1. SNL: Kriza Olimpije se nadaljuje

V 26. kolu nogometnega prvenstva je Gorica slavila v Stožicah z 2:1. Maribor ima že 12 točk prednosti.

Objavljeno
30. marec 2017 00.21
NOGOMET Olimpija - Gorica
A. V., STA
A. V., STA
Ljubljana - Ljubljančani so v zadnjem dvoboju s Koprom sicer končali serijo treh porazov, a še vedno niso imeli zmage v spomladanskem delu. Brez nje so bili pred obračunom s spomladi precej hitreje prebujenimi Primorci že pet tekem in imeli za vodilnimi Mariborčani zaostanek -9.

Zaradi tega so bile za zmaje tri točke zelo nujne. Pred tekmo so v domači ekipi spet poskrbeli za nekaj razburjenja na kadrovskem področju, ko je moral (spet) oditi dosedanji športni direktor Ranko Stojić.

Trener domačih Marijan Pušnik pa v zaradi poškodb precej zdesetkani zasedbi danes ni mogel računati niti na vratarja Nejca Vidmarja, tako da je med vratnici spet stopil mladi Rok Vodišek.

Primorska ekipa je imela precej manj skrbi in stresa pred tekmo. Goričani so spomladi točke oddali le Mariboru, Miran Srebrnič in njegovi igralci pa so lahko mirno pričakovali tretji medsebojni dvoboj v sezoni in iskali priložnost za prvo zmago po 1:1 jeseni doma in 0:1 v Ljubljani.

Večji del prvega polčasa so imeli rahlo terensko prednost domači, ki pa so zelo težko prihajali v bližino kazenskega prostora gostov. Obramba Gorice je delovala trdno in je preprečevala dostope do vrat Grege Sorčana, v napadu pa so Goričani večkrat preizkusili Vodiška.

Najbolj nevarno v 11. minuti, ko je po prostem strelu Jake Kolenca žogo v svojem kazenskem prostoru preusmeril Nemanja Mitrović, Vodišku pa je še uspelo, da jo je poslal prek vrat.

Prvo pravo priložnost so imeli domači šele v 35. minuti, a je po podaji Andraža Kirma z desne strani Julius Wobay z nekaj metrov nastreljal Miho Gregoriča in iztržil le kot. Sledili pa sta dve nevarni akciji kapetana gostov Mirana Burgića, ki je najprej po prodoru le za malo meril čez vrata, potem pa poskusil še z glavo iz bližine.

Tik ob izteku polčasa sta Kirm z dobro podajo v kazenski prostor in Wobay s precej slabšim sprejemom in strelom s 14 metrov ponovila akcijo iz 35. minute, ostalo pa je pri 0:0.

Nadaljevanje je bilo podobno, jalova Olimpija je stežka prihajala do kazenskega prostora tekmecev, ti pa so bili vse nevarnejši in konkretnejši. Najprej je v 51. minuti Vodišek še obranil strel Andrije Filipovića, brez moči pa je bil v 59. minuti, ko je Rifet Kapić "obrnil" obrambo tekmecev na robu kazenskega prostora, potem pa natančno zadel ob vratnici.

Deset minut pozneje je domača ekipa le prišla do izenačenja, čeprav je prej kazalo, da bodo Goričani z vse nevarnejšimi poskusi povišali vodstvo. Po akciji na drugi strani igrišča se je žoga nekoliko srečno odbila do Blessinga Elekeja, ki jo je s treh metrov pospravil v mrežo.

Olimpija je iskala drugi gol in zmago, a je bila gostujoča zasedba dovolj trdna, da se je ubranila. Poskusa Kirma z glavo v 82. in Leona Benka z roba kazenskega prostora v 89. sta bili zadnja nevarna za domače.

Prav ob koncu, že v sodnikovem dodatku, pa je sledil hladen tuš za pristaše domačih: Goričani so izvedli hitro akcijo, podajalec Burgić je lepo našel rezervista Dejana Žigona, ki je z nekaj metrov meril v daljši kot vrat Vodiška in poskrbel za končnih 2:1, kar pomeni, da so zdaj nogometaši Olimpije na lestvici že 12 točk za Mariborčani.

Ljubljančani bodo v 27. krogu v nedeljo gostovali v Kidričevem, Novogoričani pa bodo dan prej gostili Koper.

