1. SNL: po dobljenem večnem derbiju Mariborčani spet na vrhu

V 21. kolu 1. SNL je so nogometaši Maribora v večnem derbiju z Olimpijo zmagali z 1:0 in znova zavzeli vrh lestvice.

Objavljeno
04. marec 2015 16.06
Posodobljeno
04. marec 2015 16.06
NOGOMET Olimpija - Maribor
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Nova Gorica - V 21. kolu slovenskega nogometnega prvenstva je bil v ospredju »večni derbi« med Olimpijo in Mariborom. V Stožicah so z 1:0 slavili gostje, edini gol pa je v prvem polčasu zabil Welle Ndiaye.

Mariborčani so se z minimalno zmago po nekaj jesenskih spodrsljajih že zavihteli nazaj na prvo mesto v slovenskem prvenstvu. Ob tem so imeli izdatno pomoč Domžalčanov, ki so na prvi tekmi spomladanskega dela osvojili le točko proti Rudarju, nato pa presenetljivo izgubili v Zavrču.

»Vedeli smo, kaj si želimo, pokazali smo evropski pristop, evropsko razmišljanje. Tako se igra derbi, to je nekaj posebnega, nekaj prestižnega. Če bi imeli malo več sreče, bi bil lahko še višji izid. O izidu tekme v Zavrču nismo razmišljali, posvečamo se samo stvarem, na katere lahko vplivamo. Je pa pogled na lestvico zdaj lepši,« je po tekmi povedal trener Maribora Ante Šimundža.

Olimpija je imela nekaj lepih priložnosti, a že po 10 minutah igre ostala brez prvega aduta Andraža Šporarja, ki je z bolečinami v stegenski mišici odšepal z zelenice. Ljubljančani so tekmo končali tudi z igralcem manj, Nik Kapun je v 84. minuti dobil rdeči karton za grob prekršek nad strelcem edinega gola.

»Današnji derbi sta odločili poškodbi Šporarja in napaka Šelige. Naredili smo menjavo, a nismo bili gibljivi v napadu, nismo jih znali zadržali. Nimam kaj očitati fantom, pokazali so pravi karakter. Morda sem naredil napako, ker sem v igro vključil Žinka, zato sem ga ob polčasu zamenjal,« pa je dejal Darko Karapetrović, trener Olimpije.

Prvi polčas:

Olimpija je bila v uvodnih minutah več pri žogi, že 3. minuti je proti Jasminu Handanoviću z razdalje močno streljal Andraž Šporar, a je žoga zletela mimo leve vratnice. A hitro so zmaji doživeli hud udarec, saj je njihov glavni adut Šporar z bolečinami v mišici obležal na tleh. Že v 10. minuti je tako najboljši strelec Ljubljančanov odšepal na klop, zamenjal ga je Aleksandar Rodić.

Tedaj so se bolj razigrali Mariborčani, v 14. minuti so izpeljali lepo akcijo, ko sta odlično kombinirala Aleksander Rajčevič in Dalibor Volaš. Slednji je lepo podal do Luke Zahovića, a je njegov strel prestregel vratar Aleksander Šeliga in preprečil vodstvo Štajercev. Mariborski pritisk se je nadaljeval z novo obetavno akcijo, po kateri je v okvir vrat streljal Sintayehu Sallalich, za tem je poskusil še Agim Ibraimi, a vratar Ljubljančanov je bil vselej na mestu.

Navijači zeleno-belih so se znova oglasili v 25. minuti, ko je Ezekiel Isoken Henty odlično podal v kazenski prostor, a je bil na drugi vratnici le malo prepočasen Miha Zajc. Že nevarneje so Ljubljančani zagrozili minuto pozneje, ko je bil po podaji Kenana Bajrića sam pred golom Henty in ogrel dlani Handanovića, ki je moral za tem posredovati še ob strelu Nemanje Mitrovića z glavo.

