170 milijonov evrov za rdeče-črni dvojec

Selitev Zlatana Ibrahimovića in Thiaga Silve v PSG je potrdil tudi lastnik Milana Silvio Berlusconi.

Objavljeno
13. julij 2012 10.30
G. N., šport, Š. Ro., Delo.si
G. N., šport, Š. Ro., Delo.si
Ljubljana – Če je kriza, potem naj še dolgo traja. To je geslo na nogometni tržnici, na kateri se obeta kupčija stoletja. Morda so jo čez noč že izpeljali. Iz Milana v PSG naj bi prestopila Zlatan Ibrahimović in Thiago Silva. Celotna vrednost prestopa bi prekosila vse dosedanje najvišje zneske. Znašal naj bi rekordnih 170.000.000 evrov.

Lombardijsko metropolo Milano novica sprva ni posebej pretresla, češ da gre zgolj še za eno in še zdaleč ne zadnjo poletno zgodbico, od katere najbrž ne bo nič. Pozneje, ko so podrobnosti postajale vse bolj znane, se plazu ni dalo več ustaviti.

Podpredsednik Milana Adriano Galliani je že v sredo zvečer namignil. »Ibra in Thiago? Vse je še odprto,« je odvrnil na vprašanje, ali je končno blokiral možnost prestopa. Včeraj zjutraj so se na pogovorih pri Ibrahimoviću na Švedskem že soočili igralčeva zastopnik Mino Raiola in odvetnik Vittorio Rigo ter športni direktor PSG Leonardo. Zgodaj popoldne so že poleteli proti Parizu. Sodeč po tem je bila kupčija stoletja že usklajena in dogovorjena.

Ob prihodu v Pariz je Leonardo potrdil vse govorice: »Res je, smo v stikih in se pogajamo. Vse je odprto, pri čemer pri Ibrahimoviću usklajujemo le še pogodbo,« je dejal 42-letni Leonardo, sicer nekdanji igralec PSG in Milana ter trener Interja in Milana, ki zdaj deluje kot športni direktor PSG ter glavni zaupnik predsednika in lastnika kluba, šejka Nasserja Ghanima Al-Khelaifija.

Milan je že zjutraj sprejel pariško ponudbo za oba igralca v višini 62 milijonov evrov. »Samo« 20 milijonov € je znašala za Šveda, 42 milijonov pa za Brazilca. Razlika je primerna letom, Ibrahimović bo oktobra dopolnil že 31 let, Silva je Handanovićev letnik – 1984. Septembra bo star 28 let. Milan bo hkrati še krepko privarčeval, saj je izsilil, da PSG prevzame njuni pogodbeni obveznosti, ki bi veljale, če bi pri rdeče-črnih ostala do izteka pogodbe. Ibrahimović je imel še dveletno pogodbo z zaslužkom 24 milijonov € neto, kar pomeni 48 milijonov € bruto. Silva je bil cenejši, a je imel daljšo pogodbo, ki jo je nedavno sklenil za pet let z letno plačo 6 milijonov € neto. Bruto znesek bi bil 60 milijonov €. Milan je tako v seštevku odškodnine in plače zaslužil ali privarčeval 170 milijonov €. Oba igralca bi pri PSG lahko iztržila še več. Silva ima že zagotovljeno povišico na 7,5 milijona € na leto.

Za pariški klub, novega pomembnega igralca med največjimi evropskimi moštvi, denar ni nikakršna ovira. Lansko poletje je za Argentinca Javierja Pastoreja Palermu plačal 43 milijonov odškodnine, pred dnevi je od Napolija kupil še drugega Argentinca Ezequiela Lavezzija in zanj plačal 26 milijonov €. PSG je bil tudi prvi Ronaldinhov klub v Evropi. Zanimivo pa je, da so privrženci kluba za najboljšega igralca v zgodovini izbrali selektorja BiH Safeta Sušića.

Kaj pa bo z »viškom« storil Milan? Kupčija je na trgu sprožila verižne nakupe. Milan naj bi milijone preusmeril v Manchester k Cityju, kjer naj bi odkupil Argentinca Carlosa Teveza in Bošnjaka Edina Džeka. G. N.