Olimpija - Gorica 1:2 (0:0)

Stadion Stožice, gledalcev 1000, sodniki: Skomina (Koper), Vukan (Apače) in Vidali (Gračišče).
Strelci: 0:1 Kapić (59.), 1:1 Eleke (69.), 1:2 Žigon (90.).
Olimpija: Vodišek, Klinar, Štiglec, Mitrović, Bajrić (od 84. Tijanić), Cretu (od 53. Avramovski), Ilić, Wobay (od 74. Alves), Kirm, Eleke, Benko.
Gorica: Sorčan, Celcer, Škarabot, Gregorič, Kapić, Burgić, Filipović (od 73. Edafe), Kolenc (od 85. Nagode), Grudina, Osuji (od 77. Žigon), Boben.
Rumeni kartoni: Cretu, Mitrović, Ilić; Kapić, Celcer.


Maribor ni navdušil

Vodilno moštvo prve slovenske lige gre z zanesljivim korakom proti novemu naslovu. Nogometaši Maribora proti zadnjeuvrščenemu moštvu niso navdušili, so pa osvojili nove tri točke in zadržali varno razdaljo pred zasledovalko Olimpijo.

Radomljani so v uvodu tekme pritisnili proti vratom Maribora, a je bila pobuda kratkotrajna, saj so domači kmalu prevzeli vajeti igre in žogo prenesli na gostujočo polovico. Že ob prvi resni akciji so dosegli gol. Dino Hotić je poslal predložek z desne strani, Dare Vršič pa je z glavo žogo preusmeril v desni kot vrat gostujočega vratarja Aljaža Ivačiča.

Po doseženem golu se razmerje moči ni spremenilo, domači so okoli gostujoče obrambe pletli mrežo in iskali priložnost za zaključni strel. V 23. minuti se je Luka Zahović znašel v izjemni priložnosti, ko je neovirano streljal z roba kazenskega prostora. Toda njegov strel je končal visoko čez gostujoči gol.

V 28. minuti je Vršič poizkusil s 30 metrov, a je njegov strel švignil tik mimo desne vratnice. Po teh akcijah se je igra umirila, saj domači niso bili več toliko nevarni, gostujoči nogometaši pa so v obrambi nekoliko lažje zadihali. Toda bili so daleč od enakovredne igre, vsak prehod polovice igrišča se je zdel kot velik uspeh, strel proti vratom Jasmina Handanovića pa presežek.

Podobno je bilo tudi v drugem polčasu. Spet so gostujoči igralci skušali ustvariti premoč, a so jih resni napadi Maribora potisnili nazaj v obrambo. V 51. minuti je Vršičev strel z 18 metrov Ivačič odbil v kot. V 53. minuti je Luka Zahović streljal z roba kazenskega prostora, Ivačič pa je žogo odbil v kot. V 59. minuti je Palčičev strel z desetih metrov ukrotil.

Potem so se domači celo povlekli na svojo polovico in gostom omogočili akcije, ki pa so bile neučinkovite. Tudi protinapadi vijoličastih so bili brez učinka. Šele v 79. minuti so domači spet zagrozili, ko je Marko Šuler iz bližine žogo poslal čez gol.

V 82. minuti je Jasmin Handanović končno prišel do pravega posredovanja, ko je Rok Jazbec z desne strani streljal pod prečko, Handanović pa je strel odbil v kot. Priložnost za potrditev zmage je v 86. minuti zapravil Luka Zahović, ko je pred golom zamudil podajo Marcosa Tavaresa z leve strani.

Maribor bo v 27. krogu v soboto gostoval v Krškem, Radomlje pa bodo dan pozneje gostile Rudar.

Maribor - Kalcer Radomlje 1:0 (1:0)

Stadion Ljudski vrt, gledalcev 3500, sodniki: Goričan (Loče), Gabrovec (Markovci) in Burjan (Hajdina).
Strelec: 1:0 Vršič (7.).
Maribor: Handanović, Palčič, Šuler, Defendi, Viler, Hotić, Vrhovec (od 85. Mertelj), Ogrinec (od 68. Sallalich), Vršič (od 73. Tavares), Zahović, Novaković.
Kalcer Radomlje: Ivačič, Rokavec (od 72. Šipek), Jazbec, Karamatić, Ejup, Barukčič, Balić, Cerar, Jugovar, Janković (od 46. Krcić), Gajič (od 66. Nunić).
Rumeni kartoni: Sallalich; Jazbec, Cerar, Balić.


