»Đuro« ve, kako bo ugnal Anteja

Danes še povratni četrtfinalni tekmi pokala NZS, v prednosti Rudar in Gorica.

Objavljeno
29. oktober 2013 16.43
Posodobljeno
30. oktober 2013 11.00
iza*Nogomet ?Xport
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Pred tremi leti je Maribor na Dobu šele po enajstmetrovkah strl zdajšnjega vodilnega drugoligaša. Danes bo branilec pokalne lovorike v zaostali tekmi osmine finala pokala Nogometne zveze Slovenije v Domžalah (18) gost moštva Kalcer Radomlje. Zmagovalca v četrtfinalu čaka še en drugoligaš, Šenčur.

Krizo ljubljanskega nogometa že skoraj desetletje pridoma izkoriščajo v domžalskem okolju. Domžale so nosilke razvoja, sosednja Dob in Radomlje nadomeščata drugoligaško praznino Ljubljane. Radomlje imajo mariborski pridih, saj je trener eden od najvidnejših vijoličnih igralcev iz najuspešnejšega obdobja Dejan Đuranović. Ob svojem samostojnem trenerskem vodenju brez dodatka v. d. je klub zapeljal na rob 1. SNL.

»O tem nihče v klubu ni razmišljal in niti naši cilji niso povezani z napredovanjem v prvo ligo. Vse, kar smo si želeli, je bilo, da bomo poskušali biti boljši kot v zadnjih dveh sezonah. Nismo še zreli za 1. SNL, še veliko nam manjka v organizacijski strukturi, najboljši pa smo v infrastrukturi. Zanimivo, najboljše razmere za treninge v Sloveniji imata drugoligaša. Drugi je Aluminij,« je dejal 45-letni Postojnčan, ki je igralski vzpon v slovenski ligi začel prek Izole, nato pa pri Olimpiji in Mariboru doživel vrhunec. Kariero na domačem prizorišču je končal v domžalskem dresu, kjer je tudi začel trenersko pot.

Današnji dvoboj bo za Radomlje zgodovinski, iz tekmovalnega zornega kota pa se zdi, da bi bil lahko še kako razburljiv. »Zakaj pa ne bi upali na presenečenje, Celje je nakazalo pot, tudi mi jo lahko ponovimo. Dicsiplinirana, organizirana in zbrana igra omogoča senzacionalno izvedbo in razplet. Kar je bil nekoč Lyon za Maribor, je zdaj Maribor za Radomlje. Razplet dvoboja izpred 14 let pa vsi poznamo. Naše orožje bodo bliskoviti nasprotni napadi,« je potegnil zanimivo primerjavo Đuranović in zatrdil, da bo svoje moštvo pripravil izključno tako, da bodo vsi razmišljali le o napredovanju. Četudi se zdi, da je Radomljam po imenitnem štartu v sezono začelo zmanjkovati sape.

»Zadnja poraza morda res ne kažeta realne podobe, ampak izgubili smo proti najboljšima moštvoma v 2. SNL. Danes pa se bomo pomerili z najboljšim v Sloveniji. V treh uradnih tekmah se bomo pomerili z najboljšimi, kar se sploh lahko. Moja ocena je, da ne zaostajamo ali da smo v manjši krizi, le izida nista bila najboljša. Z igro sem zadovoljen.«

Nekdanji ideolog vijolične igre se je dotaknil tudi letošnje mariborske zgodbe, ki bo danes dobila še eno poglavje – trenerski dvoboj nekdanjih soigralcev. »Milaničev odhod je presenetil vse, rešitev z Antejem Čačićem pa ni bila najbolj posrečena. Tekmovalni cilj je dosegel, toda bolj logično se mi je zdelo nadaljevanje z Antejem Šimundžo. Z manjšim premorom je zdaj napaka popravljena. Šimundža vendarle začenja svojo zgodbo po Milaničevi dodobra uhojeni poti, kar je tudi za klub lažje. Zaupam vanj, ima visoke motive in kar kipi od moči. Ne bo pa mu lahko. Maribor bo vsako leto težje nadomeščal odhode najboljših,« je strnil oceno Đuranović, ki upa, da bo prav poznavanje Šimundževega značaja, dela in navad njegova prednost.