Vinčić jezil Katalonce, ki so padli v Milanu, spet izgubil tudi Atletico

Na dramatični tekmi v Milanu, kjer je Inter z 1:0 premagal Barcelono, je bil v osrčju dogajanja slovenski sodnik Slavko Vinčić. Nov poraz Jana Oblaka.
Fotografija: Nogometaši Barcelone protestirajo pri Slavku Vinčiću. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Odpri galerijo
Nogometaši Barcelone protestirajo pri Slavku Vinčiću. FOTO: Marco Bertorello/AFP

Inter je z zmago nad Barcelono (1:0), v sodnikovem podaljšku prvega polčasa je z razdalje zadel Hakan Çalhanoglu, storil velik korak proti uvrstitvi v izločilne boje, Katalonce pa že pahnil v bitko na vse ali nič, ki jo bo prihodnji teden gostil Camp Nou. Barcelona je po vodilnem zadetku interistov v drugem polčasu pritiskala za izenačenje, Ousmane Dembele je zadel vratnico Andreja Onanaja, ki je spet dobil priložnost namesto Samirja Handanovića, v 67. minuti pa je slavje gostov po izenačujočem zadetku Pedrija glavni sodnik Slavko Vinčić prekinil, ker se je pred zadetkom žoge z roko dotaknil Ansu Fati.

V dramatičnih zadnjih minutah tekme so bili Katalonci prepričani, da bo po skoraj identični situaciji Vinčić zapiskal za najstrožjo kazen v njihovo korist, tudi posnetki so namigovali na povsem očitno igro z roko Denzela Dumfriesa, ki je tako preprečil strel osamljenemu Fatiju znotraj kazenskega prostora, toda slovenski sodnik je s sodelavci (signal za ogled posnetka bi mu moral iz VAR-sobe dati Nizozemec Pol van Boekel) odločil drugače. 

Neapeljčani, skupaj z Atalanto vodilna ekipa serie A, so se dobro zabavali v Amsterdamu. FOTO: Francois Walschaerts/AFP
Neapeljčani, skupaj z Atalanto vodilna ekipa serie A, so se dobro zabavali v Amsterdamu. FOTO: Francois Walschaerts/AFP

Rezultat večera je sicer uspel Napoliju, ki je s kar 6:1 slavil v Amsterdamu z dvema goloma Giacoma Raspadorija, ki je blestel že na zadnjih tekmah lige narodov v dresu Italije. Neapeljčani so s stoodstotnim izkupičkom na vrhu skupine A, Liverpool pa se je z zmago na britanskem derbiju z Glasgow Rangers (2:0), pod mojstrski zadetek za vodstvo s prostega strela se je podpisal Trent Alexander-Arnold, utrdil na drugem mestu. Mohamed Salah je v 53. minuti izkoristil enajstmetrovko.

V skupini B pa nov hladen tuš za Atletico in slovenskega reprezentanta Jana Oblaka, ki je izgubil na gostovanju pri Bruggeju (0:2). Antoine Griezmann je v drugem polčasu že pri končnem izidu zapravil najstrožjo kazen s strelom v okvir vrat, Oblaka pa sta matirala Kamal Sowah v 36. in Ferran Jutgla v 62. minuti. Brugge tako ostaja stoodstoten, Atletico pa je s tremi točkami zadnji, a imata po tri točke zdaj tudi Porto in Bayer, potem ko so Portugalci farmacevtsko moštvo premagali na svoji zelenici z 2:0 (Sanusi 69., Galeno 86.).

Janu Oblaku v vratih Atletica spet ni bilo do smeha, takole ga je na štadionu Jana Breydla poskušal matirati Katalonec Ferran Jutgla, ki je v drugem polčasu tudi zadel za 2:0. FOTO: Yves Herman/Reuters
Janu Oblaku v vratih Atletica spet ni bilo do smeha, takole ga je na štadionu Jana Breydla poskušal matirati Katalonec Ferran Jutgla, ki je v drugem polčasu tudi zadel za 2:0. FOTO: Yves Herman/Reuters

Bavarski stroj hitro zmlel Čehe

Bayern je po visoki zmagi nad Bayerjem iz Leverkusna (4:0) minuli konec tedna napovedal boljše čase v domačem prvenstvu, medtem ko je v ligi prvakov drevi po zmagah nad Interjem in Barcelono pričakovano podaljšal svoj stoodstotni niz in pred svojimi navijači napolnil mrežo Viktorije iz Plzna. Trener Julian Nagelsmann je ekipo osvežil s štirimi novimi obrazi v primerjavi z obračunom proti Leverkusnu, že po sedmih minutah igre pa je spet udarila naveza Jamal Musiala-Leroy Sane, slednji je zadel še na tretji zaporedni tekmi v tekoči sezoni LP in poskrbel za vodstvo z 1:0.

