Angleški denar slovenskih nogometašev ne zazna

Angleško prvenstvo: Mourinho in Guardiola za prevlado v Manchestru, v ostalih klubih so pripravljeni še številni vrhunski trenerji.

Objavljeno
12. avgust 2016 17.28
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – V angleškem nogometu obrnejo največ denarja, imajo najslovitejše trenerje in najbolje organizirano ligo, zato se obeta nova pestra sezona. A pomembna naloga angleških klubov bo tudi, da spet postanejo konkurenčni v evropskih tekmovanjih.

Česa takšnega nogometni svet še ni videl. V istem tekmovanju v isti sezoni se bodo za isto lovoriko pomerili trenerji Jose Mourinho, Josep Guardiola, Jürgen Klopp, Antonio Conte, Arsene Wenger in Claudio Ranieri, potem pa so zraven še Mauricio Pochettino, Slaven Bilić, Ronald Koeman, Walter Mazzarri, Claude Puel … Ob takšni gostoti vrhunskih (ali povedano drugače: znanih) trenerjev, je jasno, da vsi ne bodo zadovoljni. Boj za preživetje bo neizprosen, zato bodo letele glave. Na koncu pa bo slavil le eden.

ET na Piccadillyju

V prejšnji sezoni je velikim načrte prekrižal Ranieri z Leicestrom, ampak ponovitev takšnega scenarija je še bolj neverjetna kot lani. Leicester je resda premogel obilo kvalitete in na površje potisnil nekaj novih obrazov, toda na roko so mu šle tudi nenavadne okoliščine v drugih klubih. Pri Manchester Unitedu, Manchester Cityju in Chelseaju so se pripravljali na menjavo trenerja in koncepta igre, že sredi pretekle sezone so to storili pri Liverpoolu, Arsenal je večni osmoljenec, ostali pa niti niso pomislili, da je Leicestrov scenarij sploh mogoč. Ranierijeva četa bo zato velik podvig storila že z novo uvrstitvijo v evropska tekmovanja.

»Nemogoče je, da bi še enkrat osvojili angleško prvenstvo. Verjetnejše je, da bo ET pristal na Piccadilly Circusu,« je v šali dejal Claudio Ranieri. »Tudi mene zelo zanima, kaj se bo v novi sezoni dogodilo z Leicestrom. Prihajajoče prvenstvo bo za nas mnogo težje kot prejšnje. Takšen uspeh je možen samo enkrat v življenju.«

Novo poglavje bo dobil boj med Mourinhem in Guardiolo. Če sta se nekoč v Španiji obstreljevala na daleč med Madridom in Barcelono, bosta novo fronto odprla v istem mestu. Več pozornosti je pritegnil Mourinho, saj je že vsaka njegova tiskovna konferenca zgodba zase. Rdeči vragi so tudi občutno okrepili svojo moštvo. Prišel je trojček nogometašev, ki jih zastopa razvpiti Mino Raiola – Henrik Mhitarjan, Zlatan Ibrahimović in Paul Pogba. Slednji se je vrnil v nekdanje gnezdo za rekordnih 105 milijonov evrov.

Guardiola je imel s Cityjem tišje poletje, a kljub temu je zapravil premnoge milijone, zato je močnejši za Ilkayja Gündogana, Nolita, Leroyja Saneja, Johna Stonesa ... Španski strateg ima tudi to prednost, da je prevzel bolj uigrano in preverjeno moštvo kot Mourinho. Ne nazadnje je City lani prišel do polfinala lige prvakov. Prav zato je klub iz modrega dela Manchestra na stavnicah glavni favorit za novega angleškega prvaka.

Milijarda za šov

Skupno so to poletje angleški klubi zapravili skoraj milijardo evrov. V povprečju je vsak prestop vreden več kot deset milijonov evrov, kar je največ v zgodovini. Kljub temu imajo na mednarodnem prizorišču mnogo več uspeha španski klubi, angleški predstavniki pa so le bleda senca nekdanje (evropske) slave. Prav povrnitev evropske konkurenčnosti bo ena od glavnih nalog Mourinha in Guardiole, saj ima vsak od njiju že dva naslova v ligi prvakov – a nobenega z angleškim klubom.

Znova v angleški ligi ne bo slovenskih nogometašev, čeprav je v elitnem angleškem prvenstvu 376 tujih nogometašev, kar predstavlja 67 odstotkov vseh igralcev. V vsakem primeru bo vroče že v prvem kolu. Jutri ob 17. uri bosta za veliki pok poskrbela Arsenal in Liverpool.