1. SNL: Maribor z remijem potrdil 14. naslov državnih prvakov (FOTO) 

Maribor z remijem proti Gorici potrdil naslov državnih prvakov in slavje v Ljudskem vrtu se je lahko začelo.  

Objavljeno
06. maj 2017 21.17
Nogomet Celje Domžale,Celje Slovenija 01.04..2017 [Nogomet]
N. Gr.
N. Gr.

Maribor - V 32. krogu prve slovenske nogometne lige je v ospredju večerni dvoboj Maribora in Gorice. Mariborčani so pred sobotnimi tekmami za nov naslov državnih prvakov, že 14. po vrsti, potrebovali le točko proti Goričanom. A so jim nepričakovano darilo prinesle že Domžale, ki so s 3:0 izgubile proti Kopru in tako zapravile tudi teoretične možnosti za naskok na naslov prvaka. Maribor ima na vrhu lestvice nedosegljivih 14 točk naskoka, današnja tekma proti Gorici pa je le še priložnost za veliko slavje v Ljudskem vrtu. 

Maribor - Gorica 2:2 (0:1)

Ljudski vrt, gledalcev 6500, sodniki: Ponis (Koper), Pospeh (Litija), Vojska (Dob).
Strelci: 0:1 Žigon (35.), 1:1 Novaković (52.), 1:2 Osuji (73.), 2:2 Novaković (87.).
Maribor: Handanović, Palčič, Šuler, Defendi (od 50. Rajčević), Viler, Vrhovec, Pihler (od 46. Ahmedi), Hotić (od 77. Bohar), Tavares, Novaković, Zahović.
Gorica: Sorčan, Curk (od 89. Jogan), Kavčič, Boben, Škarabot, Kolenc, Grudina (od 80. Humar), Osuji, Kapić, Žigon, Filipović (od 83. Nagode).
Rumeni kartoni: Zahović, Viler; Filipović.
Rdeč karton: /.

Začelo se je z hudim uvodnim pritiskom Mariborčanov, ki so na krilih osvojenega naslova državnih prvakov skorajda leteli po igrišču. Gorica se je po slabih 15 minutah vendarle izvila iz pritiska Štajercev in prevzela pobudo, saj je na tekmi proti Mariboru potrebovala točke, ki bi jo približale mestom, ki vodijo v Evropo v naslednji sezoni.

Premoč Primorcev je v 35. minuti z lepim zadetkom kronal Dejan Žigon. Rifet Kapič je z domiselno podajo zaposlil Žigona na levi strani kazenskega prostora, krilni napadalec pa ni preveč razmišljal in z močnim strelom matiral Jasmina Handanovića. Štajerci do konca prvega polčasa niso našli odgovora na igro Gorice in prvih 45. minut se je končalo z izidom 0:1.

Mariborčani so iz slačilnice prišli odločeni, da 14. zvezdice ne bodo proslavili s porazom, kar se jim je obrestovalo v 52. minuti. Po predložku z desne je bil v kazenskem prostoru najvišji veteran Milivoje Novaković, ki je s strelom od tal premagal nemočnega Gregorja Sorčana v goriškem golu. 

Gorica je hitro odgovorila z novim pritiskom proti vratom Handanovića, ki se je obrestoval v 72. minuti, ko je prvi gol za vrtnice dosegel Bede Osuji. Dejan Žigon je lepo stekel v kazenski prostor in lepo oddal žogo Osujiju, ki jo je le še pospravil v prazno mrežo. 

Milivoje Novaković je nato poskrbel za nov rezultatski zasuk. S podajo iz kota je Valon Ahmedi odlično našel odkritega Novakovića, ki je iz neposredne bližine z glavo še drugič zadel. Grega Sorčan je bil tokrat zelo blizu, a je bil strel premočan, da bi mu lahko preprečil pot v mrežo. Gorica se je v zadnjih minutah zadovoljila z remijem in v Ljudskem vrtu se je lahko začelo veliko slavje.

»Čestitam Mariboru za naslov. Zaslužil si ga je. Kar se tiče tekme, odigrali smo zelo dobro, posebej prvi polčas, drugega preveč na silo. Nismo imeli pravega 'tajminga' pri oddajanju žog. To je bila prva tekma pred tako veliko atmosfero. Zadovoljen sem, kar so prikazali fantje, niso se ustrašili nasprotnika, šli smo v tekmo s ciljem, da zmagamo. Točka je dobra in realen prikaz naše forme. S te tekme lahko gremo s pozitivno energijo, nabrusili se bomo, dobil sem nazaj že nekaj igralcev, ki so bili poškodovani, z njimi smo dobili potrebno višino. Igralci kažejo dobre stvari, treba je verjeti vanje,« po tekmi ni bil preveč razočaran trener Gorice Miran Srebrnič.

