šmartinska–Šentjakob–Brinje–Beričevo–Videm–glavna cesta Šentjakob–Ribče do Dolskega–Dolsko–Kleče pri Dolu–Dol, jutri pa (med 9. in 11. uro): Šmartinska–Kajuhova–Litijska–Poljanska–Roška–Karlovška–Zoisova–Aškerčeva–Tržaška in Miheličeva–Obvozna–Dunajska–Baragova–Vojkova–Kranjčeva–Štajerska–rondo Žale–Pokopališka–Šmartinska (med 12. in 17. uro).