Živahna igra se je nato znova preselila na drugo stran. Maribor je drugo veliko priložnost na tekmi zapravil v 29. minuti. Volaš je v kazenskem prostoru poskusil iz obrata in le za nekaj centimetrov zgrešil cilj. Volaš je v kazenskem prostoru poskusil iz obrata in le za nekaj centimetrov zgrešil cilj. V 34. minuti je povratnik v mariborsko vrsto po podaji Zahovića vpisal še en strel v okvir vrat, a je slabo zadel žogo.

V 42. minuti so se vijolični le razveselili vodstva. Po strelu iz kota je v prazno posredoval Šeliga, v gneči pa se je najbolje znašel Welle Ndiayje in zadel za 1:0, kar je bil tudi izid prvega polčasa.

Med odmorom so Mariborčani izvedeli za poraz Domžal proti Zavrču in se lahko v drugo polovico tekme podali s še večjo motivacijo - da znova prevzamejo vodstvo na lestvici.

 

 

Drugi polčas:

Drugi polčas je Olimpija začela s Krunom Ivančičem (namesto Luke Žinka) in v 50. minuti tudi vpisala prvi strel v okvir vrat v drugem polčasu. Streljal je Darijan Matič, a je Handanovič žogo zaustavil. Mariborčani so medtem pridno zbirali rumene kartone, lepo priložnsot pa imeli v 56. minuti, ko je Volaš znova zrl v oči Šeligi, a mu je žoga ušla. V isti minuti je na drugi strani z glavo poskusil Rodić. V 61. minuti bi se lahko med strelce vpisal Stojanović , njegov strel je v zadnjem hipu zaustavil eden branilcev Olimpije.

V 72. minuti je trener Mariborčanov opravil dvojno menjavo: namesto Zahovića je vstopil Marcos Tavares, Volaša pa je zamenjal Jean-Philippe Mendy. Razmere v Stožicah so bile vse težje, nogometaše je v nizkih temperaturah močil dež, ritem igre pa je padel. V 82. minuti je igrišče zapustil Henty, v igro pa vstopil Miran Burgič, tri minute za tem pa je v slačilnico predčasno moral Nik Kapun, ki mu je sodnik Matej Jug pokazal rdeči karton zaradi grobega prekrška nad Ndiayem.

Mariborčani so si želeli povišati vodstvo, a vendarle so imeli ob koncu tekme lepšo priložnost za zadetek Ljubljančani. V kazenskem prostoru je bilo vroče ob strelu Zajca, navijači so zahtevali, da sodnik piska igro z roko Mariborčanov, minuto pred koncem rednega dela je poskusil še Mitrovič. Mariboru je prišel namesto Sintayeha Sallalicha na pomoč še Damjan Bohar. Hitro se je izkazal in odlično preigraval, ko se je tekma že prevesila v sodnikov podaljšek. Podal je do Ibraimija, ki je natančno streljal, a se je znova izkazal Šeliga in na koncu preprečil višjo zmago Štajercev v Ljubljani.

Primorski derbi Koprčanom

V primorskem derbiju je še enkrat več Luka Koper premagala Gorico. Koprčani so v tem delu prvenstvu prvič igrali, saj so nedeljsko tekmo zaradi viroze v taboru Celja preložili na naslednjo sredo, in ostali nerešljiva uganka za Novogoričane. Zadnje štiri prvenstvene tekme so proti Gorici dobili z 1:0, tokrat pa v zmagoviti niz dodali še peto.

Gostje so prišli do vodstva že v deveti minuti, ko je Domen Črnigoj prodrl po levi strani, podal v kazenski prostor, kjer je Solomon Enow žogo nespretno spravil v lastno mrežo. Prednost so podvojili v 37. minuti, ko so izvedli hiter protinapad, v katerem je Mitja Lotrič žogo podal do Črnigoja, ta pa je z nizkim strelom premagal Alberta Gallinetto.

Novogoričani so zaostanek znižali v 39. minuti. Po kotu je najprej poskusil Blessing Eleke, nato se je žoga večkrat odbila, na koncu pa jo je v mrežo z glavo pospravil Nabil Taider. Drugi polčas sicer ni prinesel zadetkov, bolj konkretni so bili Koprčani, Mitja Lotrič in Matej Pučko sta bila v 58. in 68. minuti premalo natančna.

Celjani po bolezni ohranili celo kožo

Čeprav so Celjani morala zaradi viroze izpustiti uvodno tekmo proti Kopru, so proti Krki le začeli drugi del sezone in v pomlad vstopili z novo zmago. Novomeščane so premagali z 2:1 in obdržali niz neporaženosti, ki zdaj traja že 23 tekem.

Eden ključnih igralcev je bil Gregor Bajde, ki je ob zadetku sodeloval tudi pri zmagovitem celjskem golu, kljub temu, da je bil jeseni poškodovan tri mesece. V 12. minuti je dobil žogo v prazen prostor, preigral vratarja in zadel za 1:0. V 29. minuti so gosti izenačili. Tadej Vidmajer in vratar Matic Kotnik sta se po dolgi podaji zapletla, tako da je do žoge prišel Josip Fuček in zadel za 1:1.

Ob uvodu drugega polčasa se je poškodoval vratar Krke Tomislav Pelin, rezervist Miodrag Mitrović pa je v 59. minuti že prejel zadetek. Celjani so znova prešli v vodstvo, ko je Bajde podal v kazenski prostor, Sunny Omoregie je najprej s strelom z glavo zadel prečko, nato pa odbito žogo poslal v mrežo. Krka je do konca pritiskala, a celjski vratar Matic Kotnik je bil zanesljiv.

Poraz Rudarja, Radomlje do tretje zmage

V Domžalah je presenetljivo izgubil Rudar iz Velenja, Kalcer Radomlje ga je premagal z 1:0. Radomljani so tako prišli do tretje zmage v sezoni, s katero so se nekoliko približali predzadnji Krki in osmouvrščeni Gorici.

Mož odločitve je bil Enis Đurković, nad katerim je v 66. minuti prekršek v kazenskem prostoru naredil Denis Klinar dobil rdeči karton in zakrivil najstrožjo kazen. Uspešno jo je izvedel kar sam Đurković in poskrbel za zmago svojega moštva. Velenjčani so sicer prvi pri številu rdečih kartonov. Klinarjev je bil že njihov šesti.

Novo tribuno krstili z zmago nad vodilnim moštvom

Zavrčani so prvič zaigrali pred novimi tribunami, ki sprejmejo 1100 gledalcev. Resda ni bila povsem polna, a je bilo na njej še kako veselo: precej spremenjena završka ekipa je z 1:0 premagala doslej vodilne Domžale, ki so že na prvi tekmi osvojili le točko v Velenju.

Domači so povedli že v 16. minuti. Po podaji Dorisa Kelenca iz kota je do strela z 20 metrov prišel Lovro Cvek in žogo poslal v spodnji levi kot gostujočih vrat. Štiri minute pozneje so imeli Domžalčani veliko priložnost: Žan Majer s prostega strela z desne strani poslal žogo na oddaljeno vratnico, tam je Uroš Korun z glavo žogo poslal v sredino, Mate Eterović pa je sprožil, a zadel prečko.

Vodilni na lestvici si v drugem polčasu niso priigrali praktično niti ene resne priložnosti, tako da so se domači veselili zmage proti doslej vodilni ekipi prvenstva.

