1. SNL: Olimpija v Ljudskem vrtu iztržila točko

V 24. kolu državnega prvenstva sta se Olimpija in Maribor v Ljudskem vrtu razšla z izidom 0:0.

Objavljeno
05. marec 2016 12.00
Posodobljeno
05. marec 2016 18.30
Nogomet
M. Ž.
M. Ž.

Maribor - V 24. kolu državnega prvenstva je v Ljudskem vrtu potekal večni derbi med Mariborom in Olimpijo, ki se je končal z delitvijo točk (0:0).

Vodilni Ljubljančani so tako tudi na tretji medsebojni tekmi sezone ostali neporaženi - v šestem kolu so Ljubljančani v Ljudskem vrtu zmagali s 3:0, v 15. kolu pa sta se ekipi v Stožicah razšli z neodločenim izidom 2:2 - kar pa je najpomembneje, zadržali so šest točk prednosti pred Štajerci.

V prvem polčasu so bili boljši Mariborčani, ki so imeli terensko premoč, česar pa niso znali izkoristiti. Še najbližje golu je bil debitant Milivoje Novaković, ki je v 37. minuti iz neposredne bližine zapravil veliko priložnost in žogo poslal mimo leve vratnice.

Olimpija se je v drugem polčasu predstavila v lepši luči in nevarno ogrožala mariborska vrata. Napadalec Blessing Eleke je v 52. minuti preigral Marka Šulerja in neovirano streljal proti vratom, a žogo poslal čez gol. V nadaljevanju so bili neuspešni še Matic Fink (62.), Miha Zajc (63.) in Rok Kronaveter (91.), tako da je ostalo pri izidu 0:0.

Mariborčani bodo v naslednjem kolu gostovali v Velenju (12. 3.), Olimpija pa bo gostila Celje (13. 3.).

POTEK TEKME

Prvi polčas

Domači trener Darko Milanič je na derbiju od prve minute priložnost ponudil novi okrepitvi Milivoju Novakoviću, podobno pa se je odločil tudi gostujoči trener Marko Nikolić, ki je v začetno enajsterico uvrstil izkušenega Miroslava Radovića.

Gostitelji so od prvega sodniškega žvižga zaigrali napadalno in imeli terensko premoč, a prvo priložnost so imeli gostje. V peti minuti je z roba kazenskega prostora udaril Alves, a je bil njegov strel premalo natančen, da bi premagal Jasmina Handanovića.

Glavni sodnik Matej Jug je v 17. minuti pokazal prvi rumeni karton, ki si ga je zaradi prekrška nad Marcosom Tavaresom prislužil Darijan Matić.

Mariborski vezist Agim Ibraimi je v 20. minuti priboril prosti strel na desni strani, ki ga je tudi sam izvedel in podal v kazenski prostor, vratar Nejc Vidmar je storil manjšo napako, vendar pa je na njegovo srečo žogo odbil Blessing Eleke. Napadalec Olimpije je tri minute kasneje pričakal podajo z leve strani, a z enajstih metrov žogo poslal prek vrat.

Delivec pravice Matej Jug je imel na derbiju kar nekaj dela in je med 29. in 35. minuto pokazal štiri rumene kartone, pri domačih sta »porumenela« Mitja Viler in Milivoje Novaković, pri gostih pa Dejan Kelhar in Blessing Eleke.

V zadnjih desetih minutah so bili podjetnejši Mariborčani. V 36. minuti je Marwan Kabha udaril z razdalje, kar ni bil prevelik zalogaj za Nejca Vidmarja, povsem drugače pa je bilo minuto kasneje, ko je Tavares z leve strani podal pred Olimpijin gol, kamor je pritekel Novaković, a iz neposredne bližine žogo poslal mimo leve vratnice. Prvi polčas se je končal brez golov.

Drugi polčas

Štajersko moštvo je kot prvo zapretilo v drugem delu. V četrti minuti nadaljevanja je Ibraimi iz prostega strela podal pred gol, kjer je Marko Šuler prehitel vratarja Nejca Vidmarja in z osmih metrov udaril z glavo, žoga pa je zletela prek vrat.

Še lepšo priložnost je v 52. minuti zapravil Eleke, ki je sprejel globinsko podajo, se na desni strani kazenskega prostora znebil Šulerja, a nato iz ugodnega položaja žogo udaril čez gol.

Olimpija je po uri igre začela nizati priložnosti. Najprej je z leve strani poskusil Rok Kronaveter, a je njegov poskus ustavil Handanović, v 62. minuti je Matic Fink po samostojni akciji z desne strani sprožil v daljši kot, a bil za las nenatančen, minuto kasneje pa je priložnost zapravil še Miha Zajc.

Mariborčani so krajšo ofenzivo ljubljanske ekipe prekinili v 69. minuti, ko je Filipović z desne strani podal na oddaljeno vratnico, v zračnem dvoboju je bil najvišji Novaković, a je bil Vidmar dobro postavljen in je ubranil njegov strel.

