1. SNL: Mariborčanom zmaga v Domžalah, Olimpija klonila v Zavrču

V 27. kolu 1. SNL neodločen izid med Triglavom in Krko (1:1), Maribor zmagal z 2:1 v Domžalah, Olimpija pa izgubila proti Zavrču (1:3).

Objavljeno
16. april 2014 18.31
Posodobljeno
16. april 2014 18.31
NOGOMET Domžale - Maribor
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Domžale - V 27. kolu 1. SNL so Domžalčani gostili aktualne prvake in se jim dobro upirali. A naposled so Mariborčani le prišli do pomembne zmage v boju za naslov. Tekmo je odločil Mitja Viler v 79. minuti.

Domžalčani so začeli podjetno, Uroš Korun je poskusil s prostega strela, vendar je bil Jasmin Handanović zanesljiv. V nadaljevanju so bili državni prvaki več pri žogi in zadeli iz prve priložnosti: Goran Cvijanović je po prostem strelu podal na prvo vratnivo, najvišje je skočil Jean-Philippe Mendyin zadel 12. v sezoni.

Odlično priložnost za izenačenje so imeli Domžalčani tri minute pozneje, ko je Martin Milec slabo izbil žogo, toda Nemanja Maksimović je meril iz težkega položaja. Maribor je bil pred koncem prvega polčasa blizu novemu golu; Željko Filipović je s podajo v globino našel Nusmirja Fajića, ki je meril v zgornji desni kot, z obrambo pa se je izkazal Nejc Vidmar.

Ekipa Luke Elsnerja je drugi polčas začela odločno in si priborila kar nekaj lepih priložnosti, nevarni pa so bili tudi Mariborčani: v 55. minuti je Fajić s 16 metrov stresel prečko. Gosti so imeli vse več priložnosti, več streljali in nadzorovali potek tekme, domači pa vztrajno čakali na svojo priložnost. In jo dočakali v 77. minuti, ko je debitant Aladin Šišić poslal predložek v kazenski prostor, kjer je bil na pravem mestu Živec in zadel prazno mrežo. Veselje Domžal je trajalo le dve minuti, ko je Mitja Viler z diagonalnim strelom z roba kazenskega prostora zabil drugi mariborski gol. Domači so še zadnjič poizkusili v 88. minuti, ko je streljal Živec, Handanović pa se je izkazal z obrambo.

Nov poraz Olimpije

Zavrč je v spomladanskem delu prvenstva dosegel prvo zmago. In to še kako sladko, saj je na Štajerskem drugič v sezoni (na prvi tekmi je bilo 2:1) padla Olimpija. Varovanci trenerja Željka Orehovca so svoje opravili v prvem polčasu, v drugem prednost v glavnem le branili, ob koncu tekme pa z golom zmago le še potrdili.

Zavrčani so tekmo začeli napadalno in imeli številne priložnosti, do vodstva pa prišli v 23. minuti. Po prostem strelu z desne strani je v kazenskem prostoru do žoge prišel Andrej Dugolin in jo z močnim strelom poslal v mrežo. Gostitelji se niso imeli časa dobro poveseliti zadetka, saj so tekmeci takoj izenačili. Domača obramba je v kazenskem prostoru pozabila na Nika Omladiča, kar je ta znal izkoristiti. To je bil prvi gol Ljubljančanov v mesecu aprilu in prvi po dveh tekmah. Olimpija je po doseženem golu prevzela pobudo, Damjan Trifković je bil blizu veselja, vendar se je izkazal domači vratar Gregor Fink. Nagrado je svojemu vratarju priskrbel Matija Smrekar, ki je z natančnim strelom poskrbel še za drugi gol Zavrča.

Drugi del je bil manj zanimiv, čeprav je bil ritem še vedno kar dober. V 78. minuti so domači ostali brez izključenega Karla Težaka, ki je dobil drugi rumeni karton (tako kot prvega zaradi simuliranja prekrška v kazenskem prostoru), toda Ljubljančani tudi številčne prednosti niso znali izkoristiti. Še več, kljub premoči in pritisku so prejeli še en zadetek, njihovo usodo ob hrvaški meji je zapečatil sosed iz Varaždina, Smrekar.