Domžale povsem blizu Olimpiji

Domžalčani so se utrdili na tretjem mestu prvenstvene lestvice, potem ko so na svojem igrišču premagali Aluminij. Čeprav je domača ekipa praktično ves čas prevladovala, pa je do zmagovitega zadetka prišla le malce pred koncem tekme.

Prvi polčas v Domžalah se je končal z izenačenim izidom 1:1, čeprav so imeli nekaj več lepih priložnosti domači. Ti so povedli v 42. minuti, ko je po podaji Jureta Balkovca iz bližine svoj prvi zadetek po vrnitvi iz Dortmunda dosegel Alen Ožbolt.

Gosti, ki so bili nevarni že v 21. minuti, ko je Dejan Milić posredoval po strelu Lovra Bizjaka, so izenačili v 45. minuti, ko je Bizjak unovčil enajstmetrovko, ki jo je zakrivil Balkovec s prekrškom prav nad njim.

Domačini so sicer imeli še nekaj priložnosti, v drugi minuti je Jure Matjašič za malo zgrešil cilj po prostem strelu s 25 metrov, v 14. minuti je žogo po poskusu Amedeja Vetriha z dobrih 20 metrov Luka Janžeković s konicami prstov preusmeril čez prečko, v 24. minuti pa je močno sprožil Balkovec z roba kazenskega prostora, Janžeković je žogo odbil v kot.

Prevlada gostiteljev se je nadaljevala tudi v uvodu drugega polčasa, med drugim je v 53. minuti znova streljal Ožbolt iz bližine, a je Janžeković žogo spet dvignil čez okvir vrat.

Po njem so gostje odbili žogo do Vetriha, ki je z 10 metrov streljal po tleh. Žogo je delno zaustavil Janžekovič, z golove črte pa jo je odbil Milan Kocić. V 68. minuti sta novi domači priložnosti zapravila Jan Repas in Gaber Dobrovoljc, v 75. pa je bil sam pred Janžekovićem Ivan Firer, a tudi njemu ni uspelo spraviti žoge v mrežo.

V 80. minuti je Balkovec z roba kazenskega prostora žogo poslal malo čez prečko, isti igralec pa je tekmo odločil v 88. minuti, ko je zadel s prostega strela s približno 20 metrov. Francesco Tahiraj je sicer imel v zadnji minuti sodniškega dodatka priložnost za novo izenačenje, a je bil Milić na mestu, Bizjak pa je tik pred koncem žogo poslal čez gol.

Domžale bodo v 27. krogu v soboto gostovale v Celju, Aluminij pa bo dan pozneje gostil Olimpijo.

Domžale - Aluminij 2:1 (1:1)

Športni park, gledalcev 500, sodniki: Jug (Tolmin), Mikača (Višnja Gora) in Perger (Maribor).
Strelci: 1:0 Ožbolt (42.), 1:1 Bizjak (45./11 m), 2:1 Balkovec (88.).
Domžale: Milić, Balkovec, Blažić, Dobrovoljc, Širok, Vetrih, Husmani, Matjašič (od 76. Franjić), Repas (od 90. Žinko), Volarič, Ožbolt (od 60. Firer).
Aluminij: Janžeković, Kocić, Damiš, Turkalj, Jakšić, Muminović, Mensah (od 90. Tahiraj), Bizjak, Škoflek, Kramer (od 77. Panadić), Vrbanec (od 69. Petrović).
Rumeni kartoni: Balkovec; Mensah, Jakšić, Damiš.


Celje slavilo v Velenju

Celjani so tudi v Velenju nadaljevali niz spomladanske neporaženosti, na drugi strani pa so Velenjčani doživeli tretji zaporedni poraz. Po anemičnem prvem polčasu sta ekipi v drugem pokazali bolj razburljivo predstavo, v kateri so nekaj več poguma in odločnosti pokazali gosti ter tako ostajajo v igri za četrto mesto. Velenjčani ostajajo sedmi, a z vse večjim zaostankom za zgornjim delom lestvice.

