1. SNL: Tavares zrežiral vijolični preobrat

Strelska suša Aluminija dolga že 678 minut, Glavina s tremi goli dotolkel Koprčane, Mariboru derbi z Domžalami.

Objavljeno
01. oktober 2016 18.32
Posodobljeno
01. oktober 2016 18.32
regent nogomet
J. P.
J. P.

Maribor - Slovenski podprvak Maribor je hitro pozabil spodrsljaj iz prejšnjega kola, ko se je z gostovanja v Velenju vrnil zgolj s točko (1:1), in je v derbiju dvanajstega kola prvoligaškega nogometnega tekmovanja pred 4000 navijači v Ljudskem vrtu s 3:1 odpravil zasedbo Domžal, ki ji je tako na razpredelnici ušel za štiri točke. Še vedno pa za točko zaostaja za branilko naslova Olimpijo, ki jo za nameček dvanajsti obračun sezone čaka šele jutri, ko bo morala na gostovanje v Krško.

Kapetan »vijoličnih« Marcos Tavares je v štiristoprvem nastopu v mariborski majici vnovič dokazal, zakaj že več kot osem let rešuje zasedbo iz Ljudskega vrta, ko ji gre najtežje. Proti Domžalam, ki so na odmor odšle z zadetkom zaloge, je bil v začetku drugega polčasa dvakrat v pravem trenutku na pravem mestu in zrežiral preobrat, ki bo lepa popotnica pred večnim derbijem z Olimpijo 15. oktobra v Stožicah.

Gostitelje je rešila izjemna učinkovitost - trikrat so sprožili v okvir tekmečevih vrat in trikrat zadeli, Domžalčani so poskusili petkrat, uspešni pa bili zgolj v prvem poskusu že v osmi minuti. Marwan Kabha je na svoji polovici izgubil žogo in Marku Alvirju omogočil organizacijo napada, ki ga je uspešno, z levega roba kazenskega prostora, zaključil Lucas Horvat. Najlepšo priložnost za izenačenje je zapravil Tavares, ki je bil za las nenatančen, na drugi strani pa je Erik Janža z golove črte izbil žogo po strelu Horvata.

V drugem polčasu pa se je razmerje sil na igrišču povsem spremenilo. Zagospodarili so vijolični, ki so v enajstih minutah po zaslugi Tavaresa zrežirali preobrat. Najprej je v 51. minuti stekel po levi strani in z roba kazenskega prostora žogo poslal v desni spodnji kot vratarja Dejana Milića, hip zatem pa je po prostem strelu Dareta Vršiča žoga našla Milivoja Novakovića, ki jo je z glavo poslal pred vrata, Tavares pa jo je zgolj še pospravil prek golove črte.

Po zaostanku so gostje pritisnili in pokazali zobe prek Alvirja, ki ni za veliko zgrešil, v 80. minuti pa so zahtevali najstrožjo kazen, saj je po njihovem strelec dveh golov v kazenskem prostoru igral z roko, toda piščalka Damirja Skomine je ostala nema. Vnovičen izpad Viol je dvoboj prekinil za pet minut, ko se je igra nadaljevala, pa je domačo zmago v prvi minuti sodnikovega dodatka potrdil Luka Zahović, ki je izkoristil nespretnost tekmečeve obrambe in žogo od blizu poslal prek Milića.

Podlogar mož odločitve

Nogometaši Celja so se v dvanajstem kolu slovenskega prvoligaškega tekmovanja dokopali do šeste zmage, četrte v zadnjih petih obračunih. Tokrat so bili pred domačimi navijači na Areni Petrol z 1:0 uspešnejši od povratnika med elito Aluminija, ki na nov (tretji) uspeh v sezoni zaman čaka že šest zaporednih dvobojev.

Gostje iz Kidričevega so bili mestoma celo nevarnejši tekmec, a je znova zatajila realizacija, tako da njihova strelska suša v vseh tekmovanjih traja že kar 678 minut. Tokrat so v okvir domačih vrat sprožili trikrat, toda brez uspeha, Celjani so poskusili dvakrat in se lahko pohvalili s polovičnim učinkom.

Matej Podlogar je zmagovalca odločil že v prvem polčasu. Foto: Tomi Lombar/Delo.


Prve pol ure igre je bilo boljkone uspavanka, nato pa je Aluminij počasi prevzemal pobudo, njegovo neiznajdljivost v zaključkih akcij pa so gostitelji kaznovali v 37. minuti. Na robu kazenskega prostora se je do žoge dokopal Nino Pungaršek in podal na desno do Mateja Podlogarja, ki je z diagonalnim strelom postavil končni rezultat.

Tik pred odhodom na odmor je podvojitev celjskega vodstva preprečil Luka Janžekovič, ki je ustavil poskus Lovreta Čirjaka. Drugi polčas je bil nekoliko bolj živahen in je ponudil nekaj priložnosti na obeh straneh, a so bili vsi streli preslabi za spremembo izida. V sodnikovem dodatku je še enkrat zapretil Podlogar, ki se je sam znašel pred Janžekovičem, a zgrešil tarčo.