1. SNL, 21. kolo:

Olimpija - Maribor 0:1 (0:1)

Stadion Stožice, gledalcev 6500, sodniki: Jug (Tolmin), Žunič (Kranj), Vukan (Gornja Radgona).
Strelec: 0:1 Ndiaye (42.).
Olimpija: Šeliga, Fink, Bajrić, Mitrović, Lazevski, Matić, Zajc, Kapun, Henty (od 82. Burgić), Žinko (od 46. Ivančić), Šporar (od 12. Rodić).
Maribor: Handanović, Šuler, Rajčević, Stojanović, Viler, Volaš (od 71. Mendy), Ibraimi, Sallalich (od 88. Bohar), Ndiaye, Filipović, Zahović (od 71. Tavares)
Rumeni kartoni: Stojanović, Filipović, Šuler, Zahović, Ndiaye, Tavares.
Rdeč karton: Kapun (83.).

Gorica - Luka Koper 1:2 (1:2)

Športni park, gledalcev 400, sodniki: Obrenović (Ljubljana), Kovačič (Preserje) in Pospeh (Petrovče).
Strelci: 0:1 Enow (9.), 0:2 Črnigoj (37.), 1:2 Taider (39.).
Gorica: Gallinetta, Enow, Vetrih (od 63. Martinović), Palumbo, Taider, Eleke, Napoli, Džuzdanović (od 80. Osuji), Ruggiero, Caputo, Slivka.
Luka Koper: Simčič, Hadžić, Blažič, Palčič, Guberac, Halilović, Štulac, Črnigoj (od 78. Hadžibulić), Tomić, Lotrič, Pučko (od 68. Peshevski).
Rumeni kartoni: Napoli, Vetrih, Slivka; Črnigoj, Guberac.
Rdeči karton: /.

Celje - Krka 2:1 (1:1)

Stadion Arena Petrol, gledalcev 540, sodniki: Bukovec, Kepe (oba Lendava) in Ul (Šentilj).
Strelci: 1:0 Bajde (12.), 1:1 Fuček (29.), 2:1 Sunny (59.).
Celje: Kotnik, Krajcer, Klemenčič, Jugović, Bajde (od 90. Zbičajnik), Sunny, Miškić, Kubo (od 49. Bašić), Soria, Vidmajer, Lendrić (od 69. Šporn).
Krka: Pelin (od 51. Mitrović), Vučkić, Fuček (od 74. Ihbeisheh), Novinić (od 64. Mojstrović), Ejup, Palić, Danijel Rašić, Welbeck, Perić, Rašić, Kastrevec.
Rumeni kartoni: Lendrić, Jugović, Miškić; Ejup, Rašić.
Rdeči karton: /.

Kalcer Radomlje - Rudar Velenje 1:0 (0:0)

Športni park, gledalcev 200, sodniki: Vinčić, Šinkovec (oba Maribor) in Kordež (Ravne na Koroškem).
Strelec: 1:0 Đurković (66./11 m).
Kalcer: Andrić, Teinović, Avbelj (od 62. Jurčević), Furuyama, Stoiljković, Zorc, Perković, Rems, Lidjan, Jazbec, Đurković (od 75. Vuk).
Rudar: Rozman, Kašnik, Firer, Krefl (od 62. Jahić), Trifković (od 79. Plesec), Jelić (od 72. Kocić), Klinar, Bolha, Džinić, Radujko, Babić.
Rumeni karton: Vuk.
Rdeči karton: Klinar (66.).

Zavrč - Domžale 1:0 (1:0)

Športni park, gledalcev 1000, sodniki: Borošak (Spodnji Duplek), Friš (Sladki Vrh) in Benc (Rače).
Strelec: 1:0 Cvek (16.).
Zavrč: Pridigar, Cvek, Kiš, Muminović, Polič, Kelenc (od 42. Grezda), Mitrović (od 87. Brzoja), Korošec, Datković, Đukić, Matjašič (od 58. Antić).
Domžale: Vidmar, Skubic, Jelar (od 84. John), Črnic, Trajkovski, Simić, Eterović, Majer, Morel (od 67. Vuk), Korun, Kous.
Rumeni kartoni: Matjašič, Muminović, Antić, Grezda; Trajkovski, Korun.
Rdeči karton: /.