»Danes zjutraj, ko smo čakali na odhod v karanteno, da gremo na počitek, sem bil v sejni sobi in sem gledal ta pokal, ki ga dobi moštvo za osvojitev naslova in sem začutil neverjetno željo in ponos. Tam v tistem pokalu je vse, kar se dogaja vso sezono, je zelo lep in težek, kompakten, taka kot je cela sezona. Ne bom delal razlik med naslovi. Prvo je treba opraviti veliko dela in tu noter je radost, trenutki, ko nisi zadovoljen, na koncu je vse skupaj zapakirano v super lovoriko, ki se je zelo veselimo in smo nanjo zelo ponosni,« pa je nov uspeh komentiral Darko Milanič, ki je ob tem še dejal, da še ne ve, s kakšnim kadrom se bo prihodnje leto boril za mesto v ligi prvakov. 

Navijači so takoj po zadnjem žvižgu Roberta Ponisa vdrli na zelenico in pripravili pravo slavje za štajerske šampione, ki so bili v tej sezoni državnega prvenstva razred zase, 14. zvezdica za naslov državnih prvakov pa je bila povsem zaslužena. Maribor bo do konca ligaškega tekmovanja lahko že začel razmišljati o bojih za nastop v ligi prvakov in kadrovanju pred začetkom nove sezone.

Koper - Domžale 3:0 (2:0)

Stadion Bonifika, gledalcev 400, sodniki: Glažar, Burjan (oba Hajdina) in Gabrovec (Markovci).
Strelca: 1:0 Hodžić (7.), 2:0 Belima (14.), 3:0 Belima (83.).
Koper: Antolović, Paljk (od 73. Krivičić), Datković, Gregov, Horvat (od 22. Dedić), Kokorović, Hodžić (od 84. Teijo), Pučko, Ibričić, Belima, Križman.
Domžale: Milić, Balkovec, Blažič, Dobrovoljc, Širok, Elsner (od 46. Batrović), Repas, Vetrih, Majer, Franjić (od 53. Bratanović), Firer (od 71. Volarič).
Rumeni kartoni: Paljk, Dedić, Križman, Hodžić, Belima, Teijo; Volarič.
Rdeči karton: /.

Domžalski nogometaši bodo na koprski Bonifiki igrali konec meseca v finalu pokala Slovenije, še prej pa so Koper obiskali v ligaškem srečanju proti domačim kozličkom. Zapustili so ga slabe volje. Čeprav so predvsem v drugem polčasu prevladovali in napadali, pa so bili ob neučinkovitosti kaznovani s tremi zadetki v svoji mreži. To je pomenilo, da so lahko na Štajerskem začeli odpirati penino za Mariborov 14. naslov državnega prvaka, saj vijoličastih so konca prvenstva ne more ujeti več nihče. Na drugi strani pa so Koprčani ohranili upe na četrto mesto, za petimi Celjani zaostajajo točko, za Gorico, ki igra nocoj v Mariboru, pa štiri.

Tekmo na Bonifiki so sicer bolje začeli domači in že v šesti minuti se je po strelu Rubena Belime izkazal vratar gostov Dejan Milić, ki je žogo izbil v kot. Koprčani so kot izvedli, odbita žoga je prišla na rob kazenskega prostora Domžal, Nermin Hodžić pa jo je z natančnim diagonalnim strelom po tleh poslal v gol za vodstvo Kopra z 1:0.

V 14. minuti so domači vodili že z 2:0. Z leve strani je Matic Paljk poslal povratno žogo v kazenski prostor Domžal, Ruben Belima pa je s 14 metrov streljal iz prve in z natančnim diagonalnim strelom ugnal vratarja gostov. Tri minute pozneje so bili nevarni gosti, z glavo je poizkusil zadeti Amedej Vetrih, a je zadel le okvir koprskih vrat. V 32. minuti je Matija Širok lepo zaposlil Ivana Firerja, ki pa je iz ugodnega položaja streljal v vratarja Marijana Antolovića. Domači so bili spet nevarni v 43. minuti, a je vratar Milić dobro ustavil strel Mateja Pučka. Minuto zatem je bil na drugi strani nevaren Petar Franjić, a zadel le zunanji del mreže domačega gola.

Gostje so takoj v drugem polčasu pritisnili, domači so bili stisnjeni pred svoj kazenski prostor in so se disciplinirano branili. V 56. minuti je najprej iz bližine streljal Širok, potem v nadaljevanju še rezervist Veljko Batrović, eden Koprčanov je njegov strel blokiral, gostje pa so neuspešno zahtevali igro z roko in najstrožjo kazen. Tri minute kasneje se po kotu in gneči pred koprskimi vrati, ko je bil v ugodnem položaju, ni najbolje znašel Vetrih.