Ekipi v prvem polčasu nista navdušili gledalcev v Velenju. Igra je večinoma potekala med obema kazenskima prostoroma, s številnimi napakami pri podajah in posledično redkimi priložnostmi. Prvi resnejši strel so gledalci videli šele v 24. minuti, ko je le malce mimo domačih vrat meril Nino Pungaršek s 25 metrov.

Pri Velenjčanih je dvakrat zagrozil Dominik Glavina, najprej je v 25. minuti njegov poskus obranil Matic Kotnik, v 33. minuti pa je po tem, ko je John Mary v kazenskem prostoru odvzel žogo Elvedinu Džiniću in podal v sredino, s približno desetih metrov žogo poslal visoko čez gol. Tik pred koncem polčasa je od daleč dobro sprožil Stjepan Babić, izkazal pa se je Kotnik.

Takoj po začetku drugega polčasa je Amar Rahmanović z volejem zgrešil cilj, v naslednjih minutah pa so oboji (večkrat Celjani) sprožili še nekaj strelov in napovedali bolj razburljiv drugi del igre.

Domači navijači so se tako v 57. minuti razveselili vodilnega zadetka, po podaji Damjana Trifkovića iz desnega kota je žoga prišla do Jean-Clauda Billonga, ki jo je iz bližine poslal v mrežo. Toda vodstvo ni trajalo dolgo, v 60. minuti je namreč svoj prvi zadetek v sezoni dosegel Damir Hadžić, ko je z glavo zadel po podaji iz kota.

Zatem sta pri Celju poskusila še Lovro Cvek in Elvedin Džinić, pri domačih pa je kmalu po vstopu v igro do strela prišel Bojan Vručina, a je izgubil boj s Kotnikom. Na drugi strani je Matej Podlogar sprožil malce izven kazenskega prostora, Matej Radan pa je dobro posredoval.

V 73. minuti je zunanji del celjske mreže zatresel John Mary, sedem minut pozneje pa domače Jucie Lupeta. V 82. minuti so Celjani zagrozili dvakrat v isti akciji, ki jo je s strelom malce čez vrata končal Cvek. Pred tem je Radan izvrstno obranil strel Jureta Travnerja.

V 89. minuti pa so Celjani odločili tekmo, ko je po protinapadu in podaji Rudija Požega Vancaša zadel Matej Podlogar. To je bil za 26-letnega Ljubljančana četrti zadetek v sezoni.

Velenjčani bodo v 27. krogu v nedeljo gostovali v Domžalah pri Kalcerju, Celjani pa bodo dan prej gostili Domžale.

Rudar - Celje 1:2 (0:0)

Stadion ob jezeru, sodniki: Žganec, Kasapović (oba Ljubljana) in Povšnar (Zagorje ob Savi).
Strelci: 1:0 Billong (57.), 1:1 Hadžić (60.), 1:2 Podlogar (89.).
Rudar: Radan, Jahić, Billong, Zec, Iharoš, Trifković (od 76. Pišek), Babić, Bolha (od 87. Bokalić), Črnčič (od 66. Vručina), Glavina, Mary.
Celje: Kotnik, Travner, Hadžić, Džinić, Brecl, Pungaršek (od 73. Klemenčič), Cvek, Cvijanović, Rahmanović (od 60. Podlogar), Požeg Vancaš, Volaš (od 60. Lupeta).
Rumeni kartoni: Iharoš, Billong; Rahmanović, Požeg Vancaš.


1. SNL, 26. kolo

Koper - Krško 0:2 (0:1)
Rudar - Celje 1:2 (0:0)
Domžale - Aluminij 2:1 (1:1)
Maribor - Kalcer Radomlje 1:0 (1:0)
Olimpija - Gorica 1:2 (0:0)

Lestvica:
1. Maribor 26 18 5 3 53:19 59
2. Olimpija 26 14 5 7 38:24 47
3. Domžale 26 14 4 8 50:28 46
4. Gorica 26 11 7 8 36:32 40
5. Celje 26 11 5 10 33:30 38
6. Koper 26 9 8 9 27:31 35
7. Rudar 26 7 8 11 34:39 29
8. Krško 26 6 11 9 28:37 29
9. Aluminij 26 6 7 13 24:440 25
10. Radomlje 26 1 6 19 17:60 9