Leroy Sane (levo) in Sadio Mane proslavljata po zadetku v Münchnu. FOTO: Michaela Rehle/Reuters
Leroy Sane (levo) in Sadio Mane proslavljata po zadetku v Münchnu. FOTO: Michaela Rehle/Reuters

Že po slabih 15 minutah so se domači navijači veselili drugega zadetka, ki sta ga zrežirala sveža obraza v začetni enajsterici podajalec Leon Goretzka in strelec Serge Gnabry. Tretjo žogo za hrbet Mariana Tvrdona je v 21. minuti pospravil Sadio Mane, Senegalec je z golom na drugi zaporedni tekmi še malce utišal kritike svojih uvodnih predstav v novem klubu, do konca polčasa je za četrti gol še asistiral Musiali, čigar gola pa po ogledu VAR-posnetkov sodniki niso priznali. Toda Mane je vendarle vknjižil asistenco, Bayern pa četrti gol na tekmi v 51. minuti, ko je Senegalec zaposlil Saneja za 4:0, Nagelsmann pa je že ob začetku drugega polčasa na igrišče namesto Alphonsa Daviesa in Musiale poslal obetavnega hrvaškega branilca Josipa Stanišića in Erica Maxima Choupo-Motinga. Nogometni večer z močnim afriškim pridihom (nemška reprezentanta Sane in Musiala imata senegalske oz. nigerijske korenine) je nadaljeval v Nemčiji rojeni in vzgojeni kamerunski reprezentant Choupo-Moting z golom za 5:0 v 59. minuti, le nekaj sekund po tem, ko je priložnost na zelenici namesto Saneja dobil še en mladi talent, zgolj 17-letni Francoz Mathys Tel.

Nova zamuda v Franciji, Marseille nato ukrotil lizbonske leve

Čeprav je tekma v Marseillu potekala pred praznimi tribunami, so vročekrvni gostitelji uspeli zamakniti začetek dvoboja s Sportingom – po poročanju portugalskih medijev je bilo s strani policije zelo slabo poskrbljeno za varnost avtobusa z nogometaši lizbonskega kluba, ki je na štadion Velodrome prispel prepozno, tako da se je tekma začela z več kot 20-minutno zamudo. To je po letošnjem finalu lige prvakov v Parizu že druga velika črna pika za francoske organizatorje manj kot dve leti pred olimpijskimi igrami, ki bodo potekale tako prestolnici kot v pristaniškem Marseillu. Ko se je tekma vendarle začela, so jezni Lizbončani povedli že v prvem napadu, zadel je Portugalec Francisco Trincão. Izid je nato v 13. minuti po veliki napaki španskega vratarja Antonia Adana, nekdanjega vratarja madridskega Reala, poravnal še en nekdanji član Barcelone, Čilenec Alexis Sanchez, ki je pri izbijanju žoge Adana podstavil nogo in srečno zadel.

Sporting, ki je sezono 2022/23 v ligi prvakov odprl s stoodstotnim izkupičkom, je dovolil popoln preobrat že tri minute kasneje, ko je zadel Maročan Amine Harit in se pri 25 letih razveselil svojega prvega gola v evropskih tekmovanjih. Adan je svoj grozljiv nogometni večer sklenil že v 23. minuti z izključitvijo zaradi igre z roko izven kazenskega prostora, po Haritovi podaji iz kota in golu Argentinca Leonarda Balerdija – tudi on je zadel prvič pod dežnikom Uefe – pa je bila tekma v 28. minuti že praktično odločena. Za še višjo zmago in končnih 4:1 je v enem zadnjih napadov rednega dela drugega polčasa po podaji Sancheza poskrbel reprezentant Konga Chancel Mbemba.

Prvak evropske lige Eintracht iz Frankfurta je na drugi tekmi skupine D pri remiju brez golov zadržal Tottenham, ki je imel več od igre, a uspel le enkrat pomeriti v okvir vrat orlov. Pogled na lestvico tako ostaja nespremenjen, ima pa zdaj vodilni Sporting seveda manjšo prednost pred drugim oz. tretjim Sportingom in Tottenhamom, najbolj pa se je Portugalcem z zmago na medsebojni tekmi približal še naprej zadnjeuvrščeni Marseille.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: