Afriški pokal narodov: finalista Zambija in Slonokoščena obala

V nedeljskem finalu se bosta pomerili reprezentanci Zambije in Slonokoščene obale, ki sta slavili z rezultatom 1:0.

Objavljeno
08. februar 2012 08.48
Posodobljeno
08. februar 2012 21.06
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Bata, Libreville - Arfiški pokal narodov se počasi preveša h koncu, v boju za naslov prvaka ostajajo še tri moštva. Kot prva si je uvrstitev v veliki finale priigrala Zambija, ob 20.00 sledi še obračun Slonokoščene obale in Malija.

Nogometaši Gane niso upravičili vlogo favorita prvega polfinala, potem ko so klonili proti Zambiji. Gana je sicer bolj začela tekmo in imela že v 8. minuti na voljo enajstmetrovko, vendar je bil strel Asamoaha Gyana premalo natančen, tako da ga je vratar Zambije Kennedy Mweene ubranil. Ista igralca sta bila v glavnih vlogah tudi tri minute kasneje, ko je krajše zopet potegnil Gyan, ostalo je pri začetnih 0:0.

Moštvo Gane je tudi v nadaljevanju igralo podjetneje, kar priča tudi razmerje v kotih (10:3), ki je bilo odločno v njihovo korist, vendar so bili nogometaši Gane preprosto premalo natančni. Nepisano nogometno pravilo pravi, da kdor ne da, dobi. To se je uresničilo tudi danes, ko je v 78. minuti rezervist Emmanuel Mayuka s prekrasnim strelom z roba kazenskega prostora streljal v vratarjev levi kot, žoga pa se je na poti v gol odbila tudi od vratnice. To pa ni bilo vse, kar je doletelo nogometaše Gane, saj so morali srečanje zaključiti z igralcem manj. V 83. minuti si je namreč drugi rumeni karton prislužil Boateng in njegovi soigralci se po tem niso mogli pobrati.

Gervinho mož odločitve

Nogometaši Slonokoščene obale so si zagotovil mesto v finalu, potem ko so le z golom razlike ugnali Mali (1:0). Prvi bi lahko že po 15. minutah vodili z 2:0, vendar je strela Drogbaja z glavo in Yaye Toureja zaustavila vratnica. Po številnih zgrešenih priložnostih pa je Slonokoščena obala vendarle povedla v 44. minuti, potem ko je Gervinho pretekel polovico igrišča in z vratarjeve desne strani natančno meril v daljši kot.

Do konca srečanja, na katerem je vsaka stran storila kar trinajst prekrškov, se rezultat ni spremenil, tako da so se nogometaši Slonokoščene obale po letu 1992 spet veselili uvrstitve v finale, kjer se bodo v nedeljo pomerili z Zambijo.

Senegalci odpiustili selektorja

Po popolnem polomu na afriškem nogometnem prvenstvu so v Senegalu odpustili selektorja članske reprezentance Amaraja Traoreja. Senegalci, ki so veljali za ene izmed glavnih favoritov za osvojitev prestižne afriške lovorike, so se morali posloviti že po prvem, skupinskem delu tekmovanja. Izbrana vrsta te afriške države je izgubila vse tri uvodne tekme, proti Ekvatorialni Gvineji, Zambiji in Libiji, ter pristala na dnu svoje skupine brez osvojene točke.

Do imenovanja novega selektorja bosta Senegal vodila Karim Sega Diouf in Aliou Cisse. Senegal bo naslednjo tekmo igral 29. februarja, ko se bo v prijateljskem srečanju v Durbanu pomeril z Južnoafriško republiko.

Polfinalna para:

Zambija - Gana 1:0 (0:0) ('78 Mayuka)

Mali - Slonokoščena obala 0:1 ('44 Gervinho)