1. SNL: zdrs Olimpije, Mura po evropskem uvodu z remijem

V 1. kolu 1. SNL je Olimpija klonila proti Domžalam (1:2), Celje je premagalo Triglav (1:0), Mura pa remizirala z Rudarjem (1:1).

Objavljeno
15. julij 2012 20.07
Posodobljeno
15. julij 2012 20.07
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Murska Sobota - Po odličnih evropskih nastopih so muraši pred začetkom tekme poželi zaslužen aplavz domačih navijačev. A tekma proti vselej trdim »knapom« je bila nova zgodba ob začetku domače sezone, poroča STA.

V prvem polčasu ni manjkalo obetavnih akcij domačih, a prvega zadetka so se navijači lahko veselili šele v 61. minuti. Odlični Dragan Jelič je poslal v ogenj Nina Kouterja, ki je osmešil velenjsko obrambo, njegovo povratno žogo pa je Eterovič z osmih metrov preusmeril v mrežo. Gostje so po prejetem zadetku prevzeli pobudo, a so bili za razliko od hitrih murašev veliko manj nevarni v končnicah akcij.

Po nepazljivosti domače obrambe pa so Velenjčani v 88. minuti vendarle prišli do izenačenja. Elvis Bratanovič je lepo podal Mateju Podlogarju, na katerega so domači pozabili, ta pa je brez težav premagal vratarja Filipa Drakovića.

Spodrsljaj Olimpije

Ljubljana - Nastope na evropski sceni so uspešno začeli tudi nogometaši Olimpije, a v uvodnem kolu doživeli poraz proti Domžalam z 1:2 (1:1). Domžalčanom je zmago zagotovil Aleksander Saša Živčec tik pred koncem dvoboja.

Domžalčani so v prvem polčasu sprva dobro ustavljali napade domačih, nato pa povedli. V 21. minuti je po prekršku Daliborja Radujka na robu kazenskega prostora prosti strel izvedel Živec, žoga je oplazila živi zid domačih in presenetila vratarja Elvisa Džafića.

Ljubljančani so izenačili, ko je Nik Omladič v 34. minuti dobro podal v kazenski prostor, tam je bil na pravem mestu junak evropskih tekem z Luksemburžani Brazilec Franklin Vicente ter z glavo poskrbel za izenačenje.

Nadaljevanje je prineslo bolj ležerno igro, domači so imeli nekaj terenske premoči, vendar brez prave akcije. Po številnih priložnostih so Domžalčani premoč v tem delu tekme tudi kronali z zadetkom; v 89. minuti so namreč dosegli vodilni in tudi zmagoviti gol. Živec je bil na pravem mestu ob pravem trenutku in natančno podajo spremenil v gol za končnih 2:1.

Celjani z Bezjakom do uvodne zmage

Celje - Potem ko so hitro zaključili z nastopi na evropski sceni - v prvem predkrogu kvalifikacij za evropsko ligo so izgubili z moldavsko Dacio iz Kišinjova - , so Celjani bolje začeli v domačem prvenstvu in v uvodnem kolu premagali Triglav z 1:0 (0:0). Edini gol na tekmi je dosegel Roman Bezjak.

Kranjčani, ki so šele po odpovedi Rolteka obdržal prvoligaški status, niso imeli veliko priložnosti. Izbranci domačega trenerja Marijana Pušnika so bili aktivnejši, v prvem polčasu so si - ob očitni terenski premoči - priigrali nekaj priložnosti, a žoge niso spravili za hrbet gostujočega vratarja Žana Pelka.

Vodilni zadetek so dosegli v začetku drugega polčasa: pobudnik akcije je bil Sebastjan Gobec, ki je z leve strani poslal uporaben predložek, na pravem mestu pa se je znašel Bezjak in povišal na 1:0. Le šest minut pozneje je Bezjak zapravil priložnost, da doseže svoj drugi gol na tekmi.

Mura 05 - Rudar Velenje 1:1 (0:0)

* Stadion Fazanerija, gledalcev 2500, sodniki: Perić (Kranj), Pavlič (Laze v Tuhinju), Mikača (Višnja Gora).
* Strelca: 1:0 Eterović (61.), 1:1 Podlogar (88.).
* Mura 05: Draković, Majer (od 46. Sreš), Bohar, Horvat, Kramar, Janža, Fajić, Kouter, Jelić, Eterović (od 84. Gruškovnjak), Maruško.
* Rudar Velenje: Rozman, Jahić, Stakić, Bubalović, Krefl, Rošer, Rotman, Bakarić (od 62. Bratanovič), Klinar, Firer (od 62. Črnčič), Podlogar.
* Rumeni karton: Jahić.
* Rdeči karton: /.

Olimpija - Domžale 1:2 (1:1)

* Stadion Stožice, gledalcev 800, sodniki: Čeferin (Kranj), Rep (Radovljica), Praprotnik (Ljubljana).
* Strelca: 0:1 Živec (20.), 1:1 Vicente (34.), 1:2 Živec (89.).
* Olimpija: Džafič, Jović, Zarifović, Franklin Vicente (od 86. Škerjanc), Trifković (od 72. Božič), Bešić (od 57. Šporar), Omladić, Radujko, Lovrečič, Sretenović, Lascurain.
* Domžale: Vidmar, Skubic, Topič, Zec, Živec, Gerič (od 61. Šimunovič), Vuk, Osmanaj (od 74. Požeg Vancaš), Korun, Škafar (od 45. Majer), Kous.
* Rumeni kartoni: Sretenović, Radujko; Šimunović, Živec.
* Rdeči karton: /

Celje - Triglav 1:0 (0:0)

* Arena Petrol, gledalcev 500, sodniki: Mertik (Odranci), Koren Renkovci), Kepe (Lendava).
* Strelec: 1:0 Bezjak (48.).
* Celje: Kotnik, Medved (od 68. Horvat), Vrtovec, Krajcer, Bajde (od 67. Romih), Bezjak, Kolsi, Korošec, Močivnik (od 46. Verbič), Gobec, Žitko.
* Triglav: Pelko, Šturm, Zolić, Sever (od 89. Topić), Jelar, Đurković, Dolžan, Kongnyuy (od 82. Poplatnik), Pokorn, Stojnić, Peternel (od 84. Šujica).
* Rumeni kartoni: Močivnik, Bezjak, Medved, Korošec; Dolžan, Zolić, Sever.
* Rdeč karton: /.