Afriški pokal bo namesto Maroka gostila Ekvatorialna Gvineja

Afriška nogometna zveza je za nadomestno gostiteljico afriškega pokala 2015 določila Ekvatorialno Gvinejo.

Objavljeno
14. november 2014 16.59
FBL-AFR-2015-EGUINEA-FILES
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Malabo - Afriška nogometna zveza (CAF) je sporočila, da bo po odpovedi Maroka afriško nogometno prvenstvo 2015 gostila Ekvatorialna Gvineja.

Maroku je CAF organizacijo odvzela, ker ni mogel zagotoviti, da bo prvenstvo res izpeljal v predvidenem terminu - konec januarja in v začetku februarja. Vzrok je bil strah pred širjenjem ebole, pri CAF pa maroške ponudbe o prestavitvi v drug termin niso bili pripravljeni sprejeti.

Ekvatorialna Gvineja je že gostila to tekmovanje, leta 2012 je afriški pokal izvedla v sodelovanju z Gabonom. Odločitev o samostojni izvedbi pa je ta afriška država sprejela po današnjem sestanku med predsednikom Teodorom Obiangom in predsednikom afriške nogometne zveze Isso Hayatoujem.

Selitev prireditelja pomeni tudi nekaj organizacijskih sprememb. Prvotno namreč Ekvatorialna Gvineja na afriškem pokalu 2015 ne bi mogla nastopiti, ker so jo izključili v prvem krogu kvalifikacij zaradi ponarejene dokumentacije igralcev, zdaj pa je izvršni odbor CAF zatrdil, da bo ta reprezentanca nastopila na zaključnem turnirju. Po drugi strani pa je CAF zdaj izključila Maroko in tej državi zagrozila še z drugimi sankcijami.

Hayatou zahteva suspenz

Predsednik afriške nogometne zveze (CAF) Issa Hayatou je za Maroko tudi zahteval štiriletno prepoved nastopanja v omenjenem tekmovanju. »Pravila so jasna. Spomnite se leta 1996, ko je Nigerija bojkotirala afriški pokal narodov in je nigerijski predsednik preprečil pot v Južno Afriko. Štiri leta niso smeli igrati. Ne bomo dovolili dvojnih meril,« je bil za Radio France Internationale jasen Hayatou.