Pred Olimpijinimi vrati je bilo ponovno nevarno v 80. minuti. Vratar Vidmar je žogo neposrečeno odbil na nogo Novakoviću, v nadaljevanju akcije je Ibraimi z desne strani podal pred gol, kjer pa je posredovala gostujoča obramba.

Tri minute pred koncem tekme je imela Olimpija na voljo kot, po katerem je z 18 metrov udaril Kelhar, vratar Handanović je žogo pospremil le s pogledom, a je na njegovo srečo zletela prek gola.

Ekipi sta imeli v sodniškem podaljšku po eno nevarno priložnost. Pri Olimpiji jo je v 92. minuti zapravil Kronaveter, ki je iz protinapada udaril mimo leve vratnice, pri Olimpiji pa Tavares, čigar strel je končal v naročju Vidmarja. Derbi se je končal z delitvijo točk.

IZJAVI PO TEKMI

Darko Milanič, trener Maribora: »Prepričan sem, da smo bili priča dobremu derbiju, zelo intenzivnemu, NK Maribor se je dobro odzval na derbi, bili smo prisotni do zadnje minute, bile so faze, kjer smo bili dominantni mi, faze, kjer so prevladovali oni. Želeli smo si zmago, naredili smo veliko za to, porabili zadnje atome moči. Sem zadovoljen, kako so fantje reagirali na nekatere spremembe in kako so to pokazali na tekmi. Rezultat bi lahko bil tudi drugačen. Vse skupaj pa vliva zaupanje, dejstvo je, da smo na vse zelo dobro reagirali. V nadaljevanju smo zelo odvisni od sebe, fantom sem čestital, na naslednjih 12 tekmah moramo narediti točno to, kar smo naredili danes. Telesno bomo morali biti maksimalni, sporočilo so razumeli. Rabimo pomoč nasprotnikov, do konca je še 12 krogov in naredili bomo vse, da se vzpostavi to, kar zahtevajo navijači.«

Marko Nikolić, trener Olimpije: »Čestitke tekmecu za borbeno tekmo. To je bila prava tekma, s polno taktike in borbe na obeh straneh. Obe ekipi sta skušali izkoristiti svoje prednosti, tekma je imela različen ritem, enkrat smo ga mi narekovali, drugič Maribor. Imeli smo tri odlične priložnosti, ogrožali gol nasprotnika. Bili smo dobro organizirani, defenzivni, nič nevarnega nismo dovolili pred golom. Maribor imel veliko priložnost preko Novakovića, ki je ni izkoristil. Žal mi je, da nismo naših priložnosti izkoristili, da bi osvojili tri točke. Iskrena hvala vsem navijačem, ki so nas prišli bodrit iz Ljubljane. Zdaj se bomo osredotočali na vsako naslednjo tekmo posebej. Debitiral sem na slovenskih derbijih, prišlo je rekordno število navijačev iz Ljubljane, vse skupaj je odlično za slovenski nogomet. Tekma je pritegnila veliko pozornosti, kakovost se je tudi pokazala na terenu. Čestitam obema ekipama, še posebej svoji, za ves trud in disciplino.«

Državno prvenstvo, 24. kolo

Maribor - Olimpija 0:0

Maribor: Handanović, Viler, Defendi, Šuler, Mertelj, Bohar (72./Vršič), Kabha (85./Janković), Filipović, Ibraimi, Novaković, Tavares.

Olimpija: Vidmar, Čale, Kelhar, Mitrović, Fink, Zajc (93./Mimoun), Alves (90./Kapun), Matić, Kronaveter, Radović, Eleke (63./Wobay).

-------------------------------------------------

Luka Koper - Rudar Velenje 0:1 (0:0)

(Bolha 22.)

Luka Koper: Kahlina, Andrejašič (73./Cisse), Datković, Biljan (61./Lokaj), Štulac, Muslimović, Valencia, Zsivanovics (59./Belima), Pavić, Memolla, Jurina.

Rudar: Radan, Kašnik, Trifković (90./Pišek), Črnčič, Kocić, Bolha, Tolimir, Džinić, Knezović, Eterović (56./S. Babić), M. Babić (67./Prašnikar).

-------------------------------------------------

Celje - Zavrč 0:0

Celje: Kotnik, Klemenčič, Krajcer, Hadžić, Čirjak, Vrhovec, Brlečić, Miškić, De Sousa (74./Pišek), Spremo (46./Požeg Vancaš), Omoregie.

Zavrč: Ranilović, Filipović (62./Jakšić), Rogač, Karamatić, Antić, Pihler, Kokorović, Agboyi, Tišma (64./Golubar), Tahiraj (81./Cvek), Batrović.

 

Lestvica

1. Olimpija 24 15 5 4 55:18 50 točk

2. Maribor 24 12 8 4 55:24 44

3. Domžale 23 10 8 5 33:17 38

4. Gorica 23 11 3 9 36:35 36

5. Zavrč 24 8 8 8 27:28 32

6. Celje 24 6 9 9 19:36 27

7. Krka 23 6 7 10 20:32 25

8. Rudar 24 6 7 11 19:34 25

9. Luka Koper 24 6 4 14 25:40 22

10. Krško 23 5 7 11 12:37 22