V 64. minuti je nevarno pred gol Antolovića podal Jure Balkovec, po pravi paniki pred svojimi vrati pa so Koprčani žogo le izbili iz nevarne cone. Domači, ki so se opredelili na protinapade, so v enega od njih krenili v 65. minuti, soliden poizkus Pučka pa je Milić zanesljivo obranil. V 67. minuti je po kotu za Domžale z roko pred svojim golom igral Hodžić in sodnik pa je upravičeno pokazal na belo točko. Izkušeni Ivan Firer pa enajstmetrovke ni izvedel najbolje, saj se je z obrambo izkazal domači vratar Antolović.

Obramba koprskega vratarja je bila bržkone odločilen trenutek, ki je gostom onemogočil rezultatski priključek. V 83. minuti je prišla kazen za neučinkovitost gostov. Razpoloženi Belima je natančno streljal po tleh z več kot dvajsetih metrov in s svojim drugim zadetkom povišal vodstvo Kopra na visokih 3:0. V 87. minuti so imeli gostje, ki so napadali cel drugi polčas, sicer novo lepo priložnost, strel Luke Volariča iz bližine pa je odlično ustavil Antolović, ob Belimi gotovo največji junak zmage domačih.

Koprčani bodo v 33. krogu v petek gostovali v Radomljah, Domžalčani pa dan pozneje v Ljubljani.

 

Kalcer Radomlje - Celje 0:1 (0:1)

Športni park Radomlje, sodniki: Perić (Kranj), Perger in Šumer (oba Maribor).
Strelec: 0:1 Podlogar (33.).
Kalcer: Ivačič, Jakovljević, Ejup, Karamatić, Primc, Kovjenić (od 67. Vasilj), Barukčić, Jugovar (od 46. Gajić), Janković (od 53. Krcić), Cerar, Nunić.
Celje: Rozman, Vidmajer, Travner, Džinić, Brecl, Pungaršek (od 67. Pišek), Cvek, Cvijanović, Podlogar (od 79. Hadžić), Požeg Vancaš (od 62. Lupeta), Volaš.
Rumena kartona: Barukčić; Vidmajer.
Rdeči karton: /.

Radomljanom na zgodovinski tekmi, prvi prvoligaški v domačem športnem parku, ni uspelo priti do druge zmage v sezoni. Nasproti so imeli bolj razpoložene Celjane, ki so še na enajsti tekmi zapovrstjo ostali neporaženi, tokrat so 13. zmago v prvenstvu dosegli z zadetkom Mateja Podlogarja in ostali v igri za četrto mesto. Za Gorico, ki jo zvečer čaka gostovanje pri vodilnem Mariboru, zdaj zaostajajo le točko.

V prvem polčasu so bili boljši tekmec Celjani, ki so večino časa preživeli na polovici gostiteljev, a si dolgo niso pripravili prave priložnosti. Zato pa so povedli v 33. minuti, ko se je Matej Podlogar znašel ob pravem času na pravem mestu in z močnim strelom premagal Aljaža Ivačiča. Ta se je dve minuti pozneje izkazal po zaporednih poskusih Elvedina Džinića (od daleč) in Tadeja Vidmajerja (iz bližine). Domači so do prvega strela prišli šele v 43. minuti, a Matjaž Rozman s poskusom Marka Kovjenića ni imel veliko dela.

V drugem polčasu gledalci dolgo niso videli prave priložnosti, v 70., 73. in 77. minuti je sicer trikrat poskusil Jucie Lupeta, za njim pa še Amadej Brecl, a so bili vsi streli nenatančni, najbližje zadetku pa je bil Dalibor Volaš v tretji minuti sodniškega dodatka, ko je zadel okvir vrat. Zmaga gostov je bila sicer povsem zaslužena, o tem govori že razmerje v strelih (16:3). Radomljani bodo v 33. krogu v petek gostili Koper, Celjani pa Krško.

Lestvica 1. SNL

1. Maribor 31 20 8 3 58:22 68
2. Domžale 32 16 6 10 60:37 54
3. Olimpija 31 15 8 8 42:28 53
4. Gorica 31 13 10 8 41:35 49
5. Celje 32 13 9 10 40:35 48
6. Koper 32 11 12 9 37:37 45
7. Rudar 31 9 8 14 41:44 35
8. Aluminij 32 8 9 15 33:52 33
9. Krško 32 6 14 12 34:47 32
10. Radomlje 32 1 8 23 22:73 11