Aleksander Čeferin še bližje Srečku Katancu

Že dva sestanka predsednika NZS Čeferina in nekdanjega selektorja slovenske izbrane vrste Katanca.

Objavljeno
07. december 2012 21.45
mdr DZ
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Zdi se, da je razplet zgodbe o slovenski nogometni reprezentanci vse bližje. Potem ko se je prvi mož Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin odločil, da bo poiskal novega selektorja članske reprezentance, ki jo vodi Slaviša Stojanović, je v javnosti zaokrožilo več njegovih morebitnih naslednikov, prva izbira vodstva NZS je Srečko Katanec.

»S predsednikom Čeferinom sva se res sestala, pogovarjala sva se o slovenski reprezentanci in njenih aktualnih težavah,« nam je včeraj priznal nekdanji slovenski selektor Srečko Katanec, v katerem vse več rojakov vidi pravega moža za zasuk reprezentančne zgodbe navzgor. »Toda do tega, na kar namigujete, je še daleč,« je še dodal Ljubljančan, ko smo želeli izvedeti kaj konkretnega o vsebini njunega sestanka.

Po podatkih iz krogov zelo blizu Čeferinu in Katancu smo kljub temu prišli do nekaterih vsebinskih poudarkov pogovora med predsednikom NZS in nekdanjim selektorjem reprezentance, ki jo je ta vodil na evropskem prvenstvu 2000 in mundialu 2002.

Katancu se ne mudi z odločitvijo, zato do spremembe na selektorskem položaju gotovo ne bo prišlo do naslednje seje izvršnega odbora NZS, ki bo prihodnjo sredo. Ljubljančan, ki bo prihodnje poletje dopolnil 50 let, se zaveda zdajšnjega položaja reprezentance, prav tako se zdi, da pozna srž težav – notranjih in zunanjih –, zaradi katerih je bil prvi del ciklusa kvalifikacij za Brazilijo 2014 neuspešen, izbrana vrsta pa je izgubila zaupanje in podporo navijačev.

Do stiska rok med Čeferinom in Katancem – selektorja namreč po 31. členu statuta NZS imenuje predsednik – je morda še daleč, toda že predsednikova prošnja za sestanek in Katančeva privolitev – sestala sta se že dvakrat – dovolj zgovorno opisujeta »veseli december« v nogometni družini. Pred lanskim ustoličenjem Stojanovića, denimo, se Čeferin in Katanec nista slišala niti prek telefona. Da se nekaj dogaja, namiguje tudi sestanek med Katancem in Stojanovićem – slednji je bil Katančev pomočnik v Združenih arabskih emiratih –, na katerem je Katanec izvedel za še kakšen izziv v tej reprezentanci.

Zdi se, da bo razplet selektorske zgodbe odvisen predvsem od pripravljenosti vodstva NZS, da bi sprejelo nekatere pogoje Srečka Katanca, pri čemer naj ne bi šlo za denarne zahteve. Katančeva nogometna filozofija je vselej temeljila na znanih praktičnih in logičnih osnovah; gre za brezpogojen red ter spoštovanje hierarhije na igrišču in ob njem, značajsko ustrezno selekcijo igralcev in pripravljenost fantov na bojevit pristop ter agresivno igro. Spomnimo, slovenska uspeha izpred dobrih desetih let sta na igrišču temeljila prav na garanju celotne enajsterice, vrhunskih bočnih nogometaših in Zlatku Zahoviću. Tedaj je bilo možno marsikaj prikriti z nadnaravno bojevitostjo, ta miselnost pa bi najbrž postala aktualna tudi v nadaljevanju bojev za Brazilijo in nato na poti do razširjenega eura 2016.

Morda bi prišlo tudi do taktičnih sprememb – spet vse bolj sodobne igre s tremi branilci, s katero se uspešno vračajo med evropsko elito tudi italijanski klubi in reprezentanca. Verjetno bi se spremenil tudi »hišni red« ob reprezentančnih akcijah Slovenije.

Tudi filozofija »nastopa na mundialu 2014 za vsako ceno«, ki je bržčas v veliki meri posredno pokopala tudi Stojanovića, ne bi bila več aktualna. Pogoja, uvrstitve v Brazilijo – v teh razmerah in ob pogledu na lestvico – najbrž ne bi sprejel niti Jose Mourinho.

Kakorkoli, drži le, da se je Čeferin odločil, da bo neobetaven položaj reprezentance – gre za malodušen interes navijačev, slabo igro in rezultate – spremenil z menjavo selektorja in nemara bi Srečko Katanec najbolj predramil Slovence. Od tega, ali je predsednik Čeferin (in njegov kolegij podpredsednikov) pripravljen pristati na omenjene pogoje Katanca, pa bo odvisno, ali bo šla slovenska reprezentanca naprej po scenarijih A, B ali C.