Mojstrska voleja Glavine

Nogometaši Luke Koper so niz tekem brez zmage podaljšali že na štiri. Podobno neuspešni so bili pred današnjim gostovanjem na Bonifiki tudi Velenjčani, ki pa so tokrat brez težav, z zmago s 4:1, vknjižili četrti komplet treh točk v sezoni, moštvo z Obale ostaja pri petih. Pred obračunom je doma točke oddalo zgolj Mariboru, tokrat pa naletelo na razigranega tekmeca z izstopajočim posameznikom, 23-letnim hrvaškim napadalcem Dominikom Glavino, ki je zablestel s trojčkom golov in poskrbel, da se Rudar z Bonifike še petič zapovrstjo vrača neporažen.

Prvič se je domača mreža zatresla že v 16. minuti, ko je imel Bojan Vručina na voljo prosti strel z roba kazenskega prostora, z močnim poskusom je ukanil Vasjo Simčiča, ki je moral pet minut pozneje še drugič po žogo v mrežo. Glavina se je po podaji Stjepana Babića znašel sam pred njim in ga spravil na hrbet. Še pred odhodom v garderobo so Koprčani znižali, po predložku Mateja Pučka z desne je žogo v gol potisnil veteran Zlatan Muslimović.

V drugem polčasu je Glavina zadel še dvakrat. V 69. minuti se je kot asistent izkazal nekdanji član Kopra Mitja Lotrič, hrvaški napadalec se je med strelce drugič vpisal z izvrstnim volejem. Na enak način, s še enim mojstrskim volejem tik pod prečko, je še tretjič zadel že čez pet minut, tokrat je izkoristil podajo Klemna Bolhe. »Knapi« so štirikrat zadeli iz devetih strelov v okvir vrat, Primorci zgolj enkrat iz petih poskusov.

 

Celje : Aluminij 1:0 (1:0)

Štadion Arena Petrol, gledalcev 500, sodnik Jug (Tolmin).

Strelec: 1:0 - Podlogar (Pungaršek, 37.).

Celje: Rozman, Travner, D. Hadžić, Džinić, Glavaš (od 59. Lovrečič), Čirjak, Pišek, Pungaršek, Podlogar, Volaš (od 79. Križan), I. Hadžić (od 50. Požeg Vancaš).

Aluminij: Janžekovič, Turkalj (od 54. Damiš), Zeba, Rogina (od 51. Petrović), Škoflek, Jakšić, Rebernik, Krljanović, Kocić, Bizjak (od 41. Tahiraj), Vrbanec.

Rumeni kartoni: Džinić, Požeg Vancaš; Rogina.

 

Luka Koper : Rudar 1:4 (1:2)

Štadion Bonifika, gledalcev 500, sodnik Bukovec (Lendava).

Strelci: 0:1 - Vručina (16.), 0:2 - Glavina (Babić, 21.), 1:2 - Muslimović (Andrejašič, 34.), 1:3 - Glavina (Lotrič, 69.), 1:4 - Glavina (Bolha, 74.).

Luka Koper: Simčič, Andrejašič (od 46. Horvat), Gregov, Datković, Sikošek, Kokorović, Ibričić, Pučko, Pranjić, Pekuson (od 60. Štromajer), Muslimović.

Rudar: Radan, Bolha, Zec, Grgić, Mužek, Pišek, Babić, Lotrič, Glavina (od 79. Krcić), Vručina, Mary (od 86. Eterović).

Rumeni kartoni: Gregov, Ibričić; Glavina, Pišek.

 

Maribor : Domžale 3:1 (0:1)

Štadion Ljudski vrt, gledalcev 4000, sodnik Skomina (Koper).

Strelci: 0:1 - Horvat (8.), 1:1 - Tavares (Janža, 51.), 2:1 - Tavares (Novaković, 56.), 3:1 - Zahović (90+1.).

Maribor: Handanović, Palčič, Šuler, Defendi, Janža, Pihler (od 46. Bohar), Sallalich, Kabha (od 66. Vrhovec), Vršič, Tavares (od 88. Zahović), Novaković.

Domžale: Milić, Širok, Dobrovoljc, Halilović, Balkovec, Repas (od 65. Bratanović), Alvir, Žinko (od 57. Husmani), Horvat, Matjašič, Vuk (od 76. Mance).

Rumeni kartoni: Matjašič, Dobrovoljc, Halilović.

Rdeč karton: Širok (90.).

 

Jutri

Krško - Olimpija (16.55)
Kalcer Radomlje - Gorica (19)

 

Lestvica

1. Olimpija 11 8 1 2 17:6 25
2. Maribor 12 7 3 2 22:11 24
3. Domžale 12 6 2 4 25:14 20
4. Celje 12 6 1 5 13:12 19
5. Gorica 11 5 2 4 12: 9 17
6. Luka Koper 12 5 2 5 11:13 17
7. Rudar 12 4 3 5 17:15 15
8. Krško 11 3 3 5 9:18 12
9. Aluminij 12 2 3 7 9:18 9
10. Radomlje 11 0 4 7 7:26 4