Domžale - Maribor 1:2 (0:1)

* Športni park, gledalcev 1100, sodniki: Skomina (Koper), Vidali (Gračišče), Patarić (Izola).
* Strelci: 0:1 Mendy (23.), 1:1 Živec (77.), 1:2 Viler (79.).
* Domžale: Vidmar, Husmani, Zec, Horić, Dobrovoljc, Majer (od 67. Šišić), Maksimović (od 75. Ožbolt), Korun, Živec, Vuk (od 46. Požeg Vancaš), Parker.
* Maribor: Handanović, Milec, Rajčević, Šuler, Viler, Bohar, Filipović, Dervišević, Cvijanović (od 90. Mejač), Mendy (od 84. Tavares), Fajić.
* Rumeni kartoni: Zec, Ožbolt; Šuler.
* Rdeč karton: /.

Triglav - Krka 1:1 (0:1)

* Športni center, gledalcev 250, sodniki: Jug (Tolmin), Vukan (Gornja Radgona), Praprotnik (Ljubljana).
* Strelca: 0:1 Kastrevec (13.), 1:1 Diallo (91.).
* Triglav: Curanović, Šturm (od 78. A. Poplatnik), Diallo, Šiljeg, Klemenčič, Udovič, Krcić, Grvala (od 46. Palibrk), Križaj (od 60. M. Poplatnik), Redžić, Majcen.
* Krka: Obradović, Ihbeisheh, Ejup, Buden, Rašić, Zeljković, Dežmar, Ranić, Perić (od 85. Obele Mba), Kastrevec, Carević (od 65. Košnik).
* Rumeni kartoni: Diallo, Krcić, Majcen; Dežmar, Ihbeisheh, Perić
* Rdeč karton: Diallo (92.).

Zavrč - Olimpija 3:1 (2:1)

* Športni park, gledalcev 700, sodniki: Vinčič (Maribor), Ul (Maribor), Benc (Rače).
* Strelci: 1:0 Dugolin (23.), 1:1 Omladič (26.), 2:1 Smrekar (43.), 3:1 Smrekar (87.).
* Zavrč: Fink, Roškar, Šafarić, Smrekar, Kelenc (od 90. Fuček), Čeh (od 70. Kurbus), Sambolec, Kresinger (od 81. Brlečić), Dugolin, Golubar, Težak.
* Olimpija: Šeliga, Kostić, Zarifović, Trifković, Škarabot (od 82. Jović), Vukčević, Fink, Omladič (od 52. Valenčič), Kapun, Mitrović, Djermanović.
* Rumeni kartoni: Težak; Kapun, Kostić, Škarabot.
* Rdeč karton: Težak (78.).

Rudar Velenje - Luka Koper 0:2 (0:1)

* Stadion Ob jezeru, gledalcev 250, sodniki: Drečnik (Hrastnik), Kovačič (Preserje), Povšnar (Zagorje ob Savi).
* Strelca: 0:1 Palčič (6.), 0:2 Pučko (71.).
* Rudar: Rozman, Bubalović, Jahić (od 53. Krefl), Bolha (od 56. Rošer), Kocić (od 80. Saramati), Rotman, Podlogar, Klinar, Radujko, Knezović, Eterović.
* Luka Koper: Simčič, Šme, Guberac, Črnigoj (od 79. Žibert), Ivetić, Galešić (od 85. Lotrič), Halilović, Hadžić, Palčič, Čovilo, Štromajer (od 61. Pučko).
* Rumeni kartoni: Bubalović; Hadžić, Ivetić, Šme.
* Rdeč karton: Bubalović (60.).

Gorica - Celje 5:0 (3:0)

* Športni park, gledalcev 300, sodniki: Žnidaršič (Kranj), Prelog (Preddvor), Švarc (Ivančna Gorica).
* Strelci: 1:0 Vetrih (14.), 2:0 Coda (35.), 3:0 Coda (38.), 4:0 Misuraca (47.), 5:0 Lapadula (62.).
* Gorica: Cordaz, Vetrih (od 61. Johnson), Coda, Lapadula, Finocchio (od 61. Boniperti), Kavčič, Vanin, Favalli (od 69. Širok), Berardocco, Misuraca, Gigli.
* Celje: Kotnik, Vrhovec, Verbič, Bilali (od 67. Vidmajer), Korošec, Gobec, Miškić, Žitko, Zajc, Žurej (od 80. Jovanović), Rajšel (od 46. Kolman).
* Rumena kartona: Korošec, Kotnik.
* Rdeč karton: /.