Namesto prekmurskega tornada je pihala le kraška burja

Nogometaši Tabora so v prvem kolu Prve lige Telemach ekipi Mure zadali najtežji ligaški poraz po skoraj treh letih (0:3). Prvič na delu tudi VAR.
Fotografija: Muraše je s 3:0 nazadnje leta 2018 premagal kranjski Triglav, od tedaj pa z (najmanj) takšno razliko le še veliki PSV Eindhoven. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Muraše je s 3:0 nazadnje leta 2018 premagal kranjski Triglav, od tedaj pa z (najmanj) takšno razliko le še veliki PSV Eindhoven. FOTO: Voranc Vogel

Državni prvaki so branjenje naslova začeli pred domačimi navijači proti sežanskemu Taboru. »Zdaj smo mi plen. Sezona bo, potem ko smo osvojili naslov državnega prvaka, zagotovo malo drugačna. Ne bo pa se spremenilo naše razmišljanje in pristop pred vsako tekmo,« je pred prvo tekmo povedal trener Mure Ante Šimundža. Vloga favorita je bila jasna, toda tokrat se favorizirani ekipi ni izšlo. Tabor je v svoji tretji zaporedni prvoligaški sezoni s taktično dobro in disciplinirano igro ter učinkovitim napadom prišel do sploh prve zmage proti Muri v Fazaneriji.



Mura je v prvem polčasu hitro prišla do dveh strelov, v četrti in osmi minuti sta poskusila Amadej Maroša in Žan Karničnik, oba pa sta bila premalo natančna. Zato pa so iz svoje prve resne akcije zadeli Kraševci. V deseti minuti je najprej Jan Koprivec podal na polovico igrišča do Fahda Ndzengueja, ta pa je poslal lepo globinsko žogo do Dina Stančića, ki je nato rutinirano ukanil Matka Obradovića za prvi gol sezone 2021/22.



Sedem minut pozneje je Ndzengue poskusil s strelom z glavo, a bil daleč od uspeha, bližje je bil na drugi strani Nino Kouter v 25. minuti, a je z 20 metrov tudi poslal žogo mimo cilja. Ob koncu polčasa se je pred golom Tabora Maroša znašel v ugodnem položaju, toda žogo je slabo zadel, tako da niti ni prišlo do pravega zaključnega strela. Čeprav je imela Mura v prvem polčasu več strelov, a nobenega v okvir, in več posesti žoge, pa je Šimundža takoj ob polčasu opravil tri menjave.
 

VAR potrdil enajstmetrovko


Že v 48. minuti je do novega obetavnega strela prišel Maroša, Žiga Ovsenek pa je žogo pravočasno preusmeril. Sobočani so pritisnili v teh trenutkih, tudi Luka Bobičanec je v 54. minuti poskusil od daleč, toda Koprivec se ni dal. Toda le malce zatem je Sežancem uspelo izpeljati protinapad, Ndzengue pa je na koncu izsilil prekršek Alena Kozarja v kazenskem prostoru, zaradi česar je – tudi po pregledu s tehnologijo VAR, ki je bila prvič uradno v uporabi v slovenski prvi ligi – sledila najstrožja kazen. To je uspešno izvedel Marko Krivičić. Že v 60. minuti je bilo že 3:0 za Kraševce, ko je svoj drugi gol s strelom z roba kazenskega prostora dosegel Stančič.

V 62. minuti je Tomi Horvat preizkusil Koprivca s strelom od daleč, deset minut pozneje pa Ndzengue na drugi strani Obradovića. Pozneje se je dogajanje na igrišču bolj ali manj umirilo, izbranci Igorja Božiča pa so se veselili velike zmage proti branilcu naslova. Mura bo v drugem krogu prihodnjo soboto gostovala v Kopru, Tabor pa bo dan prej gostil Celje.
 

Tudi v Kidričevem brez golov


Tako ekipa iz Kidričevega kot zasedba iz Kopra sta sezono začeli s primarnim ciljem uvrstiti se nekam v sredino lestvice. Trener domačih Oskar Drobne si je pred tekmo s Koprom zaželel pozitiven start. »S tem mislim na osvojene tri točke,« je dejal za uradno spletno stran. Njegov kolega in novinec na koprski klopi Zoran Zeljković je priznal, da bodo po spremembah v ekipi potrebovali še nekaj časa za popolno uigranost. »Smo pa pripravljeni na začetek prvenstva,« je dejal.

Pripravljeni so bili dovolj, da so na težkem gostovanju prišli do točke, imeli so tudi več strelov in kotov, sicer pa je podobno kot na petkovi uvodni tekmi med Bravom in Radomljami še manjkalo prave napadalne forme, tako da se je še drugi obračun sezone 2021/22 končal brez golov.
 

Janžeković vedno znova na mestu


Prvi polčas je minil v bolj ali manj enakovredni igri, a priložnosti je bilo bore malo. Prvi je v okvir vrat v 17. minuti sprožil skupaj z Janom Mlakarjem najboljši strelec prejšnje sezone Nardin Mulahusejnović, toda vratar Aluminija po njegovem strelu z glavo ni imel težkega dela. Napadalec Kopra pa je v 22. minuti nepremišljeno na sredini igrišča "podaril" žogo tekmecem, ki so stekli v protinapad, tega je nato s strelom iz bližine z desne strani zaključil David Flakus Bosilj, izkazal pa se je koprski čuvaj mreže Adnan Golubović. Iz prvega polčasa velja omeniti še poskus Ivice Guberca v 33. minuti, ko je prišel do odprtega strela 12, 13 metrov od vrat, toda žogo poslal visoko čez domač gol.

Kmalu po začetku drugega polčasa je Mulahusejnović sam povlekel žogo proti kazenskemu prostoru, enega igralca še preigral, a nato mu je v zadnjem trenutku strel blokiral Roko Prša, tako da je iztržil le kot. Malce bolj nevarno pred je bilo v 52. minuti tudi pred koprskimi vrati, kjer je bil premalo natančen Nik Marinšek, takoj zatem pa je pred vrati Aluminija za nekaj razburjenja poskrbel Kaheem Parris, a se tudi takrat izid ni spremenil. V 65. minuti je Janžekovič dobro posredoval po sicer skromnejšem poskusu osamljenega Luke Vešnerja Tičića, sicer pa je bila igra potem znova spet bolj ali manj enakovredna in brez posebnih razburjenj.

V 85. minuti pa so spet do strela v kazenskem prostoru prišli gosti, po kotu je poskusil Žan Bešir, a je žogo poslal mimo vrat. Primorci so bili v zaključku tekme nekoliko odločnejši, toda premalo natančni. Aluminij bo v 2. krogu prihodnjo soboto gostoval pri Bravu, Koper pa bo gostil Muro.

Prva liga Telemach, 1. kolo:

Aluminij – Koper 0:0
Mura – CB24 Tabor Sežana 0:3 (Stančić 10., 60., Krivičić 57.)
Celje – Maribor (nedelja, 20.15)

- že odigrano:
Bravo : Kalcer Radomlje 0:0

- preloženo:
Domžale – Olimpija

Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: